Vreme je da vam predstavimo novi naslov koji nam stiže iz izdavačke kuće Odiseja, a to je  ove nedelje roman „Tri kraljice na dva točka“ francuske književnice Klementin Bove koji će vam pokazati kako da stanete na put siledžijama. I naravno da su tu i poklon knjige za vas, zato pažljivo čitajte jer vas na kraju teksta očekuje poziv na akciju!

Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „Tri kraljice na dva točka“

Šta kada loše šale na internetu prevaziđu granicu dobrog ukusa? Da li se to može nazvati vršnjačkim nasiljem? I kako se izboriti sa tim? Duhoviti roman „Tri kraljice na dva točka“ francuske književnice Klementin Bove pokazuje kako stati na put siledžijama.

Tri kraljice iz naslova su Mirej, Astrid i Hakima, učenice gimnazije „Mari Darjesek“ u kojoj se svake godine održava neformalno glasanje na društvenim mrežama za tri najružnije devojčice u školi: Zlatnu, srebrnu i bronzanu Gicu. Naratorka romana, Mirej, ove godine ima razloga za slavlje. Ispostavlja se da su se konačno pojavile ružnije osobe od nje: njoj je, posle dve godine „na tronu“, pripalo tek treće mesto. Priličan napredak za devojčicu kojoj često govore da liči na Sartra. Mirej je, međutim, ćerka drugog filozofa, premda jednako ružnog, tajne mladalačke ljubavi njene majke, kog Mirej, kako bi mu sačuvala anonimnost, u romanu zove Klaus fon Štrudel. Fon Štrudel je profesor na Sorboni i oženjen je veoma uticajnom ženom. Nije u kontaktu sa Mirej i pitanje je da li je uopšte svestan njenog postojanja, iako mu je Mirej pisala pisma na koja nikad nije odgovorio. Odgovora, makar zadovoljavajućeg, nema ni od uprave škole, a povodom sramnog takmičenja za „Tri Gice“. Budući da se glasanje organizuje na društvenim mrežama, škola ne može da učini ništa povodom toga. Mirej će, prema tome, morati da uzme stvar u svoje ruke. Ali pre toga mora da upozna preostale Gice i, kao mnogo iskusnija, ubedi ih da takmičenje ne sme da ih dotuče. Naprotiv, treba da ih osnaži.

„Ne razumem zašto ste prihvatile to ružno ime Gica!“, negoduje mama. „Šta će vam ta grozna reč.“

„Mi ćemo je učiniti lepom. Ili, u najgorem slučaju, moćnom!“

 Klementin Bove je rođena 1989. u Francuskoj, a kada je imala sedamnaest godina preselila se u Veliku Britaniju, gde živi i danas. Studirala je na Kembridžu i doktorirala na dečjoj književnosti. Piše knjige za decu i mlade na francuskom i engleskom. Bavi se književnim prevođenjem, istraživanjem, a od 2016. predaje engleski jezik na Univerzitetu u Jorku. Njena priča Čudan slučaj dve ljubavi Žan-Batista Roberta (L’étrange cas des deux amours by Jean-Baptiste Robert) osvojila je Nagradu za najbolje francuske mlade pisce 2010. godine. Iste godine je objavila i prvi roman. Od tada je objavila više od trideset knjiga za decu i mlade, i dobila nekoliko prestižnih nagrada.

U naslovu ste pročitali da poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „U koju školu idu tri kraljice iz naslova romana?“. Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do nedelje, 21.04. do 21 časova, a potom ćemo imena dva dobitnika romana „Tri kraljice na dva točka“ objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!