Kako se polako bliži završetak srednje škole, sve češće se javlja pitanje šta činiti dalje sa svojim školovanjem. Ovo predstavlja težak izazov za sve mlade ljude i, na neki način, životnu prekretnicu koja će odrediti dalji put i profilisati nas za rad u određenoj oblasti. Usled nepovoljne ekonomske situacije, sve veći broj mladih se odlučuje na zaposlenje odmah nakon završene škole, međutim, svesni smo činjenice da se uz pomoć fakultetske diplome češće dolazi do bolje plaćenog posla i mogućnosti za zaposlenje su veće.

Da li upisati fakultet nakon završene srednje škole ili se upustiti u potragu za poslom i obezbediti sebi siguran prihod? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavno i ne možemo sa sigurnošću da kažemo koji izbor bi bio najbolji. On zavisi od mnogo različitih faktora, ličnih preferencija, kao i završene srednje škole. U nastavku ćemo predstaviti korisne informacije koje se tiču tržišta rada i obrazovanja, a koje vam mogu pomoći da donesete pravu odluku.

Uticaj srednje škole na dalje usmerenje

Ukoliko pohađaš određenu srednju stručnu školu, nije nužno i obavezno da upisuješ fakultet istog profila ako to ne želiš. Srednja škola jeste period kada sazrevamo i shvatamo da li zaista želimo da se bavimo određenom tematikom i radimo u nekoj oblasti. Neki fakulteti poput medicine ipak zahtevaju određenu srednju školu, pa kao uslov postavljaju završenu gimnaziju ili srednju medicinsku školu. Kada je reč o gimnaziji kao izboru srednje škole, ona podrazumeva nastavak školovanja, jer nije reč o stručnoj školi koja će vam obezbediti posao kada je završite. Sa druge strane, trogodišnje stručne škole pripremaju mlade za rad u određenoj oblasti, nakon čijeg završetka odmah možeš da tražiš posao.

Tržište rada i najtraženija zanimanja

Već dugi niz godina jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu rada jesu IT stručnjaci. Pretpostavlja se da će se ovaj trend nastaviti i u narednim godinama, stoga sigurno nećete pogrešiti ukoliko odlučite da nastavite školovanje na nekom od fakulteta koji se bave informacionim tehnologijoma. Oglasi za posao koje Novi Sad ili Beograd nude mogu vam ukazati koje su ponude najzastupljenije. Građevinski inženjeri i lekari su takođe izuzetno tražena zanimanja, a statistika kaže da postoji deficit kada su u pitanju zanati, poput bravara, zavarivača, frizera i vodoinstalatera. Kako kod nas, tako i u inostranstvu postoji velika potreba za određenim zanatlijama, što omogućava mladima da nakon završene trogodišnje stručne škole brzo pronađu dobro plaćen posao.

Profesionalna orijentacija

Budući da mladi nakon završene srednje škole često nemaju kapaciteta da odaberu posao kojim bi se bavili, niti umeju adekvatno da procene sopstvene mogućnosti, pomoć stručnog lica je uvek dobar izbor. Psiholog koji se bavi profesionalnom orijentacijom će uz pomoć intervjua i specifičnih testova pokušati da pruži podršku prilikom izbora daljeg školovanja, uzimajući u obzir vaše interesovanje, osobine ličnosti i sposobnosti. Profesionalna orijentacija se organizuje u okviru škola, međutim, postoje određeni centri i organizacije koje nude navedenu uslugu.

Dileme nakon završene srednje škole: Da li nastaviti školovanje ili se zaposliti?

Šta ako ne želim na fakultet?

Jedna od najgorih opcija jeste forsirati sebe i raditi nešto što nikako ne želite. Upisati fakultet isključivo na nagovor roditelja ili po ugledu na druge vršnjake je pogešan korak, koji zasugurno neće doneti dobre rezultate, a pritom ćete se konstantno osećati bezvoljno i iscrpljeno. Bolje usmeravati energiju i vreme na usavršavanje stečenog znanja u školi, kroz praksu ili volontiranje, koje će se kasnije pretvoriti u stabilan posao. Već smo napomenuli da su zanatski poslovi izuzetno traženi i da ćete sa tim veštinama lako pronaći posao, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Ugostiteljstvo i turizam su delatnosti koje se konstantno razvijaju i za čijim radnicima uvek postoje velika potreba, pa će se na kraju školovanje za kuvara, konobara ili turističkog radnika uvek isplatiti.

Složićemo se da odluku o daljem školovanju nije lako doneti, međutim, uz razgovore sa stručnim licima, uvid u aktuelnosti na tržištu rada i podršku roditelja, stvorićemo jasniju sliku o profesionalnom razvoju i njegovim prvim koracima. Nijedan potez nije pogrešan, uvek postoji prilika za prekvalifikacijom i doškolovavanjem, ukoliko se na kraju predomislite i poželite da se obrobate u potpunoj drugačijoj sferi od one za koju si ste se prvobitno edukovali.

Tekst: Ljiljana Bugarin

Foto: cottonbro, RODNAE Productions, Monstera