Jedan od proizvoda digitalne revolucije je i novi princip školovanja, odnosno alternativni vidovi praćenja nastave i načini izvršavanja školskih zadataka. Budući da su promene na planu tehnološkog napretka nagle, one su između ostalog načinile i veliki jaz između generacije današnjih roditelja i generacije današnjih učenika u pogledu odnosa prema školovanju. Zbog toga ćemo u tekstu koji sledi da se pozabavimo pitanjem šta je to sve potrebno današnjim đacima za učenje i školovanje u pogledu uslova za školski i domaći rad, odnosno za pohađanje nastave uopšte.

Ranac pun znanja: Osnovna školska oprema

Pre no što se pozabavimo specifičnim detaljima u vezi sa opremanjem jednog modernog školarca za prvi septembar, potrebno je da pođemo od uobičajenog. Raspitajte se u vezi sa cenama i paketima udžbenika, nabavite radne sveske, kao i eventualno zasebne sveske za domaći rad, te olovke, gumice, vežbanke i svu prateću školsku opremu, bez koje nijedan đak ne može da pristupi nastavi kao njen aktivni učesnik. Nemojte zaboraviti ni ranac ili neku alternaitvu školskoj torbi koja se vašem detetu eventualno više dopada. Nemojte insistirati na određenom tipu ranca za školu koji vi smatrate najpraktičnijim, već dopustite vašem detetu da načini ovu odluku, budući da je ipak u pitanju aksesoar koji će ga pratiti svakodnevno u toku školske godine koja je pred njime.

Budućnost je sada: Elektronika za povratak u školu

Iako je generacija roditelja koja danas školuje svoju decu mahom i sama u situaciji da svakodnevno koristi različite “gedžete” za obavljanje radnih zadataka, pomisao na kupovinu elektronike za prvi septempar bi u vreme njihovog školovanja zvučala kao nonsens. Danas je, međutim, ovo neophodnost i da biste svom detetu obezbedili sve uslove za rad, stavite na listu potrepština i tablet ili lap top, odnosno računar i računarsku opremu. Činjenica je da je u vremenu u kojem danas živimo jednom školarcu gotovo jednako potreban papir za štampanje koliko i školska sveska za njegov domaći i školski rad.

Kutak za radni trenutak: Prilagođen prostor za učenje

Budući da koncept školovanja kod nas podrazumeva domaće zadatke i česte pismene i usmene provere znanja, kutak u kojem će vaš školarac moći da se osami i skoncentriše na gradivo je zaista neophodnost. Planirajući novu školsku godinu, pozabavite se opremanjem sobe svog deteta tako da ona bude jedan miran i inspirativan prostor za rad. Vrlo je važno da sto i stolica budu međusobno usklađeni i podržavaju pravilno držanje tela, a takođe da budu prilagođeni i upotrebi računara i da površina radnog stola bude dovoljno prostrana da bi vaše dete moglo na njemu da manipuliše kako računarskom opremom, tako i knjigama i radnim sveskama, u zavisnosti od toga kakvim zadatkom se bavi.

Dobro nam došle nazad, radne navike!

Sastavni deo pripreme za novu školsku godinu i jedna neopipljiva neophodnost za učenje i školovanje svakog đaka je prilagođavanje novim zahtevima radnih dana, nakon od obaveza rasterećenog raspusta. Pre samog početka godine pokušajte da promenite svakodnevni ritam života i prilagodite dinamiku svakodnevnih aktivnosti u okviru svog doma rasporedu obaveza koje će stupiti na snagu nakon povratka dece u školske klupe. Blagovremena izmena navika u okviru porodice će vašem detetu značajno olakšati prilagođavanje na početku školske godine i pomoći će mu da počne da ostvaruje svoj pun potencijal od samoga starta.

Budući da se početak nove školske godine polako ali sigurno približava, opremanje dece za nove radne pobede je izuzetno aktuelna tema među roditeljima. Uzimajući u obzir da nesumnjivo želite da obezbedite svom detetu najbolje moguće uslove za pohađanje nastave i sticanje novih znanja, počnite da sačinjavate listu neophodnosti na vreme. Školovanje modernog doba ima brojne prednosti, budući da učenicima nudi veoma široke mogućnosti za polazak na uspešan životni put, ali istovremeno ima i veće zahteve u ovom pogledu, no što je to ranije bio slučaj Julia M. Cameron.

Tekst: Ljiljana Bugarin

Foto: Image by rawpixel.comJulia M Cameron