Osim sjajne glumačke postave, zanosnih haljina iz viktorijanske ere i odlične zagonetke, novi deo filma o sjajnoj detektivki, Enoli Holms koji je stigao na platformu Netflix, skrenuo nam je pažnju o naizgled prevaziđenom problemu. Međutim, on je itekako i dalje prisutan.

Naša mlada detektivka, koju tumači Millie Bobby Brown, preuzevši svoj prvi zvanični slučaj, razmotava klupko misterije nestale radnice iz fabrike šibica. Prateći trag, ona saznaje da se tu radi o mnogo većem problemu od nestale devojke – o svakodnevnom ugrožavanja života žena zaposlenih u fabrici.

Iako je priča zasnovana na izmišljenom liku, kako su i u samom filmu rekli, “Nešto od ovoga što sledi je istina, makar ono najvažnije.” To se odnosi na, na žalost, veoma istinit događaj iz osamdesetih godina devetnaestog veka. Naime, radi se o štrajku devojaka iz fabrike šibica koji se, posle zastrašujućih posledica od nepropisnih radnih uslova, odvio 1888.godine u Londonu.

Problem je nastao kada su crveni fosfor na šibicama zamenili jeftinijim, belim fosforom, što je dovelo do poremećaja fosforne nekroze vilice i smrti kod radnica. Radno vreme od četrnaest sati , bednu platu, kazne i manjak zaštitne opreme, svakodnevno su trpeli zaposleni fabrike šibica “Brajant i Mej”. Videvši da radnicama sada i životi i zdravlje zavise od toga, Eni Bezant objavljuje tekst “Belo ropstvo u Londonu” kojim će raskrinkati užase ove fabrike. Upravnici kompanije su bezuspešno pokušali da nateraju zaposlene da opovrgnu njene tvrdnje. Otpuštanje zbog odbijanja da zataškaju istinu dovelo je do štrajka. Na kraju prvog dana, više od 1400 devojčica, devojaka i žena odbilo je da nastavi da radi u takvim uslovima. Ponudivši da vrate otpuštene radnice na posao, u zamenu za kraj štrajka, nisu postigli ništa. Ovog puta zahtevi su bili veći. Ukidanje rigoroznih kazni, popravljanje uslova rada i uvođenje posebne prostorije za ručavanje, kako bi se izbeglo gutanje belog fosfora, bili su zahtevi koje su im radnice postavile. Na sreću oni su ispunjeni i štrajk je prekinut.

To je, reklo bi se, situacija shodna vremenu u kojem se desila, i kao društvo smo od tada napredovali i prevazišli tu vrstu varvarstva. Ali jesmo li zaista? Pored odlične zabave i podsećanja da žene ne treba podcenjivati, ovaj film nam skreće pažnju na javnu tajnu modernog doba. Poziva nas da ne okrećemo glavu od sve one dece koja krvlju i znojem stvaraju odeću koju mi svakodnevno nosimo, da ne zaboravljamo ljude koji rade svakog dana u mesecu za samo dolar po satu da bi jedva prehranili svoju porodicu. Ne dozvoljava nam da se pravimo da nas to ne dotiče i da ne možemo ništa da uradimo po tom pitanju.

“Jedan plamen je dovoljan da započne požar”, poruka je sa kraja filma, i ona nam govori sve što treba da znamo. Tvoj glas ima moć, računa se, vredi i može da uradi više nego što misliš. Iskoristi ga.

Tekst: Katarina Mandić

Foto: Alex Bailey/Netflix © 2022