Razmišljaš o tome da preurediš sobu i daš joj novi sjaj? Nisu potrebna velika ulaganja da se promeni dizajn sobe i čitav prostor poprimi osvežen – i ako želite – prolećni izgled. Bitno je kao i kod svakog uređenja da postoji osmišljen kutak za spavanje, učenje i slobodno vreme.

Da li vam je dosadio isti raspored postera ili želite da promenite dominantnu šemu boja? Možda su ti sto i garderober loše organizovani ili nemaš adekvatno osvetljenje za učenje? Predlažemo ti nekoliko zanimljivih ideja za dekoraciju tvog ličnog prostora. Pročitaj kako da na jednostavan način potpuno izmeniš estetiku svoje omiljene sobe u stanu.

Promeni šemu boja – zameni tepih, prekrivač i jastuke

Nema lakše ni efikasnije metode da se osveži dizajn enterijera od promene šeme boja. Možda nećeš imati priliku da okrečiš zidove u drugu boju, ali nije ni neophodno. Uvek postoje načini da se postave drugi dominantni tonovi, uz pomoć nameštaja ili još bolje – dekorativnih detalja.

Počni od toga što ćeš zameniti tepih. Tepisi različitih dimenzija i boja mogu se poručiti online, a sve što treba jeste da pregledaš ponudu na internetu i razmisliš o dezenu. Četvrtastu podlogu zameni okruglim tepihom, izaberi smele nijanse narandžaste ili petrolej plave. Nekada je pametan izbor tepiha dovoljan da soba dobije potpuno drugačiji izgled.

Jednom kad izabereš tepih upečatljivih nijansi, dopuni taj obrazac adekvatnim odabirom jastučnica, zavesa i prekrivača za svoj krevet. To može značiti iste boje, ali vredi podsetiti se da uvek imaš opciju da napraviš kontrast pa da nasuprot plavom tepihu, na primer, postaviš žute jastuke i zavese.

Prolećno preuređenje sobe – kako da tvoja soba dobije novi izgled

Izaberi jedan zid za kreativno izražavanje

Jedan pogled na postere i fotografije na zidu može biti dovoljan da se zapitaš kako si ikada mogao da voliš taj bend ili da te zanimaju neki glumci. Međutim, nije baš uvek praktično lepiti ili bušiti zidove, pogotovo kada se uzme u obzir brzina kojom se menjaju tvoja interesovanja ili muzički ukus.

Stoga je pametno da razmisliš o tome da jedan zid izabereš za kreativno izražavanje, ali tako što ćeš postaviti magnetnu ploču ili tablu od plute na koju možeš kačiti i skidati postere, slike i raznorazne ukrase koliko god želiš. Tako neće biti opasnosti od uništavanja boje, zidova ili tapeta, a opet imaš kutak koji liči na tebe i sve što ti se sviđa u određenom trenutku.

Neka tvoje mesto za učenje bude inspirativno

Domaći zadaci, razni školski projekti i lekcije postaju sve brojniji iz godine u godinu, pa je redovno učenje najbolja strategija da se sa svim obavezama izboriš. “Potpomogni” izgradnju ove rutine kreiranjem mirnog kutka za učenje i rad. Unapredi svoj sistem organizacije i prostora i vremena tako što ćeš postaviti sto ili neku dodatnu policu na dobro osvetljeno mesto. Obavezno dodaj odgovarajuću lampu za večernje sate za učenje.

Postaraj se da tvoje beleške, knjige i olovke budu organizovane po određenom sistemu koji ti najviše odgovara. Jedna tabla iznad stola za poruke i raspored ili pak jednostavna daska-polica mogu mnogo promeniti izgled tvog kutka za rad. Ne zaboravi da postaviš neki motivacioni citat na vidljivo mesto, za sve one trenutke kad izgubiš volju za učenjem i rešavanjem zadataka. Nekada je jedan pogled na inspirativne reči ili zacrtan cilj dovoljan da se ponovo pokreneš.

