Na prvi pogled sve izgleda poprilično jednostavno – da bi upisao dobar fakultet treba samo da dobiješ odlične ocene u srednjoj školi. Ako već znaš šta želiš da studiraš, verovatno imaš predstavu o tome koliko ti poena treba da se plasiraš visoko na rang-listi. Međutim, za mnoge tinejdžere izazov počinje upravo ovde – kako dobiti petice i održati odličan uspeh?

Petica nije obična ocena, naprotiv. Ona je odraz truda i razumevanja gradiva i pokazuje da možeš da budeš dobar student. Međutim, dugoročno posmatrano, rad na dobrim ocenama uči nas važnim veštinama u učenju, pripremi i disciplini. Sigurno je da želiš da stekneš ove veštine, jer ti mogu poslužiti mnogo duže, čak i onda kad više ne moraš da polažeš test iz matematike ili pišeš esej o pročitanoj knjizi.

Nova školska godina samo što je počela, tako da je trenutak i više nego pogodan da podgneš svoj prosek i usmeriš se ka budućem uspehu. Predlažemo ti nekoliko praktičnih i dragocenih saveta koji će osigurati da budeš u najboljoj mogućoj poziciji za napredak i uspeh.

Budi motivisan

Za početak, razjasni sebi da učenje zaista može biti kul i da je motivacija ključna za dobijanje boljih ocena. Budi svestan da se nikada ne radi samo o jednom testu, jednom seminarskom radu ili domaćem zadatku. Jaka konačna ocena je rezultat više dobrih, što znači da treba da ostaneš motivisan tokom cele godine.

Ostati fokusiran na školski zadatak nije uvek lako. U školi i van nje iskrsavaju stvari koje poemraju naš fokus i lako je upasti u začarani krug odlaganja. Ne gubi uzaludno energiju i ne odlaži učenje lekcija ili pisanje projekta. Da, s vremena na vreme, možda i nećeš završiti domaći i to je u redu. Međutim, to ne treba da postane redovna praksa. Važno je da težiš ka svom najboljem akademskom učinku i da daš svoj maksimum.

Postoje mali “trikovi” koji ti mogu pomoći da se inspirišeš i motivišeš kad ostaneš bez volje. Opremi se priborom i sveskama koji te podstiču da učiš. Ako još nisi poručio sve knjige, imaj na umu da je online prodaja udžbenika za 2024 godinu i dalje dostupna. Obezbedi sve potrebne radne materijale, dekoriši svoj sto i samo napred ka novim znanjima.

Za bolje ocene uvek uradi domaći zadatak

Sigurno je da ne može biti jednostavnije ni jasnije, ali eto, rad domaćih zadataka se nekako uvek provuče kao “teška” obaveza. Ako hvataš sebe da ostavljaš zadatke i projekte nezavršenim, odlažeš učenje i čekaš da se lekcije nagomilaju pred sam test ili pismeni zadatak – promeni to.

Kod ozbiljnih predmeta koji obuhvataju mnogo gradiva i materijala, nastavnici pretpostavljaju da ćete mnogo toga naučiti i sami. Setite se, srednja škola je priprema za fakultet. Dakle, više truda treba da bude uloženo van časova, jer vas upravo takav sistem učenja očekuje na studijama.

Učestvuj u nastavi

Mnogo je lakše da obratiš pažnju i zapamtiš nešto ako si aktivan i uključen. Ovo je naročito jasno u učionici gde pasivno slušanje neretko otežava da usvojiš nova znanja.

Naravno, učešće u nastavi zavisi od više faktora – kakav je nastavnik, odeljenje, kao i u kojoj meri voliš da se ističeš i govoriš javno. Postoje profesori koji više vole da drže predavanja, uz minimalno uključivanje đaka. S druge strane, nekim učenicima je neprijatno da govore pred drugima (ako ne moraju) ili imaju tremu kad odgovaraju.

Bilo da se javiš da odgovoriš ili postaviš pitanje, aktivno se angažuješ u nekom grupnom radu ili bilo kom zadatku u učionici, učešće na času je odličan način da savladaš gradivo i pokažeš svom nastavniku da se trudiš.

