Taylor Swift je bez sumnje jedna od najuticajnijih umetnika 21. veka. Svaki album donosi novi stil muzike, nove spotove. Danas analiziramo njenu diskografiju, komercijalni uspeh, motive albume…

#1 Taylor Swift 

Prvo moramo da ispričamo neke detalje iz života Taylor Swift.

Taylor Swift je rođena 13. decembra 1989. u West Readingu u Pennsylvaniji. Ima i mlađeg brata, a odrastajući molila je roditelje da presele porodicu u Nešvil da bi mogla da se bavi kantri muzikom, što se i dogodilo kada je imala 14 godina.

Debitanski album je nazvala sama po sebi I taj album je izašao pre čak 16 godina. Singl koji je prethodio albumu je bio „Tim McGraw“, što je Taylor „poslalo među zvezde“. 24. oktobra 2006. izašao je njen prvenac – album Taylor Swift. Prodao je oko 40.000 kopija prve nedelje, a za debitanske album to je odličan rezultat.

Zanimljiva analiza diskografije Taylor Swift

#2 Fearless + (Taylor’s Version)

11. novembara 2008. izašao je drugi studijski album „Fearless“. Imao je mnoge hitove, poput neke od njenih i dan danas najpoznatijih pesama „Love Story“, „You Belong With Me“ i „Fearless“. Taylor peva uglavnom o svom ljubavnom životu, a posle ovog albuma je išla na prvu svetsku turneju. Album je prve nedelje prodao skoro 600 000 kopija.

Zanimljiva analiza diskografije Taylor Swift

11. aprila 2021. godine izašao je prvi Taylor’s Version album. Taylor Swift je odlučila da opet snimi svojih prvih šest albuma kako bi ih posedovala, zbog poznate priče o pravima na njih. Album je doneo čak devet novih pesama, a fanovi strpljivo čekaju da vide koji sledeći album dolazi.

Zanimljiva analiza diskografije Taylor Swift

#3 Speak Now

Speak Now je izašao 25. oktobra 2010. Album nije imao neke prepopularne singlove, ali možemo izdvojiti „Back To December“ i „Better Than Revenge“ kao najpoznatije pesme. U prvoj nedelji prodao je oko milion kopija. Još nije dobio presnimljenju verziju, ali fanovi misle da će baš on biti sledeći.

#4 Red + (Taylor’s Version)

Album Red je izašao 22. oktobra 2012. Prodao je oko 1.2 miliona kopija prve nedelje. Album je imao mnogo hit singlova, ali se posebno istakao „We Are Never Ever Getting Back Together“ koji je postao njen prvi Billboard Hot 100 broj 1 singl. Pored njega, tu su I numere „22“, „I Knew You Were Trouble“ i „All Too Well“.

Zanimljiva analiza diskografije Taylor Swift

Taylor Swift je i ovaj album opet snimila, a pesma „All Too Well (10 Minute Version) (Taylor’s Version) (From The Vault)“ je isto bila broj 1.

#5 1989

Bez prepirke najuspešniji album Taylor Swift, 1989 je bila kompletna tranzicija iz kantri muzike u pop muziku. Prve nedelje prodao je 1.3 miliona kopija. Hit singlovi su „Shake It Off“, „Blank Space“ i „Bad Blood“. Ovo je dan danas njen najprodavaniji album sa preko 14 miliona prodatih primeraka.

#6 reputation

Reputation je album koji je pokazao mračnu stranu Taylor Swift zbog svega što je prošla. Albumovi singlovi bili su „Look What You Made Me Do“, „Ready For It…“ i „End Game (feat. Ed Sheeran, Future)“. Prodalo se malo manje kopija nego 1989, oko 1.23 miliona.


#7 Lover

Živa suprotnost prošlom albumu, Lover nam je pokazao srećnu stranu Taylor Swift. Komercijonalno je bio slabiji nego prošli albumi sa 867 000 prodatih kopija prve nedelje, a singl „ME! (feat. Brandon Urie)“ nije baš najbolje zapamćen.

#8 folklore

Dok je svet prolazilo kroz krizu 2020, Taylor Swift je radila na novoj muzici. U julu je objavila folklore koji je bio nenajavljen (poput albuma Beyonce iz 2013). Tay je ovaj put krenula intenzivno da se fokusira na tekst, što joj je uvek išlo od ruke. Ovaj album je u indie fazonu, što znači da su to sporije pesme sa osećajnim stihovima. Prodato je primeraka isto kao Lover prve nedelje, ali neverovatno je to što je album bio nenajavljen.

#9 evermore

„Sestra“ folklore albuma, evermore, izašao je u decembu iste godine i opet je bio iznenađenje. Doneo je 15 novih pesama, a napravljen je zato što, kao što Taylor kaže: „Nismo mogli da prestanemo da pišemo pesme“. Komercionalno je njen najslabiji album od debitanskog sa prodatih 400 hiljada kopija prve nedelje.

#10 Midnights

Ovaj album je izašao 21. oktobra a već je zabeležen kao klasik. Nije imao singlove, a prodao je 1.5 miliona prve nedelje. Pesme „Anti-Hero“ i „Bejeweled“ su dobile spotove, a i smatra se da će pesma „Lavander Haze“ uskoro dobiti ekranizaciju. Album takođe sadrži i pesmu sa Lanom Del Rey.

Možda vam je ovo malo duži članak za čitanje, ali nadam se da ste inspirisani i da vam ovo da priliku i da vi poslušate neki od ovih albuma, jer vas stvarno nijedan neće izneveriti.

Tekst: Andrej Bešić

Foto: Beth Garrabrant