Zanzibar, ostrvo začina i neodoljive egzotike, broji sve više mladih posetilaca iz čitavog sveta. A zašto baš mladi često biraju Zanzibar kao svoju idealnu destinaciju za odmor? Razlozi su brojni, a ova tropska oaza privlači ih, prvenstveno, svojom kombinacijom belih plaža, bogatog kulturnog nasleđa i avanturističkih mogućnosti koje se pružaju na svakom koraku.

U narednim redovima, istražićemo zašto mladi sve više posećuju ovaj dragulj Indijskog okeana, otkriti turističke ponude za putovanje u Zanzibar i sve što čini ovu destinaciju toliko posebnom.

Kombinacija lude avanture, fascinantne kulture i „resetovanja“ uma

Sve popularniji izbor mladih, kada su tropske destinacije u pitanju, nudi im ono što na mnogim drugim mestima ne mogu dobiti. Bar ne u celini, a to su:

Kristalno čiste plaže. Zanzibar je domaćin nekim od najlepših plaža na svetu sa belim peskom i tirkiznim vodama. Idealno je mesto za sunčanje, ronjenje ili jednostavno uživanje u prirodnim lepotama.

Avanturističke aktivnosti. Mladi su često u potrazi za uzbuđenjima, a Zanzibar ima mnogo toga da ponudi. Za one koji traže adrenalin, postoji mnogo aktivnosti poput ronjenja, kite-surfinga, i dubinskog ribolova.

Društvene mreže. Fotografije sa belim peščanim plažama i tirkiznom vodom savršene su za Instagram, Snapchat i druge platforme. Pobrinite se da je spakovano sve potrebno za letovanje i dobre fotke.

Bogata kultura i istorija. Stone Town, stari deo grada Zanzibara, je mesto gde se prepliću arapska, afrička, indijska i evropska kultura. Ako tražite autentične kulturološke doživljaje, šetnja kroz uske uličice Stone Towna pružiće vam upravo to.

Egzotična kuhinja. Zanzibar je poznat po začinima, a njegova kuhinja je kombinacija različitih ukusa. Ko voli da eksperimentiše sa novim ukusima, jela poput biryanija, pilaua i zanzibarske pice će ga sigurno oduševiti.

Pristupačnost. Uprkos tome što se smatra egzotikom, Zanzibar je pristupačna destinacija sa širokim rasponom smeštajnih kapaciteta, od hostela do luksuznih hotela, što ga čini idealnim za backpackere i mlade putnike sa ograničenim budžetom. Na početku teksta se možete uveriti u to.

Zbog čega mladi toliko vole Zanzibar?

Divlji život i priroda. Postoji mnogo tura koje vode do rezervata i nacionalnih parkova gde se može videti raznovrstan biljni i životinjski svet. Za ljubitelje prirode, ovo je savršena prilika za blizak susret sa divljinom.

Muzika i noćni život. Zanzibarska muzika, posebno Taarab, pruža jedinstveno iskustvo. Pored toga, ovde postoje brojni barovi i klubovi na plaži gde mladi uživaju u tropskim noćima i žurkama do zore.

Lokalni festivali. Tokom cele godine, Zanzibar je domaćin raznim festivalima, umetničkim izložbama i kulturnim manifestacijama. Festivali poput Zanzibar International film festival i Sauti za Busara zadovoljiće one koji žele da dožive kombinaciju kulture, muzike i zabave.

Tura začinima. Zanzibar je poznat kao „Ostrvo začina“. Mladi mogu posetiti plantaže začina, upoznati se sa lokalnom kulturom uzgoja i naravno, degustirati neke od najegzotičnijih začina na svetu.

Full Moon Party. Ove žurke na plaži privlače mlade iz celog sveta. Ples i vatreni performansi čine ovu noć magičnom.

Eko – turizam. Sve više mladih putnika postaje svesno važnosti očuvanja prirode. Zanzibar nudi brojne mogućnosti za ekoturizam, uključujući posete zaštićenim područjima, kao što je šuma Jozani-Chwaka Bay National Park, gde možete videti retke crvene colobus majmune.

