Svesni smo svi da name je planeta ozbiljno ugožena jer smo radili, a i dalje radimo mnogo toga što joj šteti. A ako krenemo malim koracima možemo učiniti velike stvari, zato pažljivo čitaj sledeće redove. Da li znaš da i ti naoko malim potezima možeš uštedeti dosta energije, a time dati i svoj doprinos planeti da postane zdravije, lepše mesto…

Koristi stepenice umesto lifta

Živiš u zgradi s liftom? Iako ti možda ne zvuči privlačno da pešačiš na deseti sprat, to će biti jaaako dobro i za tvoju figuru i za uštedu električne energije. Ako ti je preteško da se pentraš toliko visoko, odradi bar pola puta pešice, a ostatak možeš liftom!

Manje feniranja

Pre nego što fenom počneš da sušiš kosu, ostavi je da se petnaestak minuta suši na vazduhu. Zdravije je za kosu, a uštedećeš i dosta energije – za 15 minuta uštediš 0,25 kw/h. Možeš se odreći i električne četkice za zube!

Klik za struju

Verovatno znaš da svi električni uređaji troše struju čak i kad ne rade, nego su samo uključeni u struju (punjači za mobilne pre svega). Budući da je totalni smor isključivati jedan po jedan punjač iz zida, nabavi produžni kabl s prekidačem! Tako ćeš samo jednim klikom prekinuti dotok struje i – eto uštede!

Imaš li ti neke savete kako uštedeti električnu energiju i pomoći planeti da postane bolja za život.