Sigurni smo da ste raspoloženi za predstavljanje romana čija priča će vam kao tinjedžerima biti izuzetno korisna. Pišemo o romanu Alma i sedam čudovišta, španskih književnica Irie G. Parente i Selene M. Paskual koji će vas naučiti da o problemima treba da razgovarate, ali i da naučite da ih prepoznate. A sjajna vest je da će dvoje superteenovaca dobiti na poklon ovaj roman koji je objavila izdavačka kuća Odiseja.

Roman koji danas predstavljamo, Alma i sedam čudovišta, prilično se razlikuje od saga smeštenih u fantastične svetove po kojima su njegove autorke, Iria G. Parente i Selene M. Paskual, poznate. Iako se knjiga o devojčici pod čijim krevetom stanuje sedam čudovišta na prvi pogled može učiniti kao fantastična priča, to je zapravo roman o mentalnom zdravlju dece, prikazan kroz metaforičnu pripovest o borbi devojčice sa sedam neobičnih bića. Ova čudovišta, od kojih su neka veoma strašna a neka izgledaju sasvim pitomo i bezazleno, kriju se ispod Alminog kreveta i pojavljuju se noću kako bi joj ukrali svetlost, snove i nadu. Alma ni sa kim ne razgovara o njima jer se plaši da joj niko neće poverovati da su stvarna. Isprva pokušava sama da se izbori s njima, ali čudovišta su prepredena i ubrzo je nadjačavaju. Srećom, Alma će se obratiti majci i ispričaće joj šta se događa – a toga se čudovišta najviše plaše. Ona najlakše caruju kada se o njima ne govori.

Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „Alma i sedam čudovišta”

Istraživanja Unicefa i Svetske zdravstvene organizacije pokazuju zabrinjavajuće rezultate: više od 20 odsto adolescenata u celom svetu ima iskustva sa mentalnim problemima ili poremećajima. Poznato je da se čak polovina mentalnih problema javlja u uzrastu pre 14 godine, zbog čega je neophodno da se prvi znaci na vreme uoče i, ukoliko je neophodno, leče na pravi način. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iznosi još sumornije rezultate istraživanja: kod 7,1 procenta dece u Americi (što je otprilike 4,4 miliona), uzrasta od 3 do 17 godina primećeni su simptomi anksioznosti, a kod 3,2 odsto (otprilike 1,9 miliona dece) simptomi depresije. Poređenje rezultata od pre deset godina pokazuje trend galopirajućeg porasta a prognoze su da će, ukoliko ne promenimo stav o psihičkom zdravlju dece i mladih, situacija biti još gora. Brojni stručnjaci analiziraju različita stanja u društvu i pokušavaju da spreče uzroke depresije i anksioznosti kod dece, no već je jasno da su stigma, nedostatak razumevanja i komunikacije u vezi sa mentalnim zdravljem gorući problem u celom svetu.

Knjige poput Alme i sedam čudovišta, koje pružaju deci i mladima jednostavan način da prepoznaju neželjena osećanja, a roditeljima da na vreme uoče problematične oblike ponašanja, dragocena su sredstva za borbu protiv „čudovišta koja ne vole da se o njima priča“. Almina čudovišta nemaju imena jer deca u ranom uzrastu ne umeju da identifikuju takva osećanja. Zato odlučuje da ih zove po redosledu kojim su se pojavljivala. Kada ih upoznamo nije ih baš teško imenovati. Ona predstavljaju osećanja sa kojima se svako u životu susretne, koja sama po sebi, ako povremeno izvire ispod kreveta, nisu razlog za uzbunu, ali koja vrlo lako mogu da nas zavedu i, ako u njihovom društvu, sasvim sami, provodimo previše vremena, potpuno nas uzmu pod svoje. Ona insistiraju da ostanu bezimena i što je najvažnije, da ostanu tajna.

Zbog toga su knjige poput ove važne. Da nas nauče da treba da razgovaramo o svojim problemima, ali i da nas nauče da takve probleme prepoznamo kod osoba do kojih nam je stalo i pokušamo da im pomognemo.

Iria G. Parente (1993) i Selene M. Paskual (1989) španske su književnice poreklom iz Madrida i Viga. Zajedno su napisale svoj prvi roman Papirne latice (Pétalos de papel, 2012) koji su besplatno objavile onlajn i tako uspele da privuku više od 10.000 čitalaca. To im je dalo vetar u leđa: nastavile su da stvaraju zajedno kad god bi im obaveze dozvoljavale. Godine 2014. objavile su roman Alijanse (Alianzas), prvu knjigu u trilogiji „Priče punog meseca“ (Cuentos de la luna llena). Popularne španske dnevne novine El Pais (El País) proglasile su roman jednom od najboljih objavljenih knjiga za mlade te godine, a 2015. godine je roman dobio nagradu El templo de las mil puertas u kategoriji „najboljih serijala“. Zajedno su napisale još nekoliko serijala: Marabilija (Marabilia, 2015–2019), El Dragón y el Unicornio (2019–2020), Olympus (2020–2021); kao i nekoliko samostalnih romana: Rojo y oro (2017), Antihéroes (2018), Alma y los siete monstruos (2020), Anne Sin Filtros (2021).

Kao što smo već napisali poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „O čemu je roman Alma i sedam čudovišta“. Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do četvrtka, 19. maja do 18 časova, a potom ćemo imena dva dobitnika objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!