Društvene mreže i brza razmena informacija putem svih ostalih popularnih medija dovela je između ostalog i do toga da mladi danas znaju mnogo o problemima koji muče našu planetu. Generacija Z je odrasla sa modernim tehnologijama, pa je i ranije stekla svest o svetu koji je okružuje, a samim time i o ekološkim problemima današnjice.

Pored toga što znamo mnogo, potrebna nam je i vodilja i inicijativa koja će nas pokrenuti da se uključimo u rešavanje problema. Pred nama je nekoliko oblika edukovanja mladih i njihovog uključivanja u akcije čišćenja i zaštite životne sredine, kojima možeš da se pridružiš i ti i daš svoj doprinos svetu oko nas.

Inicijative u okviru škola

Škole bi trebalo da nas upoznaju sa svetom koji nas okružuje i upućuju na načine na koje mu možemo doprinositi. Kako je ekološko pitanje veoma važno, određen broj školskih časova bi trebalo da bude posvećen ovim problemima, a takođe će u nekim školama nastavnici inicirati akcije čišćenja životne sredine, sadnje drveća ili pokrenuti neki drugi vid grupnog pomaganja planeti da ozdravi i da pomogne nama da budemo zdravi. Raspitaj se kod svojih nastavnika ili baci pogled na školsku oglasnu tablu, pa ćeš možda pronaći informacije o sekciji koja se bavi ekologijom ili o pojedinačnim akcijama koje su pokrenute u tvojoj školi.

Pomoć planeti i zabavne aktivnosti

Inicijative čiji je cilj čista i zdrava životna sredina se mogu približiti mladima i ako nisu u organizaciji škola (koje su svakako najodgovornije za razumevanje ekoloških problema među pripadnicima mlađih generacija). Gradovi koji investiraju u organizovanje akcija pomoći planeti bi trebalo da se fokusiraju na uključivanje onih na kojima svet ostaje. Organizovanje zabavnih aktivnosti u okviru kojih se prikupljanja materijal za reciklažu može na primer dovesti do značajnih rezultata. Koncerti, predstave i slične manifestacije u koje se omladina može uključiti, a sa ciljem da se uradi nešto dobro za svet oko nas mogu biti sjajna ideja. Ukoliko u mestu u kojem živiš nije do sada bilo ovakvih dešavanja, možeš ih i ti predložiti!

Temeljne edukacije

Pored toga što se sami edukujemo o situaciji u kojoj se naša planeta nalazi (a i mi, zajedno sa njom), veoma su važne edukacije mladih kroz organizovana predavanja ili u okviru školskih časova. Ovo je bitno zbog toga što samostalno informisanje na bilo koju temu znači i samostalno tumačenje, pa da ne bi bilo pogrešnog razumevanja pojedinosti, važno je da imamo priliku da razjasnimo sve nedoumice i lično porazgovaramo sa nekim ko je stručan i sasvim upućen u problematiku. Ovakva predavanja bi trebalo da budu u organizaciji škola, ali bi i organizatori izdvojenih predavanja u okviru određenih akcija ili udruženja trebalo da pozivaju škole da im se priključe i omoguće svojim učenicima da im prisustvuju.

Ono što donosimo iz kuće

Navike koje se neguju u našim porodicama i svakodnevnom životu na koji smo naučeni od malena prave izuzetno veliku razliku. Ako bi svako domaćinstvo izdvajalo otpad za reciklažu ili pravilo kompost od organskog otpada, generacije koje dolaze i koje su u takvim domaćinstvima vaspitavane bi imale još veći potencijal da pomognu borbi protiv zagađenja sredine u kojoj živimo. Da bi se edukovali mladi, dakle, važno je da se edukuju i njihovi roditelji, pa je akcije čišćenja i predavanja važno organizovati redovno i na nivou gradova ili delova gradova.

Ako svakog dana načiniš barem jedan mali iskorak ka zaštiti životne sredine, odlučivši da sačuvaš neku plastičnu ambalažu za ponovnu upotrebu ili reciklirajući je, poklonivši komad garderobe koji ti nije potreban umesto da ga baciš ili svesno ugasivši aparate u svojoj sobi zarad uštede energije, ti si već deo borbe za ozdravljenje planete. Mlade je neizmerno važno uključivati u akcije za očuvanje zdravlja sredine u kojoj živimo, jer na mladima zaista svet ostaje.

Image by rawpixel.com