U okviru 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u pratećem programu festivala biće organizovane izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice, i razgovori sa laureatima nagrada „Mali princ“ i „Oton Tomanić“.

U ponedeljak 23. septembra u 11.30 u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, biće otvorena „Studentska izložba festivalskog plakata, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Plakate su radili studenti treće godine fakulteta sa odseka Primenjena grafika (Moduli: Grafika i knjiga i Animacija; Predmet: Ilustracija), pod mentorstvom profesora Bobana Savića Geta.

Istog dana u Galeriji Otvorenog univerziteta u 13.00 časova, biće otvorena izložba u čast dobitnika nagrade za životno delo, „Mali princ“ za 2024. godinu – svojevrstan dokaz o posvećenosti i izvanrednom doprinosu Luke Kecmana i Jaroslava Antonjuka u oblasti pozorišta za decu i mlade.

U utorak 24. septembra u 11:30 u Dečjem pozorištu Subotica, biće otvorena i izložba lutaka Pozorišta lutaka Niš, sa lutkama vrsnih umetnika Milene Jeftić Ničeve Kostić, Ivanke Getove, Ljubice Suturović i Arsena Ćosića, Stevanke Kjuvlijeve, Erike Janović, Dragane Breze i Dušana Stankovića, kao i Irine Somborac iz predstava: „ Lutkarska Biblija“, „Velimir i Bosiljka“, „Čarobnjak iz Oza“, „Carev zatočnik“, „Mocart“, „Biberče“, „Slavuj“, „Alisa u zemlji čuda“, „Cveće male Ide“ i „Snežna kraljica“.

Tokom trajanja festivala, od 24. do 27. septembra (10-18h) za posetioce će biti dostupna izložba umetnice Erike Janović pod nazivom „Čarobna pozornica“ koja nas vodi u magični svet bajki i priča našeg detinjstva i odrastanja; ovo je izložba jedne svestrane umetnice čije ime je poznato i van granica naše zemlje.

U pratećem festivalskom programu, u ponedeljak 23. septembra u 15.00 časova u Hotelu Patria biće predstavljene knjige „Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka“ Branke Rudman i „65 godina profesionalnog stvaralaštva – Pozorište lutaka Niš“. U četvrtak 26. septembra na istom mestu u 16.00 časova, na programu su promocije knjige „Čarobni kamen i druge baje“ Davora Dragojevića, časopis „Niti“ (18/19), i Zbornik „Pozorište za decu – umetnički fenomen“ (knjiga 14).

U Hotelu Patria biće održani i razgovori sa ovogodišnjim dobitnicima nagrada „Mali princ“ – u ponedeljak 23. septembra u 16.00 časova sa Lukom Kecmanom, a u utorak 24. septembra u isto vreme sa Jaroslavom Antonjukom. U sredu 25. septembra u 16.00 časova biće održan razgovor sa dobitnicom nagrade „Oton Tomanić“ za 2024. godinu, dr Evom Tomaševskom.

Filmski program festivala održava se svakog dana od 23. do 27. septembra, u bioskopu Eurocinema u Subotici. Na programu će biti francuski igrani film „Moj Jaguar“ (23. septembar: 11.15 časova), belgijski animirani film „Nerazdvojni“ (24. septembar, 11.00), danski animirani film „Panda u Africi“ (25. septembar, 11.00), norveški igrani film „Kraljica plesa“ (26. septembar, 11.00) i češki animirani film „Toni, Šeli i magično svetlo“.

U pratećem programu festivala biće održane i četiri radionice. Jovan Caran će voditi radionicu „Od kartona cela vasiona“, u okviru koje će biti predstavljeno nekoliko mogućih vrsta „teatra za poneti“, poput crtanog pozorišta, pozorišta kamišibai i onog sa 3D scenografijama.

U okviru izložbe „Čarobna pozornica“ umetnice Erike Janović, u Savremenoj galeriji Subotica će se u sredu, 25. septembra u 11.15 održati kratko vođenje kroz postavku za učesnike festivala, nakon čega će biti održana kreativna radionica pravljenja lutaka. Radionicu će voditi umetnica Erika Janović uz asistenciju Jasmine Jovančić Vidaković, više muzejske edukatorke SGSU. Na radionici će deca praviti lutke likova iz „Crvenkape“, „Pinokia“ i „Ružnog pačeta“.

Radionica Klione Nunan „Folklor za najraniji uzrast“ namenjena je profesionalcima – glumcima Dečjeg pozorišta Subotica. Ova irska umetnica vodiće i dve radionice „Silver Tree workshop performance“ namenjene stvaranju sadržaja za najmlađu publiku – za bebe i decu najmlađeg uzrasta, kao i za decu od 3 i više godina. Sve radionice se održavaju u Danilo Kiš fondaciji.

 Reditelj i dramaturg lutkarskih predstava, dr Branka Rudman, prof. savetnik, dugogodišnji voditelj radionica za nastavnike, pedagoge i vaspitače i autor knjige „Lutka od vrtića do školske grupe“, tokom 2023. godine je vodila  online radionicu sa štićenicima i vaspitačima doma „Kolevka“, što je rezultiralo lutkarskom predstavom čuvene Ćopićeve „Ježeve kućice“, koja će biti izvedena tokom 31. Festivala.

U okviru takmičarskog programa 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 13 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Češke, Estonije, Francuske, Mađarske, Nemačke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Niša i Subotice.

Ulaz na sve programe je besplatan!

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica