Svi volimo da osetimo toplotu sunca na svojoj koži i volimo kada nam ten bude lepo preplanuo , ali ponekad, a nekako nam se čini naročito sad kada se više kupamo na rekama, jezerima i bazenima, sunce nas prevari i časkom su tu opekotine kože.

Iako smo već mnogo puta pisali da se direktno izlaganje suncu izbegava u vremenu od 11 do 15 časova, mnogi se ne predržavaju preporuka jer žele da dobiju savršenu boju kože, kao da smo bili na moru!

Dakle konstatovali smo da se dešava ono što nikako ne bi smelo, jer zapamtite koža pamti svaku našu grešku, preteruje se sa sunčanje i dozvoljava se da koža izgori. Koža može izgoreti čak i  kada naneseš zaštitnu kremu, jer se znojiš, ulaziš u vodu ili je jednostavno ne stavljaš dovoljno često. Takođe uzrok može biti i nanošenje ulja (maslinovog, orahovog) koja nemaju nikakv zaštitni faktor, a koja svi volimo jer pored strava“sjaja” kože, uz njih dobijamo i odličnu boju. Opekotine od sunca nimalo nisu naivne, a kada krenu da peku – nikome nije do izlaženja iz kuće.

Zato ti donosimmo jedan domaći, proveren recept, koji će ako ti, ukoliko koža izgori, ublažiti opekotine i dati instant olakšanje. Jednostavan je za pravljenje, te namirnice svi imamo u kući, a sve što treba da uradiš nakon pravljenja i primenjivanja na kožu je da se opustiš i odmoriš.

Obloge od mleka i leda

* Led je odličan kod opekotina jer daje trenutno olakšanje i zaustavlja  bol;

* Belančevine iz mleka će poboljšati i samim tim ubrzati regeneraciju kože;

Potrebni sastojci:

– Nekoliko kockica leda

– Šolja mleka

Priprema: U jednu posudu stavi šolju mleka i led i sačekaj da se led otop (mada i ne mora). Zatim potopi pamučnu tkaninu (krpu) i pusti malo da odstoji u mleku. Iscedi tkaninu i stavi je na deo kože koji vam je izgoreo na suncu. Obloge možeš stavljati koliko god puta želiš, a nakon što ih skloniš, namažiš na kožu losion posle sunčanja, ili neku hidratantnu kremu ili losion koji već koristiš.

Iako su ove obloge odlične za kožu i ublažavaju bol, naša preporuka je da se najjače sunce izbegava i da sa sobom uvek nosiš suncobran, kao i kreme sa visokim zaštitnim faktorom koje moraš često da nanosiš. Kao što smo već napisali – ne zaboravi da koža sve pamti!

Foto: boryanam – www.freepik.com