Danas, 08.09.2022. se obeležava još jedan Svetski dan knedli! Knedle su obožavali Nikola Tesla, Mocart i car Ferdinand. Obožavamo ih i mi danas kao i naša deca! Tradicionalno jelo sa istorijom dugom preko 2.000 godina proslavlja svoj Svetski dan!

 Prošle su tri godine od kako su se državljani 42 zemlje širom sveta izjasnili da je svetu potreban dan kada će se slaviti knedle. Odrastali smo uz ovu poslasticu i za knedle nas vezuju lepe uspomene porodičnih okupljanja kada su naše mame i bake tokom leta pripremale knedle sa kajsijama ili s početkom jeseni knedle sa šljivama.

Na njima su odrastale generacije naših predaka, a jedna od najpoznatijih svetskih ličnosti koja je obožavala knedle bio je naš najveći naučnik Nikola Tesla. U knjizi Jelovnik Nikole Tesle u 60 priča, autora Predraga Puzića, saznajemo da je Tesla bio veliki sladokusac, a da je između ostalog obožavao i knedle sa šljivama koje je pripremala njegova majka Georgina. Pored Tesle, u knedlama su uživali i Mocart i car Ferdinand koji je na zapovest morao da ih dobije bez obzira na to koje je godišnje doba.

Danas je Svetski dan knedli!

Od onih tradicionalnih knedli sa šljivama i kajsijama, danas su se razvila brojna druga punjenja knedli, bilo onih sa čokoladnim punjenjima, kremastim od pistaća, badema ili oraha, pa i inovativnih voćnih.

Postojanje knedli na našim prostorima zabeleženo je i u prvim kuhinjskim kuvarima starijim od 100 godina!

Opravdanost uspostavljanja Svetskog dana knedli, pored viševekovne tradicije, potvrđuju i novi inovativni ukusi koji su se pojavili na internetu poput kombinacija yuzu voća iz Istočne Azije i borovnice ili crne maline sa ružičastom čokoladom dobijenom iz nove vrste kakaovca koja se uzgaja u Ekvadoru, Brazilu i Obali Slonovače.

Zašto 08.09.?

Tri simbolike se nalaze u ovom datumu.

  1. Kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli.
  2. Sve je lepše u paru! Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8.
  3. Kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.

Najbolji recept za proslavu Svetskog dana knedli je

1. Okupite porodicu ili prijatelje 8. septembra 

2. Pripremite domaće knedle 

3. Uživajte sa porodicom i prijateljima. 

Na ovaj način ćete kreirati nove uspomene i produžiti tradiciju prenošenjem ljubavi prema knedlama na nove generacije.

Foto @worldknodelday