Svi periodi odrastanja imaju svoje izazove koje treba postepeno prevazilaziti, korak po korak. Za svako dete koje polako prelazi u zreliju osobu, pubertet predstavlja vatreno krštenje u kome se najviše upoznaje telo, a i psiha, u svim svojim novim izmenama. U nastavku teksta bavićemo se fazama kroz koje sve devojčice prolaze da bi dobile svoj potpuni oblik – dakle, kakav je put devojčice od devojke do kasnije žene.

Kakve sve promene se dešavaju na telu jedne devojčice?

Prve promene kod devojčica, koje su na pragu da postanu devojke, primećuju se na telu. I one su toga i te kako svesne, te umesto šarenih dečijih gaćica sa likovima iz crtaća dolaze bokserice za devojčice jednostavnijih boja i dezena koje upućuju na njihovu novonastalu ,,ozbiljnost’’ i ,,zrelost’’, razgledaju se prvi topići i grudnjaci, a tu je i prva menstruacija i kupovina adekvatnih uložaka.

Devojčice žele da njihova frizura i način oblačenja izgledaju kul i da budu u trendu, a kao uzori uzimaju se starije sestre, drugarice, nastavnice i najčešće poznate ličnosti.

Vesnici puberteta – prve malje i rast grudi

Pubertet se kod devojčica obično javlja ranije nego kod dečaka. Obično se dešava u periodu između 8 i 13 godine, a jedan od prvih znakova je rast grudi. Zbog toga one mogu biti vrlo osetljive, pa čak i bolne.

Neravnomeran rast grudi je normalna stvar.

Važno je da razgovarate sa svojom devojčicom o tome kako svaka žena ima poseban oblik grudi. Nekim devojkama i ženama dojke su male, drugim velike, neke imaju oblije dok su nekima špicastije. A najvažnije i najlepše su zdrave grudi.

Kupovinu prvog grudnjaka, bilo da su to mekši i laganiji topići, bretele ili ,,pravi’’ grudnjaci sa korpama i žicom, treba da obavite zajedno gde će dozvoliti vašoj devojčici da bira sama dezene i oblike i da obavezno proba kako bi mogla da zmisli sebe sa tim novim komadom veša koji će početi gotovo svakodnevno da nosi.

Pojava jačih malja nagoveštava dolazak puberteta, koje se najpre javljaju ispod pazuha, u intimnoj regiji i na nogama. Statistike tvrde da kod oko 15% devojčica, dlake u intimnoj regiji su prvi znak puberteta, pre pojave ,,pupljenja’’ dojki.

Zato se kod devojčica vrlo brzo javlja potreba za uklanjanjem tih dlačica jer kod njih to može izazvati nesigurnosti i nezadovoljstvo. Uklanjanje dlačica treba da predstavlja lični izbor, a vrlo je važno da vi, bilo da ste roditelj, starija sestra, tetka ili drugarica, porazgovarate sa devojčicom i objasnite joj ,,filozofiju ženskih dlačica’’: na koje sve načine se one mogu ukloniti, čemu dlačice služe, šta uklanjanje podrazumeva i da ona nije u obavezi da to uradi ukoliko ne želi.

Trenutak kada pubertet postaje ,,zvaničan’’ – dolazak prve menstruacije

Prva menstruacija obično se javlja u adolescenciji i označava početak reproduktivnog zrelog doba ženskog tela. Na vreme njenog pojavljivanja utiče više faktora, a genetika igra značajnu ulogu. Telesna konstitucija takođe utiče na pojavu menstruacije, pa devojčice koje su sitnije građe mogu kasnije dočekati svoju menstruaciju.

Pojava menstruacije se obično događa oko 12 godine. Ovo naravno ne isključuje slučajeve javljanja kod nekih devojčica i pre 12 godine, kao i posle.

Za svaku devojčicu to je poseban trenutak, a osećanja mogu biti pomešana – neke su uzbuđene i srećne, dok su neke uplašene.

Još pre nego što dođe do pojave prve menstruacije, sa detetom treba razgovarati o tome – zašto ona dolazi i ne odlazi jedan duži period, zbog čega je ona važna, kako se održava higijena, koliko je važno da budemo zdravi i aktivni da bi nam i menstruacija bila redovna i podnošljivija.

Lična higijena

Za vreme menstrualnog ciklusa od velikog je značaja održavanje higijene intimne regije. Valjalo bi nositi uloške koji nisu naparfemisani i koji su od pamuka, kako ne bi došlo do iritacije kože.

Ukoliko je menstruacija obilna i bolna, preporučljivo je da se mlakom vodom redovno osvežavaju intimni delovi i da se prilikom tuširanja ne koriste jaki naparfemisani gelovi, kupke i sapuni. Postoje posebni proizvodi namenjeni za intimno pranje koji neće poremetiti pH vrednost vagine.

Intimne maramice su sjajno rešenje ako ste na putovanju ili ste dugo van kuće. One mogu osvežiti intimnu regiju, a dnevni ulošci takođe pružaju zaštitu odeći od sekreta i osećaj čistoće u periodu koji dolazi posle menstruacije.

Vodič za tinejdžerke - kako lakše pregurati pubertet?

Sitnice u telu i na telu koje mogu zagorčati život – hormoni i bubuljice

Pojačano lučenje hormona je sasvim normalna i prirodna pojava u pubertetu.

Menja se i koža, te postaje masnija, pa mitiseri, bubuljice i akne postaju stalno prisutni stanovnici na različitim delovima našeg tela. Pored kože, može doći i do pojačanog mašćenja korena kose.

Međutim, nema mesta za paniku! Važno je da se lice pravilno neguje, a u slučaju nesigurnosti, tu su uvek dermatolozi koji na isparavn način mogu odrediti tip kože kao i koji proizvodi za negu mogu odgovarati tom tipu.

Kakvo je stanje sa emocijama?

Različiti spoljašnji faktori, ali i unutrašnje promene, mogu uticati na psihičko stanje i ponašanje kod devojčice – pritisak okoline, očekivanja, dešavanja u društvu, hormoni.

Jedna od uobičajenih emocionalnih promena u periodu puberteta kod devojčica su nagle oscilacije u raspoloženju. Tokom ovog vremena, devojčice mogu iskusiti trenutke velike sreće, uzbuđenja i samopouzdanja, ali i momente tuge, besa, anksioznosti i stresa. Ovi iznenadni emotivni izlivi često mogu biti zbunjujući za devojčice i mogu uticati na njihove odnose sa drugima.

Osim promena u raspoloženju, devojčice u pubertetu se često suočavaju sa osećajem neprihvaćenosti i nesigurnosti u vezi sa svojim fizičkim izgledom.

Društveni pritisak se može osetiti kod devojčice po pitanju njenog spoljašnjeg izgleda, gde se ona moće preopteretiti time da li lepo izgleda, da li je zgodna i dobro obučena i slično. U tim trenucima, koji mogu biti vrlo česti, devojčica treba da ima podršku najbližih koji će razgovarati sa njom i usmeriti je na prave vrednosti.

Vrlo je važno da ulaženjem u ovu fazu buduća devojka i žena nauči šta je prihvatanje – prvo sebe, svog tela i svih promena, a onda i prihvatanje drugih i uvažavanje svih različitosti.

Na taj način pubertetska faza nije nešto strašno što se dešava samo njoj, nego jedan period u kom svim njeni vršnjaci mogu zajedničkim snagama naučiti da plivaju i podržavaju se.

Autor teksta: S. Stanković