Nemamo ništa protiv obilja različitih stilova i frizura, ali verovatno ćemo se svi složiti oko sledećeg zaključka – suva kosa nikada nije poželjna!

Suva kosa može biti neprijatna, neukrotiva i bez sjaja, što može uticati na vaše samopouzdanje i izgled. Pravilna nega kose podrazumeva adekvatno pranje i stilizovanje frizure, sa adekvatnim prepatatima za vaš specifičan tip kose.

Ali zašto se suva kosa javlja i kako možemo pravilno brinuti o njoj?

Pre nego što kupite ulje za suvu kosu, u narednim redovima ćete imati priliku da saznate šta prouzrokuje suvu kosu i savete kako je pravilno negovati.

Suva kosa – zašto nam je zapravo kosa suva?

Suva kosa se obično javlja kada vlas ne zadržava dovoljno vlage, što može uzrokovati oštećenje kose i odsustvo prirodnog sjaja.

Naša kosa se sastoji od 3 sloja – kore, korteksa i kutikule.

Korteks je srednji sloj kose koji je odgovoran za njenu snagu i elastičnost, dok je kutikula spoljašnji sloj koji deluje kao zaštitna barijera i sprečava oštećenja. Nedostatak vlage može dovesti do oštećenja kutikule, što rezultira suvom i oštećenom kosom.

Postoji nekoliko faktora koji mogu uzrokovati suvu kosu:

  • Tretiranje agresivnim sredstvima – jedan od najčešćih uzroka je upotreba agresivnih hemijskih tretmana za kosu kao što su farbanje, blanširanje, trajna ondulacija ili korišćenje toplotnih styling alata (pegla za kosu i figaro). Ovi tretmani mogu oštetiti kutikulu kose i smanjiti njen kapacitet zadržavanja vlage, što dovodi do suvoće.
  • Često pranje kose – ukoliko često perete kosu sa jakim šamponima (sa hemijskim dodacima za dodatan volumen ili sjaj), oni mogu ukloniti prirodna ulja sa vlasišta i kose, što opet dovodi do suvoće.
  • Prirodno suva kosa uzrokovana genetikom – usled činjenice da vaš organizam proizvodi prirodno manje sebuma, vaša kosa se manje i sporije masti.

Koje preparate koristiti za suvu kosu?

Da biste pravilno negovali suvu kosu, prvi korak je naravno odabir pravih proizvoda za vaš tip kose.

Izbegavajte agresivne šampone koji sadrže sulfate, parabene i druge štetne hemikalije, jer one mogu dodatno isušiti kosu. Umesto toga, potražite hidratantne šampone i regeneratore koji su formulirani sa prirodnim sastojcima kao što su aloe vera, shea puter, arganovo ili kokosovo ulje. Ovi sastojci mogu pomoći u zadržavanju vode i obnavljanju suve kose.

Redovna hidratacija kose je ključna za njenu negu.

Preporučuje se upotreba hidratantnih maski za kosu jednom do dva puta nedeljno kako bi se dubinski hidrirala kosa.

Takođe, možete koristiti leave-in regeneratore koji se nanose na kosu nakon pranja kako bi se dodatno tretirala i zaštitila od lomljenja i oštećenja. Pored hidratantnih maski i regeneratora, specijalizovana ulja za kosu su takođe sjajna opcija.

Ulja poput arganovog i jojoba ulja, ulja avokada i maslinovog ulja bogati su antioksidantima i esencijalnim masnim kiselinama, što pomaže u jačanju strukture dlake i poboljšanju njenog sjaja.

Pranje suve kose – kako tretirati suvu kosu?

Važno je napomenuti da se suva kosa takođe može smanjiti promenom vaše rutine pranja kose.

Prečesto pranje kose može ukloniti prirodne lipide sa vlasišta i kose, što dovodi do suvoće. Preporučuje se pranje kose najviše 3 puta nedeljno, a ako imate oštećenu kosu, možete i produžiti interval između pranja na 4 do 5 dana.

Pranje kose hladnom vodom takođe može pomoći u održavanju hidratacije kose, jer topla voda može isušiti kosu.

Kada perete kosu, bitno je da ne trljate kosu previše grubo jer to može oštetiti kutikulu i izazvati efekat “metle”. Umesto toga, nežno umasirajte šampon u vlasište i kosu, a zatim temeljito isperite mlakom vodom.

Nakon toga, nanesite hidratantni regenerator na kosu, ostavite ga da deluje nekoliko minuta i temeljito isperite. Takođe, pokušajte koristiti jak fen samo kada je to neophodno, jer velika toplota može prouzrokovati pucanje dlake i suvoću.

Možete koristiti i druge trikove kako biste održali sjajnost tokom dana. Na primer, nošenje šešira ili marame na suncu može pomoći u zaštiti kose od štetnih sunčevih zraka (UV zraka) i dehidracije. Pokušajte izbegavati češljanje kose dok je mokra, jer to može izazvati pucanje vlasi.

Uz pravilnu negu, suva kosa može postati prošlost!

Redovna hidratacija kose, korišćenje hidratantnih proizvoda i promena rutine pranja kose mogu vam pomoći u održavanju zdrave i glatke frizure. Uz to, pokušajte izbegavati agresivne tretmane za kosu i toplotu styling alata, jer kao što smo pomenuli mogu oštetiti kosu i izazvati suvoću.

Uz ovu rutinu, možete uživati u zdravoj, sjajnoj i hidriranoj kosi koja će izgledati kao iz salona!

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili sve relevantne smernice kako da izbegnete suvu kosu – za još saveta iz sfere mode i lepote, poseti naš sajt!

Tekst: S. Stanković

Foto: Pexels