Između sparnih dana, visokih temperatura i iskušenja da jedeš voćne sladolede na štapići  za večeru, ključno je unositi dovoljno vitamina tokom leta. Ali važnije od gutanja multivitamina je jesti hranu bogatu hranjivim sastojcima. Evo što bi tačno trebali jesti kako bismo svi ostali zdravi tokom cele sezone, a ove pogotovo jer korona virus još uvek pravi probleme.

Vitamin A

Ovaj vitamin pomaže u popravljanju bilo kakvih oštećenja kože od sunčevih jakih UV zraka (iako to nije zamena za krema za sunčanje, u redu?). Također igra značajnu ulogu kod vida, rasta ćelija i kostiju. Možeš ga pronaći u žutim paprikama, kiviju, jagodama, šargarepi, slatkom krompiru i tamnom lisnatom povrću, poput kelja. Zvuči kao sjajna salata u budućnosti, zar ne?

Vitamin C

Vitamin C deluje tako da znojne žlezde u tvom tela rade kako treba i tako umanjuju rizik od bolesti povezanih s toplinom, kao što su toplotni osip ili iscrpljenost zbog topline. Da bi ovaj vitamin unela u svoje telo jedi paradajz,  bobičasto voće, brokoli i pomorandže. Caprese salata s nekim jagodama ili malinama za desert bio bi savršen način da sebi obezbediš vitamin C iz namirnica.

Vitamin E

Ovaj esencijalni vitamin štiti kožu od oštećenja i može ti pomoći da povećaš nivo energije. Pronađi ga u namirnicama kao što su tofu, orašasti plodovi, kuvani spanać, svinjski kare, govedina i  riba.  Obavezno uvek u torbi imaj kesicu zdravih grickalica koje ćeš sama napraviti od orašastih plodova ili za ručak smotaj neke šarene takose kako bi ti energija bila stabilna ceo dan.

Koja je tvoje omiljena zdrava letnja hrana? Javite namobavezno u komentarima, na naš Instagram profil,  a možete i da nam pišete na mail redakcija@superteen.rs

Foto: drobotdean / Freepik