Magične rituale, neobične čini i rešenje svih problema mogla vam je ponuditi naizgled simpatična starica iz sela Vladimirovac. Ana Drapšin, poznatija kao baba Anujka bavila se, malo je reći, neobičnim i nezamislivim zanatom. Za njene sposobnosti pročulo se brzo i daleko i uskoro je posao cvetao.

Kakav je to posao zaista bio, niko nije znao. Neki su govorili da je travarka, neki da poseduje magične sposobnosti i da je vidovita, a niko nije ni predpostavljao da se, ustvari, radi o arseniku.

Mušterije su dolazile kako bi odklonile probleme. Na to, baba Anujka bi ih upitala, “Koliko je težak taj Vaš problem?” , što se odnosilo na telesnu težinu osobe koja je predstavljala poteškoću. Bacala bi čini, kontaktirala drugu stranu i na kraju davala, kako ju je zvala, Bajanu vodicu. Uz nju bi išlo i proročanstvo o nestanku problema posle osam dana. Tako je i bilo. Nakon osmog dana, problem bi nestao i to dva metra ispod zemlje.

Dolazile su joj uglavnom žene, željne da se reše nasilnih muškaraca, njihovih problema sa pićem ili pak željne njihove imovine. Ponekad su mušterije bili i mladići, tražeći da im da nešto od čega bi se razboleli i tako izbegli vojsku.

Vremenom, pored sebe je imala i saradnicu, ličnog špijuna, Ljubinu Milanov, koja je sakupljala informacije o problemima budućih mušterija i dojavljivala joj, tako da bi, kad dođu, ona već znala njihove tajne. Njih dve su, baveći se ovim neobičnim zanatom, odnele oko 150 duša za 40 godina koliko su poslovale. Sve je išlo glatko dok misteriozna smrt zdravog, bogatog udovca nije izazvala sumnju kod njegovog lekara. On je obdukcijom utvrdio pozamašnu količinu otrova u telu pokojnika.

Baba Anujki bila je određena kazna od 15 godina zatvora. Međutim nju su, budući da je uhapšena u devedesetoj godini, na slobodu pustili posle osam godina, da poslednje dane provede na slobodi.

Koliko se zna, po izlasku iz zatvora, ona se više nije bavila “rešavanjem problema”, kako je svoju struku objasnila na suđenju. Preminula je u svojoj kući u Vladimirovcu, u stotoj godini života i posle toga, na sreću, niko nije nastavio njeno đavolsko zanimanje.

O njoj je napisana i knjiga „Baba Anjuka – banatska veštica“, koju je tokom 2021. godine objavila izadavačka kuća Laguna

Autor teksta: Katarina Mandić

Foto: Wikipedia