Poklona ima mnogo, ali ne iznenađuju svi onoga kome su namenjeni. Čak iako su upakovani u lepu šarenu hartiju sa ogromnom mašnom. Zato je pre kupovine ili pravljenja dara – ovo drugo u slučaju da imate “zlatne ruke” i veliku inspiraciju – neophodno da razmilite o osobi kojoj ćete ulepšati rođendan.

Ukoliko je to vaša drugarica, pre svega odgovorite na nekoliko pitanja. Šta voli da radi, šta joj pričinjava zadovoljstvo, ima li neki hobi, da li je pominjala da bi nešto  želela da ima (a da to nisu “ševrolet”, veliki lepo namešten stan ili novi model pariskog modnog kreatora)?

Kakve su joj sklonosti u principu, da li je spavalica? Da li redovno kasni svuda gde krene pa da joj kupite najglasniji budilnik? Pokušaćemo da vam savetima i idejama pomognemo da prijateljicu obradujete pažnjom i priuštite joj iznenađenje da bi što duže pamtila, ionako važan datum u svom životu.

Svi vole originalan i kreativan rođendanski poklon

Uostalom i to što ćete joj nešto pokloniti i prirediti radost biće dokaz više da je volite i poštujete. Ima onih koji kažu da su prijatelji porodica koju biraš, s kojima si blizak jer tako želiš i osećaš. Prijatelji su, dakle, tu da se s njima podele osećanja i razmišljanja u najboljim a i najgorim vremenima i situacijama.

Višegodišnje druženje podrazumeva uzajamno poštovanje a i poznavanje ukusa drugarice ili druga čiji se rođendan bliži. Svaki darodavac uostalom želi da bude originalan, da pokloni nešto posebno što će biti personalizovano. Zato pokloni za drugaricu i druga moraju da budu originalni i kreativni.

Možda bi bilo bolje reći da originalan i kreativan poklon vole svi. I oni koji ga daruju i oni koji ga primaju. Makar to bila kutija pralina, medenih kolačića ili – torta. Ako je ikako moguće sa nekim individualnim znakom, inicijalom, čestitkom, ili ispisanim datumom.

Kako iznenaditi drugaricu za rođendan?

Poruka na ćebetu, peškiru ili jastuku

Važno je da poklon pre svega obraduje onoga kome je namenjen, ne mora obavezno da bude po meri i ukusu onoga ko ga nabavlja. Ako je namenjen nekome ko je duhovit zašto da to ne bude poklon koji će nasmejati primaoca?

Možda je baš takvo recimo “ćebe za oblačenje”, ono sa rukavima za grejanje ruku, sa velikim džepovima. Na tim džepovima se po porudžbini mašinski vezu poruke, poput “Živela, živela i dobro se udala” ili “Opet ti je rođendan? Ne bih da kritikujem, ali zar ne misliš da ti je prešlo u naviku?”

Studentkinji stomatologije, društvo je na tom ćebetu, korisnom dok uči da se i malo ugreje poručilo “Smej se dok još imaš sve zube i lep osmeh!”. Slične vezene poruke moguće je poslati na peškirima, kuhinjskim krpama, majcama, torbama, šoljama, jastucima. Mada uz jastuk dobro ide i pidžama sa neobičnim dezenom.

Nije uvek lako i brzo pronaći poklon koji želite

Neki će uvek glasati za praktičan poklon, njegovu upotrebljivost u svakodnevnom životu. Zato će drugarici koja voli da kuva pre kupiti neke kuhinjske posude, seckalice, rendaljke i slične alatke nego kozmetički paket sa gelom za kupanje i dezodoransom.

Uprkos velikoj ponudi različitih stvari i stvarčica po prodavnicama, tržnim centrima. kao i na internetu, ponekad je neophodno više vremena da dobar poklon bio pronađen. Najteži deo kupovine poklona je pronaći baš ono što ste zamislili. Pogotovo ako slavljenica slavi punoletstvo.

Zato valja biti strpljiv tragač. A to znači temeljno istražiti ponudu, voditi računa da ako se nešto poručuje to podrazumeva vreme i rokove. Sem blagovremenog naručivanja dobro je razmisliti i o ambalaži, pisamcetu sa čestitkom, da poklon dobije veću vrednost. A i sve uklopiti u sopstveni raspoloživi budžet.

Knjiga, šta potražiti u knjižari

Personalizovani pokloni ponekad su lepši uz sopstvene i zajedničke fotografije, mada ima i kompletnih stilizovanih albuma da podsete “na neka lepa vremena” i početak druženja. Ti albumi složeni su tako da se otvaraju izranjajući jedan iz drugog, kao iz velike preklopljene koverte.

Oni koji se drže proverenog poklona – knjige, mogli bi se naći u velikom problemu jer je izbor u knjižarama zaista veliki, pa je tu poznavanje slavljenika, tačnije slavljenice, izuzetno važno. Kakvu literaturu čita, kakva ima interesovanja?

Da li bi pre uzela “tešku filozofiju”, detektivski roman ili “neku limunadu koja ne zamara glavu”? Ili kuvar sa jednostavnim jelima?. Neobično je da je nekome palo na pamet da popiše naslove koje bi trebalo pročitati pre tridesete godine pa možda i to može da pomogne.

Ispunite joj vaučerom za spa centar davnašnju želju

Ako već voli da sedi i čita, a ima svoju literaturu, razmislite o masažeru koji će koristiti dok čita, radeći dve korisne stvari odjednom. Ukoliko je drugarica ljubiteljka rekreacije možda će joj tegići od pola kilograma ili oni od kilogram pomoći da izvaja mišiće na rukama.

Ukoliko ćete kao zlatna ribica da drugarici ispunite želju da pohađa ples, ode u spa centar ili na plivanje, da možda proba da jaše konja ili ode na kozmetički tretman, uplatite joj nešto od toga. Ako je pominjala da bi htela tamo, ali je uvek bilo prečih stvari, učinite da sa reči pređe na delo.

Vaučer spakujte u lepu kovertu i – oduševite je uz najlepše želje za rođendan. I pridružite se u lepom raspoloženju ostalim pozvanim gostima na rođendanu.

Uz lep poklon još lepše želje

Manikir, čaše za omiljeno piće, lepo pakovanje čaja i šolja uz njega, kozmetička torbica, mala umetnička slika, naručena karikatura slavljenice ili slikani portret – samo su neki od poklona kojih ste se naravno i sami setili. Pa da se ne dupliramo.

Sociolozi će u davanju poklona otkriti još ponešto. Ili će parafrazirajući poslovicu reći da se poklonu “u zube gleda”. Pre svega zato što pokloni govore i o nama i iskazuju naklonost, poštovanje, ljubav. I još koješta.

Nadamo se da ste među pomenutim idejama otkrili neku primenljivu za rođendan kome se radujete i nestrpljivo čekate da svojoj drugarici poželite sve najlepše. Lep provod želimo i još lepše priče pošto ga provedete veselo u prijatnoj atmosferi!

Tekst: S. Stanković

Foto: yuyun fan from Pixabay  i Jill Wellington