Priča o slončetu koje leti nije nova. Originalna ideja potiče još iz 1939. godine, kada je prvi put objavljena kao slikovnica za decu. Doduše, pitanje je da li je ikada objavljena jer je Walt Disney, čim je čuo za ideju, otkupio prava na priču od njenih autora: Helene Aberson i Harolda Pearla. Svega dve godine kasnije, animirano leteće slonče se ukazalo mnogobrojnim posetiocima bioskopa. Iako isprva zamišljen kao polusatni crtać, Disney je uspeo da ga nekako proširi na 64 minuta kako bi film mogao da se proglasi dugometražnim i da ide u bioskope, rame uz rame sa tadašnjim naslovima. Zanimljivo je da za razliku od mnogih kasnijih Disneyevih junaka, Dambo ne govori, već pušta da drugi likovi govore za njega.

Sedam i po decenija kasnije, studio Disney je rešio da osveži priču o Dambu i približi je modernoj publici. A za reditelja ovog poduhvata su angažovali svog starog saradnika – Tima Burtona. Zanimljivo je da je Burton svoju filmsku karijeru započeo kao animator u Disney studiju, ali je otpušten usled neslaganja sa kolegama i producentima. Naime, njegove ideje su bile previše mračne za dečiji film. Burton je napustio studio i otišao u Holivud gde je režirao filmove poput „Betmena” sa Michaelom Keatonom i  Jackom Nicholsonom, „Edvard Makazoruki”  sa Johnny Deppom, stop-motion spektakl „Košmar pred Božić” , „Legendu o Uspavanoj dolini” , „Mrtva nevesta” i mnoge druge. Tokom 2010. se vraća u milost Disney studija veoma zanimljivom ekranizacijom „Alise u Zemlji čuda” .

Nova verzija Damba svakako donosi i novu tehnologiju, tako da će sve životinje biti „kao prave” , ali za razliku od animiranog filma iz 1941. godine, ovoga puta životinje neće govoriti. Sa druge strane, reditelj je želeo da sačuva vizuelni izgled crtaća, te je film koncipirao kao Noir, sa zanimljivom igrom svetla i senke. Kako bi film bio realniji, kompletan cirkus je podignut „iz temelja”. Što je svakako podrazumevalo i to da pozadinski likovi moraju biti pravi cirkuzanti. Kako bi sve teklo kako treba, kompletan cirkuski set je podignut u novom krilu čuvenog Pajnvud studija, koji se nalazi nadomak Londona. „Dambo” je drugi film koji je snimljen u novom delu studija.

Iako jahanje nije strano Colinu Farrellu, ipak je išao na dodatne časove jer je želeo da njegov lik bude što verodostojniji onome što je opisano u scenariju. Sa druge strane, Roshan Seth koji tumači lik Premeša, hipnotizera zmija je morao veći deo snimanja da nosi pravog pitona na plećima i kaže da mu to nije teško palo iako je isprva bio malo skeptičan.

Eva Green, koja tumači akrobatkinju Kolet Maršan, je pre snimanja imala paničan strah od visine koji je uspela da prevaziđe uz pomoć profesionalne akrobatkinje Francesce Jaynes.

Kako nije bilo moguće da se većina scena sa Dambom snimi sa pravim slonom, ekipa filma je napravila lutke svih slonova kako bi glumci imali predstavu o veličini, ali i to gde gledaju.

I za kraj, kostimografkinja Colleen Atwood je za potrebe „Damba”  napravila preko 200 kostima za glumce i preko 500 kostima za statiste, a sve iz epohe u kojoj se film odigrava.

Foto: © 2018 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.