Stručnjaci sa University Collegea London uradili su anketu u kojoj je učestovalo više od 13.000 ljudi. Fokusirali su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Naučnici su uzeli u obzir i faktore kao što su nivo telesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopšte ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454 g toga slatkiša, verovatnoća razvoja depresije smanjila se za 58 posto u poređenju s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju ishranu. Naučnici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može sprečiti pojavu depresije ili umanjiti njene simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni uticaj na ljudsku psihu.

„Čokolada sadrži brojne psihoaktivne supstance, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja“, zaključuju naučnici.

Štaviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također direktno povezana s pojavom stresa i osećaja teskobe.

I sada vam je jasno da tamnu,crnu čokoladu možete da jedete bez griže saveti!

Designed by Freepik