Kvalitetno osvetljenje i prave roletne – za svaku atmosferu

Adekvatno osvetljenje i pametne opcije za zamračivanje su nešto bez čega ne može da se zamisli soba za tinejdžera, zar ne? Treba ti jaka rasveta u blizini radnog stola, tako da uvek imaš najbolje moguće uslove za učenje i rešavanje domaćih zadataka. Stonu lampu bi trebalo da prati i dodatna lampa pored kreveta za čitanje pred spavanje. Ambijentalno, “meko” svetlo je potrebno kada želiš da se opustiš posle napornog ili uzbudljivog dana.

No, pored odgovarajućeg osvetljenja treba misliti i na to da soba bude dovoljno mračna i mirna za odmor i kvalitetan san. Ako nemaš žaluzine ili roletne (što je sjajno rešenje), uvek možeš izabrati drugu, jeftiniju varijantu koja je jednostavnija za “ugradnju”. Tamni draperi ili zebra zavese na kojima možeš podesiti stepen “propuštanja” svetlosti su praktična opcija. Nema bušenja zidova ili komplikovanog postavljanja, draperi se mogu zakačiti na već postojeću garnišnu. Ako kupujete zebra zavese tražite model sa kukicama koje se zakače za okno prozora.

Druge izvore svetlosti, kao što su laptop, telefon, tablet ili električni punjači, treba isključiti svako veče.

Obezbedi zatvoren prostor za odlaganje stvari

Skladištenje stvari je oduvek važno – od odlaganja igračaka kad ste bili mali do pronalaženja mesta za sve knjige, sveske i školski pribor. Ne želiš da baš ceo komplet za hobi bude izložen na vidnom mestu, kao ni da ti sva odeća bude otkrivena. Ako postoji samo jedna stvar u koju treba da uložiš neka to budu komode, kutije i police – svaki komad nameštaja sa vratancima. Ne samo da se na ovaj način uklanja nered iz vidokruga, već se i gradi navika održavanja urednosti.

Istakni omiljene odevne predmete na stalku

Znamo da je odeća dobro sredstvo samoizražavanja (ne samo) u tinejdžerskim godinama. Iako ćeš želeti da u garderoberu posložiš sve tako da ti bude pregledno i uredno, ključno je da izdvojiš i jedan deo prostora gde možeš “izložiti” omiljene odevne komade. Dakle, kombinacija praktičnih polica sa kukicama ili šinom i fiokama je praktična, ali ako imaš mesta za stalak – eto prilike da na vešalici okačiš najdraži duks ili haljinu.

Osmisli kutak za druženje s prijateljima

Soba treba da bude idealan prostor za učenje, opuštanje, odmor, ali i kutak osmišljen za druženje sa priajteljima. Kada imaš društvo u poseti, sigurno je da želiš da svima bude prijatno i da se zabavljate. Razmisli šta možeš da uradiš da tvoja soba bude udobno mesto. Podni jastuci, lejzi beg ili mekani plišani tepih odlično su rešenje kada ti dolazi velika ekipa. Na kraju, nema lepšeg druženja od gledanja filma na podu ili razgovora do sitnih sati sa najboljom drugaricom. Mekani jastuci, prekrivači i ćebad su “saveznici” tinejdžerske zabave.

Kreiraj digitalnu zonu

Laptop, tablet, mobilni telefon, ozvučenje, jasno je da je tehnologija važan deo dizajna sobe svakog tinejdžera. No, sigurno je da ne želiš da stalno budeš online ili da se saplićeš o kablove i USB punjače. Jedan od načina da pametno upravljaš svojim vremenom pred ekranima i pritom održiš svoj lični prostor urednim jeste da kreiraš digitalnu zonu. Neka u uglu sobe, koji je daleko od kreveta, budu svi tvoji uređaji i gedžeti. Tako će ti sve biti pri ruci, a opet ne pored uzglavlja dok spavaš.

Na kraju, možeš isprobati jednu ili sve ideje da ovog proleća transformišeš svoju sobu u kutak za opuštanje. Ne zaboravi da održavaš prostor urednim i čistim, jer samo tako zaista možeš uživati u novom izgledu svog enterijera.

Tekst: S. Stanković

Foto: Pixabay, Taryn Elliott, NastyaSensei