15 tužnih godina prošlo je od smrti makedonskog slavuja Toše Proeskog

15 tužnih godina prošlo je od smrti makedonskog slavuja Toše Proeskog, koji je poginuo u stravičnoj nesreći na auto-putu u blizini Nove Gradiške oko 6 sati i 20 minuta ujutro. Imao je samo 26 godina.

Todor Toše Proeski rođen je 25.januara 1981. u Kruševu, u Makedoniji. Muzičko obrazovanje započeo je u osnovnoj muzičkoj školi, a svoj talent nastavio je da razvija na Muzičkoj akademiji u Skoplju. Do diplome su mu preostala samo dva ispita. Muzičko znanje je usavršavao i kod profesora Williama Rileyja u New Yorku, gde se školovao i Luciano Pavarotti.

Iza sebe je ostavio pesme koje i danas svi rado pevaju, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a poslednjim intervjuom koji je dao veče pre smrti, u kojem je izjavio „kako mu je svega puna glava“, ušao je u legend. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Njegove reči ‘Ve sakam site’ (Sve vas volim) ni danas nisu zaboravljene, a koliko je bio nesebičan i skroman otkrivao je kako na nastupima tako i u intervjuima.

Rekao je i kako želi devojku koja će ceniti prave vrednosti, a ne materijalne. Da je bio skroman momak velikog srca, pokazivao je i svojim delima: uvek je nesebično pomagao onima kojima je to bilo najpotrebnije.

„Pričate kako je život divan. I je, samo da potraje još malo“, ispričala je njegova starija sestra makedonskim medijima u jednom intervjuu da je to rekao pre tragične pogibije.

Soba u kojoj je Toše Proeski spavao još uvik je netaknuta. Sto metara dalje, od njegove kuće stoji krst, postavljen u njegovu čast.

Čovek koji gotovo nikada nije skidao osmeh s lica svojim muzičkim delima, ali i humanim gestovima, pronašao je put do srca svih onih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu. Ni za života, ni danas, ne postoji čovek koji za Tošeta nije imao samo pohvale. Sećanje na pjevača čuvaju obožavatelji u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i kolege.