Reci zbogom aknama i tamnim flekama od akni

Proleće je konačno stiglo i sigurni smo da ćeš svaki slobodan trenutak provoditi napolju, ali nikako nemoj da zaboraviš da koristiš preparate za zaštitu od sunčevih zraka koji odgovaraju mladoj koži na kojoj su bubuljice i akne redovni gosti. Nanošenjem odgovarajućeg proizvoda neguješ svoju kožu lica i sprečavaš nastanak fleka koje su česta pojava kod osoba sa aknama i po istraživanjima mogu mnogo da utiču na samopuzdanje, a sigurni smo da ti to nikako ne treba.

Toliko se priča i piše o aknama da svi već znamo da su jedno od najčešćih oboljenje koža, muku sa njima muče pre svega tinejdžeri, ali akne se mogu videti i kod starijih osoba, znatno češće kod žena.

S obzirom da se akne ne javljaju svima istovremeno i u istom obliku, osobe koje ih imaju, a verujemo da među vama ima takvih, često se pitaju zašto se to događa baš njima i da li nekom navikom doprinose pogoršanju problema.

Kako bismo svim tinejdžerima koji nas prate olakašali borbu sa aknama, mitiserina i bubuljicama pitali smo u saradnji sa Eucerin Srbija stučno lice, dermatovenerologa, doc.dr Srđan Tanasilović, da nam razreši neke od najčešćih dilema koje imaju osobe čija je koža sklona aknama.

Reci zbogom aknama i tamnim flekama od akni

Pitanje koje bi postavio svaki tinjedžer ne sme da se preskoči, a ono glasi baš ovako – zašto ja imam bubuljice i mitisere, a neki moji vršnjaci nemaju i evo šta nam je doc.dr Srđan Tanasilović odgovorio:

– Akne su najčešće oboljenje u humanoj medicini i smatra se da oko 90% tinejdžera ima neku formu akni. Samo vreme pojave bubuljica, težina kliničke slike i dužina trajanja oboljenja zavisi od hormonskog statusa i genetskih faktora, a postoje i uticaji iz spoljašne sredine koje ne smemo zanemariti.

Da li je istina da način ishrane, slatkiši i mlečni proizvodi, izazivaju/ pogoršavaju stanje bubuljica i mitisera?

Ne postoje zvanični dokazi da hrana direktno utiče na pojavu akni, ali u nekim slučajevima kod osoba koje uz akne imaju i metaboličke poremećaje, npr. insulinsku rezistenciju, ili osoba na sistemskoj terapiji retinoidima, svakako treba redukovati unos slatkiša i lipida.

Da li će se stanje moje kože poboljšati ako što češće čistim (perem) lice i ruke?

Adekvatna higijena kože, uklanja višak masnoće – sebuma, a sa druge strane smanjuje “začeplenje” izvodnih kanala lojnih žlezda, tako da svakako dovodi do poboljšanja izgleda kože. Ukoliko to prečesto radimo, nažalost imaćemo suprotan efekat.

I baš kod ovog pitanja dolazimo do prve i najvažnije stvari kada je u pitanje nega kože koja je puna mitestera, bubuljica i akni, a to je redovno čišćenje i toniranje kože, ujutro i uveče.

Reci zbogom aknama i tamnim flekama od akni

Ujutru se koža čisti kako bi se uklonio višak sebuma i izumrele ćelije kože koje su se natalože u toku noći, a uveče lice čistite kako biste uklonili šminku i sve nečistoće koje su se nakupile tokom dana, a verujte nam da ih ima mnogo više nego što mislite.

Reci zbogom aknama i tamnim flekama od akni

Naš favorit, uvek i zauvek je Eucerin ® DERMOPURE linija preparata za čišćenje i negu masne i problematične kože koja u svom porfoliu sadrži blage, ali efikasne čistače, kao i liniju proizvoda posebno formulisanih za negu masne i problematične kože. Određeni preparati su pogodni za upotrebu uporedo sa medikamentoznom terapijom akni kako bi ublažili njene neželjene efekte. A ako tome dodamo i ono što nam je doc.dr Srđan Tanasilović rekao, a to je da ova linija u određenim preparatima sadrži i supstance koje umanjuju hiperpigmentacije tj. fleke koje nastaju od akni što upravo izdvaja ovu liniju od drugih to je samo dodatni razlog da pažljivo ispratite tekst jer ćemo pored čišćenja govoriti i o zaštiti od sunca i fleka koje su jako bitan korak u nezi problematične kože.