Druženje sa lokalnim stanovništvom. Mladi često biraju destinacije gde mogu da se povežu sa lokalcima i nauče ponešto o njihovom načinu života. O Zanzibarcima je poznato da su srdačni i gostoljubivi, što putnicima pruža priliku da steknu nove prijatelje.

Jednostavno opuštanje. Naposletku, Zanzibar je savršeno mesto za opuštanje i resetovanje. Bilo da je to ispod palme sa koktelom u ruci ili u spa centru s pogledom na okean, mladi zaista mogu pronaći svoj mir na ovom tropskom ostrvu.

Šta treba znati pre putovanja na Zanzibar?

  • Građani mnogih zemalja moraju da nabave vizu kako bi ušli u Tanzaniju/Zanzibar. Proverite uslove za dobijanje vize i pripremite neophodnu dokumentaciju unapred. Za sada se ona kupuje na samom ulasku u zemlju, pa računajte na trošak od nekih 50 dolara. Vaš pasoš treba da bude važeći najmanje šest meseci nakon datuma ulaska.
  • Konsultujte se sa lekarom ili u turističkoj agenciji o potrebnim vakcinacijama. Malarija je prisutna na Zanzibaru, pa se savetuje uzimanje preventivnih lekova.
  • Zvanična valuta na Zanzibaru je tanzanijski šiling (TZS). Iako se na mnogo mesta prihvataju američki dolari, imajte na umu da je šiling često povoljniji za manje kupovine. Preporučuje se da sa sobom nosite nešto gotovine, jer bankomati nisu uvek dostupni.
  • Zanzibar je većinom muslimanska oblast, pa je savet da nosite odeću koja pokriva ramena i kolena kada ste u gradskim oblastima. Na plaži, kupaći kostimi su prihvatljivi.
  • Uvek pijte flaširanu vodu i izbegavajte konzumiranje leda, osim ako niste sigurni da je napravljen od prečišćene vode.
  • Službeni jezici su svahili i engleski. Iako se engleski razume u turističkim oblastima, naučiti nekoliko osnovnih fraza na svahiliju može biti korisno i cenjeno od strane lokalnog stanovništva. Pozdrav „Jambo!“ će uvek izmamiti osmeh.
  • Ako želite da fotografišete lokalne ljude, uvek ih pitajte za dozvolu.
  • Osim lepih plaža, Zanzibar nudi mnoge druge atrakcije zaštićene od strane UNESCO-a, začinske ture i snorkeling u kristalno čistim vodama.
  • Iako je Zanzibar generalno sigurna destinacija, uvek budite oprezni sa svojim ličnim stvarima i izbegavajte hodanje noću na osamljenim mestima.
  • Kad kupujete suvenire ili na lokalnim pijacama, očekujte da ćete morati da se cenkate. To je deo lokalne kulture. Takođe, dobro je ostaviti napojnicu u restoranima i hotelima ako ste zadovoljni uslugom.
  • „Dala dala“ su lokalni minibusevi i najjeftiniji su način prevoza, ali mogu biti prilično krcati. Taksi vozila su takođe dostupna i možete se dogovoriti o ceni unapred.
  • Zanzibar ima tropsku klimu, pa je važno biti pripremljen na visoke temperature i vlažnost. Nosite kremu za sunčanje, šešir i zaštitnu odeću.
  • Plima i oseka su izražene na Zanzibaru. Informišite se o vremenu koje je najbolje za kupanje.
  • Ima dve sezone kiša, jedna od marta do maja (duga kišna sezona) i druga u novembru i decembru (kratka kišna sezona). Najbolje vreme za posetu je od juna do oktobra.

Ako ste mladi (ili se tako osećate) i tražite destinaciju koja kombinuje avanturu, kulturu i nezaboravne trenutke, Zanzibar je definitivno mesto za vas. Pakujte kofere, pripremite pasoše i doživite iskustvo koje ćete pamtiti ceo život!

Autor: S. Stanković

Foto: MCK  i DoDo PHANTHAMALY