Ne oklevaj da tražiš pomoć

Među srednjoškolcima postoji uobičajena zabluda da dodatnu i dopunsku nastavu treba da pohađaju samo oni đaci kojima nastavici to preporuče. Istina je da svaki dobar nastavnik voli da pomogne kad god je učeniku to potrebno.

Bez obzira da li pokušavaš da razumeš svoje rezultate testa, komentare na esej, kako da uradiš domaći zadatak ili učestvuješ više na času, slobodno iskoristi vreme mimo časa za razgovor sa nastavnikom. Možda misliš da profesori žele da te ocene nisko? Zapravo, veća je verovatnoća da žele da vam pomognu. Pokažite gde vam je pomoć potrebna.

Odlikaši u srednjoj – kad je učenje kul

Pametno upravljaj svojim vremenom

Znamo da nije uvek lako ostati u toku sa školskim radom, posebno kada u prvi plan dođu vannastavne aktivnosti, porodične obaveze, druženje s vršnjacima. Ako želiš da imaš visoke ocene ili da popraviš one koje imaš, nauči da upravljaš svojim vremenom.

Kreiranje rasporeda učenja može pomoći da se gradivo ne gomila. Podeli učenje na manje etape, lekcije uči iz delova i ne pokušavaj da sve savladaš odjednom. Kada si manje opterećen, lakše i bolje ćeš naučiti gradivo. Odredi svakog dana termin za učenje. Naravno, ovaj raspored treba da bude fleksibilan i u skladu sa tvojim stilom učenja i ostalim obavezama. Ali čak i ako se ponekad poremeti, samo to što postoji može biti od velike pomoći.

Ukloni sve ometače

Izvući maksimum iz učenja znači ostati fokusiran, što znači minimiziranje ometača. Da, poprilično je teško da te ne ometaju silna obaveštenja na telefonu, računaru ili drugom ekranu. Ipak, ako želiš da sačuvaš i održiš produltivno vreme za učenje, moraćeš da ukloniš svaku smetnju i fokusiraš se na domaći i učenje.

Postavi silent ili “fokus mode” na telefonu, tako da u određenom periodu ne dobijaš obaveštenja sa društvenih mreža. Možeš čak instalirati i neku od aplikacija za produktivnost kao što je StayFocused ili Pomodoro, i na taj način pomoći sebi.

Ometanja nam ne dolaze samo iz digitalnog sveta, ona mogu biti i fizička. Održavaj sto urednim i organizovanim, knjige i sveske takođe neka budu uvek na svom mestu – produktivnost će biti na višem nivou, a ocene bolje.

Uči u društvu

Kada pomisliš na učenje, vidiš sebe samog za stolom i to nije baš zabavna slika, zar ne? No, šta ako ti kažemo da učenje u društvu, sa drugom i/ili drugaricom ili čak u većoj grupi ima svojih benefita? Zapravo, kada želiš da popraviš ocene i postigneš odličan uspeh, formiranje grupe sa učenje ili “partnerstva” može biti najbolji mogući potez.

Umesto da se sam preslišavaš, učenje u grupi ti omogućava da postaviš pitanje drugom učeniku i da objasniš novonaučene koncepte vršnjaku. Ovo je svojevrstan test – da li i u kojoj meri razumeš gradivo. što će zaista testirati da li razumete materijal ili ne.

Vodi računa o sebi

Na kraju, jedna od najvažnijih stvari koju možeš da uradiš da bi dobio bolje ocene u školi jeste da se brineš o sebi. Preopterećenost, stres i sagorevanje sasvim sigurno neće povećati tvoj prosek. Dakle, dobro fizičko i mentalno zdravlje je od ključne važnosti za uspeh u školi. Vodi računa o svojoj ishrani, uključi vežbanje u svakodnevicu i trudi se da kontrolišeš stres. U ovu jednačinu treba uključiti i spavanje. Ne dozvoli da ti školski rad ili vannastavne aktivnosti ometaju raspored spavanja. Odmor će ti pomoći da se skoncentrišeš na učenje i sačuvaš svoje zdravlje.

Ako ostaneš angažovan, motivisan i zdrav, možeš popraviti svoje ocene i pokazati da si spreman za studije koje želiš!

Autor: S.Stanković

Foto: Karolina Grabowska, MART PRODUCTION