Putovanja su omiljena zabava mladih, jer nudi priliku da pobegnu od rutine, iskuse nove kulture i naprave uspomene za ceo život. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti šest najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji i šire gde mladi vole da otputuju.

Tivat, Crna Gora

Tivat je mali primorski grad koji se nalazi u Boki Kotorskoj u Crnoj Gori. On je top destinacija u Crnoj Gori za mlađu populaciju zbog zadivljujuće prirodne lepote i bogate istorije, ali pre svega zbog svog živog noćnog života.

Grad je dom nekoliko netaknutih plaža, uključujući i čuvenu plažu u zalivu Luštica, gde posetioci mogu da se sunčaju, plivaju u kristalno čistom moru i uživaju u raznim sportovima na vodi.

Pored prelepih plaža, Tivat nudi i bogato kulturno nasleđe. U gradu se nalazi nekoliko istorijskih spomenika i znamenitosti, uključujući crkvu Gospe od zdravlja, crkvu Svetog Nikole i srednjovekovni tivatski zamak. Mladi posetioci tokom cele sezone mogu uživati u živahnom noćnom životu grada, sa širokim izborom barova, klubova i restorana.

Zlatibor, Srbija

Zlatibor je planinsko mesto koje se nalazi u zapadnom delu Srbije. Spada među najpopupularnije zimske destinacije u Srbiji za mlade, zbog zadivljujuće prirodne lepote, aktivnosti na otvorenom, živog noćnog života, ali i pristupačnih cena.

Odmaralište je okruženo bujnim šumama, valovitim brdima i snežnim vrhovima, što ga čini savršenom destinacijom za planinarenje, kampovanje i druge aktivnosti na otvorenom.

Pored prirodnih lepota, Zlatibor je dom i nekoliko istorijskih znamenitosti, među kojima su Spomenik ustanku, Muzej Zlatibora i Spomen-obeležje Kralju Petru Karađorđeviću. Mladi posetioci takođe mogu uživati u živahnom noćnom životu, odmaralištima, širokom izboru barova, klubova i restorana.

Kušadasi, Turska

Kušadasi je primorski grad koji se nalazi na obali Egejskog mora u Turskoj.

U pitanju je još jedna odlična destinacija za letovanje sa društvom, popularna zbog svojih zapanjujućih plaža, duha orijenta i bogatog kulturnog nasleđa. Bilo da volite sportove na vodi, plivanje, izležavanje i rad na preplanulom tenu ili najviše preferirate noćne izlaske, naćićete zabavu za sebe.

Pored svoje prirodne lepote, Kušadasi je takođe dom nekoliko istorijskih znamenitosti i spomenika, uključujući drevni grad Efes, Kuću Device Marije i Artemidin hram.

Što se noćnog života tiče, mladi posetioci mogu uživati u živahnom noćnom pulsu grada, jer je dostupno mnogo klubova, kafića i nargila barova.

Prag, Češka

Prag je glavni i najveći grad Češke Republike. To je popularna destinacija za mlade zbog svoje zadivljujuće arhitekture, bogatog kulturnog nasleđa i autentičnog načina života. Grad je dom nekoliko istorijskih znamenitosti i spomenika, uključujući Karlov most, Praški zamak i Starogradski trg.

Pored svog bogatog kulturnog nasleđa, Prag je poznat i po živahnom noćnom životu, sa širokim izborom barova, klubova i restorana. Mladi posetioci mogu da uživaju sa svojim prijateljima u noćnom izlasku u gradu, probaju lokalnu kuhinju i neko od mnoštva čuvenih čeških piva.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sarajevo je grad koji savršeno oličava frazu „istok se susreće sa zapadom“.

Smešten u srcu jugoistočne Evrope, Sarajevo je poznato po svom bogatom kulturnom nasleđu i jedinstvenom spoju osmanskih i evropskih uticaja. Ovo ga čini idealnom destinacijom za vikend odmor za mlade ljude, koji traže živahan i kulturno raznolik grad sa puno istorije, umetnosti i zabave.

Sarajevo je dom nekoliko kultnih znamenitosti, uključujući Latinski most, Gazi Husrev-begovu džamiju i Muzej sarajevskih tunela. Grad se takođe može pohvaliti naprednom gastronomskom scenom, sa tradicionalnim bosanskim specijalitetima kao što su ćevapi i burek koji su široko dostupni, kao i sve veći broj modernih kafića i restorana. Pored toga, grad je poznat po svom noćnom životu, sa raznim barovima, klubovima i muzičkim festivalima.

Na sve to, ovaj grad je okružen zadivljujućim prirodnim lepotama, uključujući obližnja skijališta Bjelašnicu i Jahorinu, te mladi često odluče da odu na skijanje i usput posete Sarajevo.

Gde mladi najviše vole da putuju?

Berlin, Nemačka

Berlin je glavni i najveći grad Nemačke. To je popularna destinacija za mlade zbog svog bogatog kulturnog nasleđa, a predstavlja raj za alternativnije mlade ljude i umetnike, kao i sve ljubitelje tehno zvuka.

Nekadašnji centar hladnoratovskih tenzija, a danas je grad poznat po svojoj inovativnoj i progresivnoj kulturi, što ga čini središtem za mlade ljude koji traže eklektičnu i dinamičnu atmosferu.

Berlin je dom nekoliko kultnih znamenitosti, uključujući Brandenburšku kapiju, Memorijal Berlinskog zida i zgradu Rajhstaga. Mladi posetioci takođe mogu da istraže različite gradske četvrti, kao što su Krojcberg i Nojkeln, poznate po svojoj alternativnoj kulturi i uličnoj umetnosti.

Berlin je najpre poznat po svom noćnom životu, koji nudi širok spektar opcija, od tehno klubova do andergraund džez barova. Grad je takođe dom nekoliko godišnjih festivala i događaja, uključujući Berlinski međunarodni filmski festival, Berlinski muzički festival i Berlinsku nedelju mode.

Tivat, Zlatibor, Kušadasi, Prag i Berlin su samo neke od brojnih turističkih destinacija koje su popularne među mladima. Svaka lokacija nudi jedinstven spoj prirodnih lepota, kulturnog nasleđa i živog noćnog života, što olakšava mladim putnicima da pronađu savršenu destinaciju za svoju sledeću avanturu.

Bez obzira da li tražite opuštanje na zadivljujućoj plaži, istražujete drevne ruševine ili iskusite energiju progresivne metropole, ove destinacije nude ponešto za svakoga.

Tekst: S. Stanković

Foto: Pexels.com