Nakon višegodišnjeg, nestrpljivog iščekivanja, film „After“ premijerno je prikazan na velikom platnu širom sveta.

Kako je započet svet o Hardinu i Tessi?

Autorka 5 delova knjiga iz serijala „After“, Anna Todd, počela je da piše na platformi Wattpad koja je posvećena kratkim pričama zasnovanim na pevačima, serijama, filmovima… Kako je Anna bila veliki fan benda One Direction, želela je da piše o svojoj “simpatiji“ – Harryju Stylesu.

Nadahnuta velikom preglednošću prvog objavljenog poglavlja, Anna potom odlučuje da posveti čak nekoliko godina razvijanju priče o Hardinu i Tessi. U tom rasponu, dosegla je neverovatnu čitljivost od preko milijardu pregleda!

Mesecima kasnije, Anna dobija ponudu da objavljena poglavlja unapredi i adaptira za serijal knjiga, da bi prošle godine sklopila i ugovor za filmsko ostvarenje…

Koliko se knjiga razlikuje od filma?

Baš kao što to obično biva, filmske adaptacije megapopularnih knjiga često ne uspeju da prenesu originalnu zamisao i narativ na veliko platno. Svakako, bilo je i za očekivati da će se pojedine scene izbaciti, uvesti nove, izmeniti redosled zarad potreba snimanja i slično.

Međutim, iznenadila sam se zbog prevelike različitosti između knjige i filma! :(

Koje su tačno razlike koje sam primetila?

Najpre, sama suština Hardinovog lika znatno je izmenjena. Izuzev fizičke neusaglašenosti sa opisom imaginarnog lika iz knjige, “filmski“ Hardin – Hero Fiennes Tiffin, izuzetno je pažljiviji, ljubazniji i otvoreniji za razliku od Hardina iz knjige. Samim tim, film se znatno razlikuje.

S druge strane, dok je Tesin lik prilično zadovoljavajuće prikazan, njena majka – u knjizi vrlo drčna, nabusita, temperametna i bezobrazna prema svojoj ćerki, oličena je kroz znatno nežniju notu. Njihove bučne i neprijatne svađe iz knjige? Nema ih…

Kada su u pitanju scene, u filmu možete videti nekoliko novih u odnosu na knjigu, ali mi se čini da su toliko različitih pokušavali da suzbiju u sat i po vremena da nije moglo da se uživa ni u jednoj dovoljno dugo.

Cela adaptacija podsećala me je na dugački muzički video, isprepletan sa mnoštvom vizuelno lepih scena, ali njihov broj je onemogućio veću dužinu prisutnih dijaloga. Zapravo, sve se toliko brzo smenjivalo da mi se čini kao da dijalozi nisu ni postojali.

Takođe, što je najcrnje, sećate se najvažnijeg dela knjige vezanog za Hardinovu opkladu? Preko te scene toliko su brzo preleteli i izostavili svu dramu i “psihotičnost“ trenutka kakav je opisan u knjizi, ne bi li učinili scenu prihvatljivom za šire mase.

To se odnosi i na seksualne scene koje su inače sastavni deo knjige. U filmu je znatno umanjen njihov broj, emocionalni naboj i uopšte elementi karakteristični za vezu Hardina i Tesse…

Sveobuhvatni utisak

Odabir glumaca smatram da je apsolutni pogodak, Hero i Josephine imaju neverovatnu hemiju!

Film posmatran individualno, ne iz perspektive knjige, itekako je lep, romantičan, sa odličnim vizuelnim prikazom. Ukoliko izostavimo knjigu, rekla bih da sam prilično zainteresovana filmskom pričom o Hessi.

Međutim, iz ugla čitaoca „After“ serijala, blago sam razočarana. Čini mi se da je ceo narativ izgubio suštinu, svoje glavne karakteristike, pa čak je i sam kraj u potpunosti izmenjen…

No, svakako ću pogledati opet film, nije teško uživati u njemu ukoliko ste prethodno pročitali knjige i povezali se sa likovima. S druge strane, ukoliko niste pročitali knjige, možda vas celokupan narativ pomalo zbuni, jer nećete imati dovoljno vremena da se poistovetite sa likovima. :)

Autor teksta Milica Stanojević