Sudeći prema objavama na društvenim medijima često možete videti mlade ljude kako kuvaju. Međutim, istina je potpuno drugačija. Tinejdžeri su danas uglavnom okrenuti brzoj hrani, obrocima iz mikrotalasnih pećnica ili raznim grickalicama. Njihov izbor je uglavnom hrana koja je nezdrava i koju drugi pripremaju za njih. Ali zašto vi neste bili izuzetak i probali da pripremite zdrave obroke za sebe, svog partnera i svoje prijatelje? 

Kuvanje je veoma korisna veština koju bi svaki mladi čovek trebalo da nauči. Važno je da znate da kuvate, jer može pozitivno da utiče na zdravlje, brže osamostaljivanje, kreativnost i samopouzdanje. U ovom tekstu ćemo vam navesti nekoliko osnovnih razloga zašto mislimo da je veoma važno da mladi ljudi nauče da kuvaju.

#1 Kuvanje je jedan od osnovnih životnih veština

Kuvanje je veština koja će vam bez ikakve sumnje biti potrebna kada budete stariji i kada postanete nezavisni od svojih roditelja. Znanje kako da pripremite zdrave i ukusne obroke je od ključne važnosti kada, na primer, odete na fakultet ili se zaposlite posle srednje škole. Dakle, ako naučite da kuvate bićete samostalniji. Biti u stanju da pripremaš hranu za sebe još u ranoj mladosti znači korak ka nezavisnosti. Zato krenite što pre sa kuvanjem!

Kako biste lakše naučili da kuvate najbolje bi bilo da je vaša kuhinja opremljena kvalitetnim uređajima. Na primer, aparati robne marke Bosch, poput miksera, pećnica ili kuhinjskih robota, vam umnogome mogu olakšati proces kuvanja i učiniti ga interesantnijim. Ali i ako nemate najmodernije kuhinjske aparate, ne očajavajte. Sve što mogu uraditi oni, možete i vi, jedino što će vam biti potrebno malo više vremena.

#2 Zdraviji način života

Jedan od najvažnijih benefita koje vam donosi kuvanje je to što sami možete birati hranu koju ćete pripremati i na taj način uticati na poboljšanje vašeg opšteg zdravlja. Kada sami pripremate hranu, imate mogućnost da smanjite količinu soli, šećera ili masti u obroku koji pripremate. To znači da možete napraviti obrok koji je zdraviji i uravnoteženiji od onih koje kupujete u brzoj hrani ili poručujete u restoranu. U krajnjem slučaju, ako imate neki kilogram viška, sigurno će biti od koristi.

Osim toga, kada kuvate kod kuće znate da koristite sveže namirnice, koje imaju daleko više vitamina i minerala potrebnih mladim ljudima u godinama kada se najviše razvijaju. Brza hrana vam to neće omogućiti. Samostalno kuvanje vam takođe može pomoći da izbegnete sastojke koji izazivaju alergijske reakcije ili druge zdravstvene probleme. Na primer, ako ste intolerantni na gluten možete umesto pšeničnog brašna koristiti heljdino.

Mladi ljudi jako malo kuvaju, zašto bi to trebalo promeniti?

#3 Razvijaćete svoju kreativnost i veštine

Kada kuvate imate mogućnost da eksperimentišete sa različitim ukusima, bojama i sastojcima, i tako istaknete svoju kreativnost. Kuvanje je umetnost koja ne zahteva samo slepo praćenje recepta, već i davanje sopstvenog pečata jelu koje pravite. Na kraju ga možete nazvati i svojim imenom, zašto da ne, pa i podeliti na društvenim mrežama vaš uspeh. Štaviše, kuvanje može biti i deo terapije za one tinejdžere koji se suočavaju sa stresom i anksioznošću.

Pripremanje hrane kod kuće pomaže mladim ljudima da razviju različite veštine, u koje osim samog kuvanja spadaju i planiranje, organizacija i upotreba različitih kuhinjskih alata. Ove veštine vam neće biti korisne samo u kuhinji, možete ih dobro iskoristiti i u drugim oblastima života.

#4 Možete uštedeti novac

Kuvanje od kuće takođe može imati i finansijske prednosti. Ako još kao mladi steknete naviku da pripremate hranu kod kuće a ne da se stalno hranite na kioscima i u restoranima, možete uštedeti dosta novca. Restorani, a pogotovu kiosci brze hrane, ne samo da služe hranu upitnog kvaliteta već su i prilično skupi. Pripremanje obroka kod kuće može biti značajno jeftinije posebno ako se koriste sezonske namirnice. Pa zašto onda ne spojiti lepo i korisno?

Mladi ljudi takođe mogu naučiti kako da planiraju obroke i da kupuju namirnice unapred, što dodatno može smanjiti troškove ishrane. Osim toga, planiranje obroka unapred će za posledicu imati i smanjenje količine hrane koju biste inače bacili. Za one koji su tek krenuli da zarađuju i žele da uštede za letovanje, umeće samostalnog pripremanja jela može biti od velike koristi.

#5 Kuvanje može biti neverovatno zabavno

Kuvanje može biti zanimljivo iskustvo za mlade ljude. To je jako široka oblast pa možete pripremati tradicionalna jela, supe ili čorbice, salate ali i slatke poslastice. Možete kombinovati začine i namirnice. Pa tako možete napraviti knedle sa šljivama, kajsijama ili nekim drugim voćem koje se vama sviđa.

Osim što možete eksperimentisati sa različitim ukusima, kuvanje može biti i odlična porodična zabava, ali i pomoć roditeljima. Na taj način ćete se dodatno vezati jedni za druge. Nema ništa bolje od porodične večere ili prazničnog ručka, a ako ste i vi imali mali udeo u pripremanju jela, onda je sigurno da ćete biti ponosni na svoj specijalitet.

Isto tako, zamislite da odete sa prijateljima na izlet i da vi budete glavni kuvar, onaj koji će za sve ostale pripremiti obrok. Svi znamo da je glavna zabava uvek pored kotlića ili roštilja, a da je glavni onaj ko priprema meso i drži viljušku u ruci. Potrudite se da to budete vi.

Sa druge strane, neke ljude kuvanje može opustiti nakon napornog dana ili učenja. To znači da ono može imati terapeutsko dejstvo. Pa ako želite da se malo opustite ne sedajte odmah na kauč i ne palite TV, probajte da pripremite neko uskusno jelo. Uostalom, ako ne probate ne možete ni saznati da li vas kuvanje opušta.

Postoji mnogo razloga zašto bi mladi ljudi trebalo da češće kuvaju. To je jedna od osnovnih životnih veština, koja vas može usmeriti na zdraviji način života, podstaći vašu kreativnost i naučiti vas zašto je važno čuvati životnu sredinu. Na kraju, kuvanje je jedan od zabavnijih načina da se družite sa prijateljima, a ne samo da se dopisujete putem pametnih telefona.

Tekst: S. Stanković

Foto: Yan Krukau