Pod sloganom „Priča koja traje“, Noć knjige, omiljena manifestacija svih knjigoljubaca, održaće se od 8. do 10. decembra 2023. godine pod pokroviteljstvom Eurobank Direktne u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs.

U 33 grada u Srbiji i regionu, ukupno na 60 lokacija očekuje vas više od 50.000 naslova, hitova domaće i svetske književnosti, sjajan gift program i odličan izbor naslova na engleskom jeziku.

I ove godine pripremamo fantastične popuste do čak 40% i sjajne poklone!

Na konferenciji za novinare, Ivana Misirlić, urednica u Laguni, skrenula je pažnju na nekoliko naslova koji su trenutno aktuelni zbog novogodišnjih i božićnih praznika koji nam predstoje:

„’Božićna knjižara’ Dženi Kolgan je savršen spoj ljubavnog romana sa hepiendom, ali i priča o dve sestre koje pokušavaju da prevaziđu predrasude koje gaje jedna o drugoj i prihvate kompromis. Likovi dece naročito su uverljivi i ulivaju ovoj neodoljivoj priči sjajnu dozu humora i srdačnosti.“

Ivana je skrenula pažnju i na knjige koje će se dopasti ljubiteljima rekreiranih mitoloških priča, roman „Kaikeji“, u kome autorka iznova ispisuje život oklevetane kraljice iz indijskog epa „Ramajane“, i roman „Klitemnestra“, provokativan portret kraljice, proročice i osvetnice.

Specijlano za Noć knjige Laguna ekskluzivno objavljuje „Knjigu o Titu“, poslednje delo Dobrice Ćosića, rukopis koji je deset godina čekao na objavljivanje, ispovest nekadašnjeg vernika koji je postao najžešći opozicionar titoizma.

Laguna je objavila i nekoliko važnih knjiga srpskih autora, „Noćne reči“ Vladimira Tabaševića, „Heroji i gubitnici“ Vuleta Žurića, „Da li i kod tebe pljušti?“ Sonje Ćirić, i „Pakrac“ Vladana Martijevića, koji je na konferenciji za novinare i predstavio svoje novo delo.

Pod sloganom „Priča koja traje“ Noć knjige od 8. do 10. decembra

U novom romanu piše o naličju posleratne Srbije: „’Pakrac’ je priča o društvu ogrezlom u nasilje, o životima ljudi koje svakodnevno bombarduju vestima iz crne hronike, o posledicama rata i trauma koje su iz njega proizašle… ’Pakrac’ ispunjava sve zahteve noar romana, ali ne mislim da se može svrstati u tu vrstu literature jer, pored bizarnosti i mučnine koje izazivaju opisi serijskih ubistava koja se događaju u Beogradu, roman ima i svojstva koja nisu karakteristična za taj žanr. Zbog svojih osobina lako se može svrstati i u dramu, i u psihološki roman, i u politički roman… Inače, roman ’Pakrac’ se odvija na Bulevaru kralja Aleksandra u poslednja tri meseca 2019. godine, ali njegova priča ima jake veze i sa pakračkim ratištem na kojem je glavni junak 1991. godine proveo sedam strašnih meseci“, kaže Vladan Matijević, i dodaje: „Kada sam počeo da pišem ovaj roman pre 5-6 godina, bila je prisutna agresija i nasilje u društvu, ali je to danas, kad je knjiga izašla, eskaliralo. Moj junak oseća strah i nelagodu. Imao je psihičke probleme u pubertetu, ali je, slušajući neprekidnu crnu hroniku, u jednom trenutku poželeo da nekog ubije i da se uključi u taj svet oko sebe, da bi i on postao junak ovakvog sveta.“

Noći knjige priključili su se i drugi izdavači, njih preko stotinu, kao i brojne biblioteke koje organizuju posebne programe i odobravaju popuste na članarinu.

Isporuka će biti besplatna za sve akcijske porudžbine preko sajtova laguna.rs i delfi.rs na teritoriji Republike Srbije, a za svaku kupovinu u knjižarama obezbedili smo poklone prijatelja manifestacije.