No da se vratimo na prvi korak nege lica, a to je čišćenje i toniziranje.

Gel za čišćenje, kao što je Eucerin DermoPure gel za čišćenje kože u kombinaciji sa mlakom vodom treba da bude prvi korak u dnevnoj rutini nege kože. Dovoljno je naneti gel za čišćenje u količini veličine trešnje i razmazati ga u rukama sa malo vode, potom utrljajti u kožu, isprati sa mlakom vodom i obavezno izbegavati kontakt sa očima.

Nakon umivanja na lice je potrebno naneti tonik, a Eucerin DermoPure tonik čisti kožu i priprema je za negu koja sledi. Antibakterijska formula ovog tonika sadrži aktivni sistem sa 2% mlečne kiseline koja čisti pore i smanjuje razmnožavanje bakterija. Posebno je efikasan na T-zoni pri čemu ne isušuje kožu.

Umesto tonika može da probaš Eucerin DermoPure Micelarnu vodu koja ne sadrži alkohol, blago ali efikasno uklanja šminku sa očiju i lica, bez iritacija. Laka je za upotrebu i pomoći će ti da pripremiš kožu za nanošenje preparata za tretman akni ili hidratantne kreme.

Jednom nedeljno obavezno uradi piling, a odličan izbor je Eucerin DermoPure piling čija formulacija bez ulja, sa mlečnom kiselinom dubinski čisti pore i poboljšava teksturu kože. Deluje direktno na mestu problema, a ne isušuje kožu. Pogodan je za lice, mikročestice za čišćenje pora nežno skidaju izumrle ćelije sa kože, ne oštećujući je.

Sledeći korak na putu do kože bez bubuljica, mitisera i akni je nega tj. nanošenje kreme koja će kožu lica nahraniti, ali pored toga je i zaštiti od nepoželjnih pojava kao što su fleke koje su jedna od čestih posledica akni.

Hajde da malo proširimo vidike i naučimo kako nastaju fleke i da li možemo da ih ublažimo i na kraju pobedimo.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (ili skraćeno PIH) je vrsta hiperpigmentacije kože koja je pretežno izazvana načinom na koji se koža regeneriše posle upale. Ona može da utiče na lice i telo, tipično i posebno oblasti izložene UV zracima i javlja se kao ravna fleka hiperkoloracije. Boja ovih fleka varira od ružičaste do crvene, smeđe ili crne, u zavisnosti od boje tena.

U korenu nastanka PIH je pojačana proizvodnja melanina. Melanin je pigment koji definiše boju kože neke osobe, a pojačana proizvodnja melanina uzrokovana je načinom na koji se koža regeneriše nakon upalnog procesa ili povrede.

Postinflamatorna hiperpigmentaci često pogađa ljude koji imaju akne (to je ono što zovemo tamnim flekama od akni i bubuljica) i može ponekad biti uzrokovana tretmanima kože kao što su dermoabrazija, hemijski piling i terapija laserom.

U slučaju akni, simptomi masne i problematične kože utiču na melanocite – ćelije koje proizvode melanin – da ispuštaju prekomerne melanosome (granule pigmenta). Veliki broj granula pigmenta zatamnjuje prethodno upaljeni deo kože. Posle povlačenja simptoma masne i problematične kože, fleke hiperkoloracije, takozvani tragovi posle akni, mogu da ostanu.

Okvirno 1 od 2 osobe koje su imale akne imaće i PIH, sa ozbiljnim posledicama po svoje samopouzdanje. Studije su pokazale da su nesigurnost u društvu ili osećanja „odbačenosti“ značajno pojačana kada se postinflamatorna hiperpigmentacija formira, u poređenju samo sa upalama akni.

