Proleće je idealno vreme da napraviš veliko čišćenje u svom životu. Sobu ćeš lako srediti, ni ormar neće biti toliki problem, ali kako da se odrekneš one maskare koju si papreno platila. Ne brini,uz pomoć naših saveta shvatićeš zašto je bitno da iz svog nesesera odrstaniš sve proizvode koje imaš jako dugo.

Neki kozmetički proizvodi na sebi nemaju označen rok trajanja, ali je važno proveriti koliko dugo mogu da se koristite kako ne bi došla u situaciju da moraš kod dermatolga jer se na tvom licu dešavaju čudne promene. Važno je da zapamtiš da se svu šminku koji si kupila ili dobila moraš iskoristiti u periodu od tri do 12 meseci nakon otvaranja.

Stručnjaci navode da je jako važno biti oprezan s kozmetičkim proizvodima kreiranim na bazi vode, jer se oni vrlo lako mogu zagaditi bakterijama i kao takvi mogu izazvati brojne infekcije oka koje je osetljiv i važan organ.

Pa kako se onda zaštiti? Nemoj da deliš svoju šminku, nikako ne dodaj vodu pre svega mislimo na maskare i ajlajnere, šminku čuvaj na suvom mstu, dalje od direktne toplote i sunčevih zraka. Jako je važna i higijena četkica i sunđera koje koristiš dok se šminkaš, te ih zato redovno peri, a pranje ruku pre samog šminkanja je podrazumeva, to valjda ne treba da napominjemo!

Kako prepoznati da je kozmetičkom proizvodu istekao rok trajanja? Promena boje, teksture i mirisa su prvi znaci, a ponekad može da se pojavi u buđ.

Maskara može trajati od tri do šest meseci, tečni puder od šest do 12 meseci, a isto toliko traju kremasta rumenila i senke za oči.

Ajlajneri i olovke za usta mogu trajati do dve godine, ruž za usne jednu godinu a kreme i preparati za negu lica od godinu do dve. Sva ova pravila važe isključivo ukoliko se šminka pravilno održava te je važno naglasiti da neretko upravo pravilno održavanje šminke može produžiti njen rok trajanja.

Image by annca from Pixabay