Britanski pevač i kantautor Ed Sheeran sudski je oslobođen optužbe da je u svojoj autorskoj pesmi „Thinking Out Loud“ koristio delove pop klasika „Let’s Get It On“ pevača Marvina Gayea.

Porota suda u Njujorku je u četvrtak, nakon dvonedeljnog postupka, oslobodila Sheerana od tužbe zadužbine koautora Gayove pesme Eda Townsenda, u kojoj je bilo navedeno da je britanski pevač i gitarista kopirao elemente sleda akorda i melodije.

„Očigledno, veoma sam srećan ishodom ovog slučaja, i izgleda da, naposletku, neću morati da se penzionišem iz svog svakodnevnog posla. Ali istovremeno neverovatno sam frustriran što je ovako neosnovanim tvrdnjama bilo uopšte dozvoljeno da idu na sud“, izjavio je Sheeran novinarima posle presude.

Ed Sheeran je naveo da je od početka postupka potrošeno osam godina razglabanja o dve pesme sa „drastično različitim stihovima, melodijom i četiri akorda, koji su takođe različiti i koriste ih pesmotvorci svakodnevno, širom sveta“.

Prema njegovim rečima, sporni akordi su bili „uobičajeni građevinski materijal za stvaranje muzike daleko pre ‘Let’s Get It On’ i biće korišćeni dugo nakon što mi odemo“.

„Oni su pesmotvoračka abeceda, naše oruđe, i trebalo bi da budu ovde da ih svi koriste. Niko ih ne poseduje, niti način kako ih treba svirati, isto kao što niko ne poseduje plavu boju“, naveo je Sheeran.

Da je porota presudila drugačije, Ed upozorava da bi to značilo opraštanje od stvaralačke slobode pesmotvoraca.

„Moramo biti u mogućnosti da pišemo našu originalnu muziku bez brige da li će nam na svakom koraku takva kreativnost biti pogrešno dovedena u pitanje“, istakao je muzičar.

Foto: Annie Leibovitz