Za mnoge osobe sa aknama i bubuljicama, tragovi su gorak podsetnik njihove borbe sa simptomima masne i problematične kože. Čak i kada se upale povezane sa aknama završe, tragovi mogu da budu prisutni još mnogo godina izlažući pacijente stigmi tokom tog perioda.

Izloženost suncu može pogoršati simptome, dovesti do još većeg tamnjenja fleka i prolongirati vreme koje je potrebno da fleke izblede.

Većina PIH povezane sa aknama će vremenom nestati, ali to može da potraje nekoliko godina a čak i deceniju pre nego što sasvim nestane.

Sve ovo nam jasno govori da je zaštita od sunca obavezna ne samo tokom proleća i leta, već cele godine. Kada dođu vreli letnji dan preporuka je da ograničiš vreme koje provodiš na suncu i izbegavaš ga tokom najintenzivnijih perioda. Nosi zaštitnu odeću i šešire kad god je to moguće i nanosi zaštitu od sunca sa faktorom od najmanje 50.

A kako bismo sprečili formiranje postinflamatorne hiperpigmentacije na koži sklonoj aknama najbolja prevencija je uticanje na sam koren nastanka fleka koje su posledica akni.

Reci zbogom aknama i tamnim flekama od akni

Ublažavanje upornih tamnih fleka od akni i sprečavanje njihovog ponovnog nastanaka u formulaciji Eucerin®DermoPURE Seruma sa trostrukim efektom obezbeđuje Eucerin® patentirani Thiamidol®. U pitanju je supstanca koja se nakon desetogodišnjeg istraživanja Eucerin® istraživačkog centra, tokom kog je testirano oko 50 000 supstanci, pokazala kao najefikasnija u smаnjenju hiperpigmentacija.

Eucerin®DermoPURE Serum sa trostrukim efektom, upotrebljava se ujutru i uveče. Maksimalne rezultate pokazuje kada se koristi zajedno sa Eucerin® DermoPURE Zaštitnim fluidom SPF 30, koji, pored sve potrebne nege, obezbeđuje visoku UVA i UVB zaštitu, koja sprečava tamnjenje fleka od akni uzrokovano suncem i prevenira pojavu novih fleka.

Pravi trenutak da u svoju dnevnu beauty rutinu ubaciš preparate sa višim SPF je kada počnu topliji letnji dani, kada je i UV zračenje jače. Tada ti preporučujemo da izabereš ili Eucerin® Oil control za zaštitu masne kože od sunca SPF 50+ ili Eucerin® Oil Control Tonirani Gel-krem za zaštitu masne kože od sunca SPF 50+ koji je dostupan u svetloj i tamnijoj nijansi.

Reci zbogom aknama i tamnim flekama od akni

Napredna spektralna tehnologija u ovom preparatu kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere širokog sprektra za visoku UV zaštitu sa Likokalkonom A koji neutrališe slobodne radikale koje izazivaju UV zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS). Ovaj preparat za zaštitu od sunca takođe sadrži i gliciretinsku kiselinu koja stimuliše sopstveni mehanizam obnavljanja DNK kože. Sebum regulatorna tehnologija za kontrolu produkcije sebuma sa L-karnitinom i matirajućim mikro-česticama čini kožu trenutno suvom na dodir i pruža dugotrajni efekat protiv sjaja koji traje do osam sati.

Eucerin®Oil control za zaštitu masne kože od sunca SPF 50+ ne sadrži parfeme i ima izuzetno laganu, nemasnu i nelepljivu teksturu, a pogodan je i kao podloga za šminku, dok je Eucerin® Oil Control Tonirani Gel-krem za zaštitu masne kože od sunca SPF 50+ bogat pigmentima koji imaju dvostruki efekat – trenutno pokrivaju nesavršenosti i nečistoće na koži i pružaju dodatnu odbranu od oksidativnog stresa izazvanog vidljivom svetlosi visoke energije (HEVIS).

Sada kada smo naučili kako nastaju fleke od akni i kako ih možemo pobediti i podsetili se zašto je važno redovno čišćenje lica na tebi je samo da izabereš koji proizvodi Eucerin®DERMOPURE linije treba da postanu deo tvoje svakodnevne beauty rutine.