Dobar rutina nege kože je neophodna tokom cele godine kako bi ti koža bila blistava, bez mitisera, flekica, ali i da bi se osećala dobro. Ova tema je posebno važna tinejdžerima čija je koža najsklonija tim problemima. 

Međutim, to ne treba da te brine, jer je efikasnu rutinu nege kože lako primenjivati. Potrebni su samo pravi proizvodi za tvoj tip kože, ispravne tehnike i motivacija da neguješ svoju kožu svaki dan. U zimskom periodu, nega je malo zahtevnija, ali ako ispratiš korake kako da neguješ svoju kožu i tokom hladnijih dana, biće ti zahvalna.

Umivanje

Umij lice vodom čim se probudiš ujutru. Ovo će ukloniti sav znoj, masnoće i prljavštinu koja se nakupila tokom noći. Takođe će te dodatno razbuditi i dati blistavost tvom licu, bez viška sjaja.

Kada umivaš lice, nemoj to raditi običnim sapunom, osim ako nije naglašeno da je i za pranje lica. Ovo je greška koju prave mnoge devojke. Uobičajeni sapun koji koristimo za pranje ruku i tela može iritirati pore na licu i doprineti da se pojave akne i bubuljice. Kada čistiš lice, koristi specijalno sredstvo sa vitaminom C, vitaminom E i ferulnom kiselinom kako bi koža razvila antioksidante. Vitamini su naročito potrebni koži zimi i leti, kada je izložena ekstremnim uslovima.

Akne su problem prekomerne proizvodnje masnoća i začepljenja unutar pora, a ne problem površinske opstrukcije pora. Zato ne brini da ćeš ih umivanjem izazvati.

Portrait of beautiful woman applying cosmetic skin cream on face and hands, protecting from cold weather at winter season. Pretty girl take care of her skin outdoors on snowy nature background.

Mazanje i hidratacija

Ne zaboravi kremu za lice na mineralnoj bazi sa cink oksidom ili titanijum dioksidom koja ima minimum zaštitini faktor 30. Čak i zimi, sunčevi UV zraci mogu oštetiti tvoju kožu.

Čak i najproblematičniju kožu treba hidrirati kremom. Izaberi onu koja je namenjena mladoj koži i koja rešava probleme kao što su akne ili fleke. Ako ti se ne dopada da ti koža bude izrazito sjajna nakon mazanja, možeš izabrati onu sa mat završnicom koje se danas mogu naći u svim drogerijama. Ako izlaziš, možeš koristiti toniranu hidratantnu kremu.

Održavaj ruke čistim

Razmisli koliko puta dnevno dodirneš lice. Od naslanjanja brade u ruku tokom časa do sklanjanja kose, takvih primera je mnogo u toku dana. Izbegavaj  dodirivanje lica prstima ili oslanjanje lica na predmete koji skupljaju sebum i ostatke kože kao što je mobilni telefon. Ukoliko treniraš, dodirivanje lica je češće nego što misliš. Održavanje ruku čistim je imperativ da se smanje nečistoće koje začepljuju pore.

Takođe, pobrini se da koristiš čiste i suve peškire za brisanje kože. Operi četkice za šminku svake nedelje. Izbegavaj deljenje proizvoda i pribora za šminkanje sa drugaricama. Sve su to načini za razmenu bakterija i iritaciju kože.

Dobre navike

Dobro zdravlje i fizička kondicija važni su za zdravu, blistavu kožu. Svakodnevno vežbanje daje zdrav sjaj poboljšavajući cirkulaciju krvi na površini. Adekvatan san je sam po sebi tretman lepote. Dijeta takođe igra važnu ulogu. Slatkiši, čokolade, gazirana pića, pržena hrana i grickalice mogu imati štetan efekat. Nedostatak vlakana u ishrani može dovesti do zatvora i zagušenog sistema za varenje. Sve ovo izaziva bubuljice i akne. Dakle, u svakodnevnu ishranu uključi voće, sirove salate, žitarice i lagano kuvano povrće. Pij puno vode i uzimaj sveže voćne sokove razblažene vodom. Dodajte sok od limuna u čašu tople vode i popij to prvo ujutru.

Povremeni piling i maske

Piling kože pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija. Ipak, moraš biti oprezna tokom zime jer je tvoja kožna barijera već ugrožena zbog suvog i hladnog vremena. Piling kože jednom nedeljno je u redu, to pomaže u jačanju regeneracije kože i boljoj apsorpciji proizvoda za negu. Takođe, trebalo bi da napraviš piling u zavisnosti od tvog tipa kože. Ako imaš veoma suvu kožu, ređe pribegavaj pilingu i radi ga nežno. Ako imaš kombinovanu i masnu kožu, jednom nedeljno je u redu. Nakon tuširanja kožu namaži blagim losionom za telo kako bi imala celodnevnu hidrataciju. Ukoliko uklanjaš dlačice brijačem, pobrini se da je redovno mažeš. Bolji izbor su Philips epilatori.

Maske za lice imaju nekoliko prednosti. One ne samo da uklanjaju prljavštinu, nečistoće i toksine sa površine vaše kože, već je i održavaju vlažnom. Iako možeš lako kupitiveć  gotove maske, bolje je držati se prirodnih sastojaka. Nanesi masku na lice od meda i malo limuna i sačekaj da se osuši, a zatim je isperi.

Skidanje šminke

Ako voliš da se šminkaš, obavezno je da šminku skineš pre spavanja ukoliko želiš zdrav i blistav ten. Drži se proverenih i blagih losiona za skidanje šminke, a nakon toga hidratacije. Koža je najaktivnija dok spavaš, zato joj obezbedi dobru negu tokom noći. Takođe, ukoliko si sklona bubuljicama, menjaj jastučnice češće nego inače. Najbolji izbor su pamučne i one od prirodnih materijala.

Neki od navedenih tretmana mogu prouzrokovati da koža postane previše suva ako se previše koristi. Ako osetiš peckanje ili svrab, isperi kožu blagim sapunom i vodom.

Pojedini proizvodi mogu izazvati retke, ali ozbiljne alergijske reakcije ili jaku iritaciju. Simptomi se mogu pojaviti od nekoliko minuta do jednog dana ili duže nakon upotrebe. Ukoliko do toga dođe, prestani da ih koristiš i potraži pomoć dermatologa.

Tekst: S.Stanković

Foto: Ольга Бережна from Pixabay