Iako ti se možda čini kao nerešiv, ovaj problem je potpuno uobičajen i normalan za sve uzraste i polove. Svima nam se desi da barem jednom u životu nekoga zavolimo, a on ode bez objašnjenja. Ali ovaj problem je i te kako rešiv, pa ovde možeš pročitati čak 20 načina da počneš ispočetka, da preboliš bivšu ljubav!

1. Prestani da gledaš stare slike, video snimke i dolaziš u kontakt sa bilo čim što vam je bilo zajedničko. U ovo, naravno, ulaze i stare poruke. Ovakvim gestovima sebe podsećaš na bivšu ljubav, na sve ono što je bilo lepo, na dobra vremena i srećne trenutke, a to ti nikako neće pomoći u preboljevanju.

2. Ne izlazi na ista mesta na koja si izlazila sa njim. Nekada neki kafić, klupa u parku i slično mogu da ti vrate stara sećanja i emocije. Pokušaj da se što manje podsećaš zajedničkih trenutaka.

3. Sve poklone koje imaš od njega, baci ili daj nekome drugom. Na taj način možeš usrećiti nekoga, a sebi mnogo pomoći kada je bivša ljubav u pitanju.

4. Zaboravi na tužne pesme i romantične filmove. Sva ta romantika koja se nalazi u baladama i ljubavnim filmovima može samo pogoršati tvoje emocije. Uz neku muziku ili film nam naviru suze na oči iako se u njoj ne pronalazimo. To je zbog jake emocije koju nosi sa sobom, tako da se na takve stvari vrati tek kada budeš potpuno prebolela.

5. Uzmi papir i olovku i napravi listu razloga: zašto mi je bilo loše dok sam bila u vezi. To će ti pomoći da se setiš svih onih trenutaka kada si se zapitala zašto mi sve ovo treba, a bilo ih je sigurno. Napiši sve što je loše i podsećaj samu sebe na to svaki dan.

6. Pronađi neki novi hobi, nešto što do sad nikada nisi radila. Pozabavi se zanimljivim i nesvakidašnjim stvarima i utroši svoje vreme na produktivan način. Nemoj da dozvoliš da ti život prolazi u suzama i razmišljanju kako je moglo da bude, jer ipak je to bivša ljubav.

7. Otprati ga sa svih društvenih mreža. Iako možda želiš da budete prijatelji, praćenje njegovog života ti neće doneti ništa dobro. Kada budeš spremna, možeš pokušati da ostvariš sa njim prijateljski odnos, a za početak je najbolje da otpratiš i sebi obećaš da nećeš tajno uhoditi njega i njegove drugove/porodicu.

8. Izlazi, zabavljaj se, pleši. Cmizdrenje sa jastukom cele noći neće pomoći da zaboraviš ili preboliš nekoga. Razumem da je nekad lakše da se sve izbaci iz sebe, ali nemoj trošiti više od 2-3 dana na to. Isplači se kao čovek, a onda se obuci, našminkaj i pravac žurka!

9. Ne traži nekoga novog! Ovo je možda i najstrože pravilo od svih. Nikako, ali nikako ne dozvoli da u tvoj život uđe neko novi sa mišlju da će ti baš taj neko pomoći da preboliš. Takav postupak će ti samo doneti još više problema, a zaista ne želiš da ti se problemi umnožavaju. Novog partnera potraži onda kada budeš u potpunosi prebolela bivšeg.

10. Okupi stare prijatelje i upoznaj nove. Ovo je najbolji lek za samoću i neispunjenost. Umesto da čitaš vaše stare poruke po ceo dan, pošalji poruku nekome do koga ti je stvarno stalo – a to su prijatelji. Zovi ih da izađete, organizujte žurke, gledajte filmove, smejte se besmislenim stvarima i zaboravite na probleme.

Šta treba da uradim da prebolim bivšu ljubav?

11. Posveti se porodici. U svoj toj frci i trci sa svojim problemima, nekada zaboravimo na ljude koje najviše volimo. Oni su tu za nas bez obzira na životnu situaciju, oni nas bezuslovno vole i podržavaju i red je da i mi odvojimo vreme i pokažemo im koliko i mi njih volimo.

12. Prestani sa preteranim razmišljanjem! Nikako nemoj da vraćaš film, da se podsećaš svega što si rekla i uradila, jer je to vreme prošlo. Prošlo vreme, kao što znaš, ne može da se vrati i zbog toga živi u ovom trenutku, sa ovim emocijama i ljudima koji su trenutno tu.

13. Podseti se koliko je dobro biti slobodan. Kada si u vezi, osećaš se lepo, imaš neku sigurnost i nekoga pored sebe. Međutim, koliko veza ima prednosti, toliko i mana. Biti slobodan znači biti samo svoj u svakom trenutku. Možeš beskonačno da flertuješ bez griže savesti, možeš svoje vreme provoditi onako kako ti želiš, i ne moraš se dodatno nervirati oko još jednog problema u životu.

14. Nemoj nikako da razmišljaš o tome da se nikada više nećeš zaljubiti. Život je pun novih šansi i prilika, novih ljubavi i neočekivanih okolnosti. Nemoj da misliš da ćeš zbog jedne neuspele ljubavi zauvek ostati sama. Glavu gore, preboli i budi spremna na nove šanse!

15. Nemoj tražiti od prijatelja da beskonačno mnogo pričate o tvom problemu. Prijatelji jesu tu da ti pomognu, da te zbrinu i podrže, ali nemoj ih beskonačno mnogo gnjaviti svojom pričom. Pre svega, tim gestom ćeš sebe podsećati na sve i nikada nećeš biti u stanju da se potpuno otreseš prošle ljubavi.

16. Nemoj da padaš u depresiju ukoliko je tvoja bivša ljubav nastavila dalje. Možda je pronašao novu devojku, zaljubio se i ponovo je srećan posle kratkog vremena. To nije tvoja krivica, ni tvoj život, a svako ima pravo da ga živi kako želi. Nemoj da mrziš njegovu novu devojku, a umesto toga se trudi da te ta nova priča ne dotiče i budi spremna za svoju novu priču.

17. Ne poistovećuj sebe i svoju vezu sa nekim poznatim parom ili nekim parom iz svoje okoline. Često u tuđim odnosima pronalazimo neku vrstu utehe (npr. Ana i Marko su raskinuli, pa su se pomirili, sigurno ćemo tako i mi). To ništa ne mora da znači. Vas dvoje i vaš odnos je bio specifičan, i ma koliko sličan nekom drugom, nikada ne mora imati isti ishod.

18. Ne zaboravi da voliš sebe. U ovakvim danima često počnemo da mrzimo sebe jer se okrivimo za milion stvari. Ali nikada i apsolutno nikada nemoj da dozvoliš da zamrziš sebe zbog neke druge osobe.

19. Razmišljaj o svojoj budućnosti, posveti se učenju i planiranju iste, uradi nešto novo i ne odustaj od svojih ciljeva zbog trenutnih problema.

20. Shvati da ste raskinuli zato što nije bio pravi za tebe. Bez obzira na to što si u nekom trenutku to mislila, što ti se činilo da imaš najlepšu vezu na svetu, to nije bilo tako i zbog toga je došao kraj. Tebe čekaju bolje priče koje neće imati kraj.

Autor: Nikoleta Jovičić

Foto: Pixabay