Nije tajna da mnogi smatraju Krf destinacijom za starije putnike, ali veruj nam, Krf je mnogo više od toga. Letovanje na ovom grčkom biseru za mlađu populaciju je prava eksplozija zabave i avanture, posebno ako si tinejdžer željan novih iskustava. Zaboravi na stereotipe i hajde da te provedemo kroz sve čari koje ovaj ostrvski raj ima da ponudi. Spreman za letovanje na Krfu koje ćeš pamtiti celog života?

Plaža Sidari i neverovatno plava voda

Za mlade avanturiste i tinejdžere, ovo mesto predstavlja pravi grčki raj. Nema ni traga dosadi – samo beskrajno tirkizno plava voda koja te poziva te da se prepustiš. Da li ćeš izabrati udoban položaj na finom belom pesku, pored kristalno čiste vode, dok ti sunce miluje kožu i daje savršen ten? Ili ćeš hrabro zakoračiti u osvežavajuće more, prepustiti se igri talasa i istražiti skrivene kutke pod vodom?

Ti biraš. Ali, Sidari nije samo plaža. Za one hrabrije, stene uz obalu su super za skokove u more, dok romantičari mogu pronaći svoj raj na „stenama za zaljubljene“, idealnim za šetnje ruku pod ruku i skrivene simpatije ispod zvezdanog neba. Ovde se rađaju prave filmske scene, a svaki zalazak sunca je prilika za savršene Instagram reelove. I to nije sve.

U srcu ovog rajskog mesta nalazi se Canal d’Amour, poznat kao Kanal ljubavi. Ova skrivena plaža, zaštićena stenama, krije u sebi jedinstveno prirodno čudo – kanal u obliku slova „V“, koje je produkt korozivnog delovanja vode i vetra. Osim svoje prirodne lepote, ova plaža nosi i romantičnu legendu: onaj ko otpliva do najudaljenijeg kraja stene, brzo će pronaći ljubav, dok će se mladi par koji zajedno prepliva kanal navodno venčati.

Zato spremi svoj najbolji kupaći kostim, naruči koktele, napuni telefon memorijom i pripremi se da doživiš Sidari u punom sjaju.

Vodeni sportovi u Paleokastrici

Paleokastrica je poput Disneyland-a za sve koji vole vodu i vodene sportove. Tu su kanui kojima ćete ekipa i ti stići do najskrivenijih uvala i pećina, zatim skijanje na vodi, pedaline ili možda ronjenje i istraživanje morskih dubina. Na ovoj plaži su i instruktori koji će te uputiti u sve vodene aktivnosti, da možeš da im se prepustiš bez straha.

Kako da pronađeš ovo skriveno blago? Paleokastrica se nalazi na zapadnoj obali Krfa. Ovo malo naselje okruženo je bujnom mediteranskom vegetacijom i impresivnim stenama. Klima je tipična za Mediteran, što znači da je ovo idealno mesto za letnji provod. A ni put do ovog raja nije komplikovan.

Ako ste društvo i ti već na Krfu, najlakše je iznajmiti auto ili skuter i voziti se do Paleokastrice. Putovanje traje oko 30 minuta od glavnog grada Krfa. Možete takođe koristiti i lokalni autobus, koji je jeftin i redovno saobraća do plaže. A pre svega toga, na Krf možete putovati i avionom iz Niša. Cool, zar ne?

Top 5 zabavnih mesta ako letuješ na Krfu

Entrance bridge into the Old Fortress in the town of Corfu

Istraživanje starog grada Kerkire

Znamo da morski odmor nije nešto što ćeš ispuniti obilaskom lokaliteta, ali ako je vreme loše za plažu i smarate se u sobi, zašto da ne? Skoknite do starog grada Kerkire i doživite kulturološki šok od lepote.

Staro gradsko utvrđenje, poznato i kao Palaio Frourio na grčkom, je sagrađeno pre stotinak godina i nosi priče o mitskim bitkama, epskim pustolovinama i iznenađujućim obrtima sudbine. Hodaćete stazama gde su stari ratnici marširali i kroz lavirint lutati uskim, mističnim ulicama popločanim kaldrmom.

Kao u GOT-u, možete da istražite stare tvrđave, a ko zna, možda otkrijete neki tajni prolaz ili misterioznu priču. Tu su i šarene prodavnice suvenira kako biste poneli sa sobom mali komad Grčke. Roditelji će biti ponosni.

Noćni život u Kavosu i Ipsosu

Mala mesta na Krfu, ali kao da su stvorena za mlade ljude koji obožavaju žurke do ranih jutarnjih sati. Prvo, zaboravi na spavanje, jer ovde se ne spava. Barovi i klubovi su otvoreni do kasno u noć, ili bolje reći, rano ujutro. Ovde ćeš upoznati ljude iz svih krajeva sveta.

Zamisli samo koliko priča, smeha i nezaboravnih trenutaka može da se skriva u jednom noćnom izlasku. Ali oprez. Kada je mnogo različitih mladih ljudi na jednom mestu, možete doživeti avanturu iz snova, ali isto tako i avanturu koju ćete želeti da zaboravite. Budite pametni, družite se, zabavljajte, ali uvek pazite na sebe i svoje prijatelje. Bezbednost na prvom mestu, to neka vam bude na umu u svakom trenutku.

Plovidba do ostrva Paxos i Antipaxos

Verovatno ste već čuli da se ova dva ostrva ubrajaju među najlepše na svetu, zar ne? I to s razlogom. Iako su mala, ona su prava blaga Jonskog mora. A šta ih čini tako posebnim? Pa, prvo što treba da znate je da su Paxos i Antipaxos zapravo kao dva blizanca – jedno bez drugog ne idu. Nalaze se samo par kilometara južno od Krfa, pa je gotovo nezamislivo posetiti jedno, a ne obići i drugo.

Paxos, iako malo naseljeno, krije prave dragulje. Na njemu možeš uživati u ukusnoj morskoj hrani, kupiti autentične suvenire ili degustirati vino koje se pravi od lokalne vinove loze. Dom je nekim neobičnim lokalnim stanovnicima – jata divljih paunova ovde slobodno šetaju i čine omiljeni motiv za fotografisanje.

Sa druge strane, Antipaxos je nenaseljeno ostrvo, ali prava čarolija skrivena je na njegovim netaknutim plažama. Rečima se ne može dočarati lepota ovih plaža. Možda će te Instagram fotke zaintrigirati, ali istinsko iskustvo leži u tome da uroniš noge u taj predivni beli pesak. Tek tada ćeš shvatiti pravu lepotu ovog mesta.

Dakle, ako želiš letovanje koje će biti sve samo ne dosadno, Krf je pravo mesto za tebe. Neka te ne zavaraju priče starijih koji, možda, samo nisu imali dovoljno energije za sve ono što Krf pruža. Okupi ekipu i srećan ti put!

Image by APG Graphics from Pixabay