Federalni sudija u Los Angelesu doneo je odluku po kojoj Katy Perry i njena ekipa moraja da plate 2,8 miliona dolara odštete zbog plagiranja pesme „Dark Horse“ iz 2013. godiine.

Presuda je usledela tri dana nakon što je komisija utvrdila da su Katy Perry, njena diskografska kuća i drugi saradnici na ovoj pesmi odgovorni za kršenje autorskih prava. Naime, delovi pjesme „Dark Horse“ nalikuju na „Joyful Noise“, hrišćansku rep peesmu iz 2008. godine koji izvodi Flamea čija je pravo ime Marcus Gray.

Prema presudi, Katy mora da plati 550.000 dolara, dok njena izdavačka kuća Capitol Records duguje gotovo 1,3 miliona dolara. Petero saradnika popularne pevačice koji su učestvovali u izradi pesme također su kažnjeni, uključujući producente Maxa Martina koji mora da plati iznosi od 253.000 dolara te dr. Lukea koji će iskeširati 61.000 dolara, dok njegova kompanija Kasz Money Inc. duguje 189.000 dolara.

Sudija je također odlučio kako 22,5 posto procenata zarade koju je pesma „Dark Horse“ ostvarila držeći prvu poziciju na Billboardovoj Hot 100 listi mora biti pripisano pesmi „Joyful Noise“.

„Naš klijent pokrenuo je ovu tužbu pre pet godina tražeći pravdu i fer kompenzaciju za neleglno uzimanje njegove vredne kreacije. Bio je ovo dug i naporan put, ali izborio je pravdu na kraju“, kazao je Michael A. Kahn, advokat umetnika Marcusa Grayja.

Singl „Dark Horse“ objavljen je 2013. godine na četvrtom studijskom albumu Katy Perry „Prism“ i ova pesma je jedan od najvećih hitova američke pevačice. U svetu je prodato više od 13 miliona primeraka, a spot za ovu pesmu je njen prvi rad koji je postigao milijardu pregleda na YouTubeu. Ukupno, spot je pregledan više od 2,6 milijardi puta od njegovog objavljivanja 2014. godine.

Foto: press