Vest koja je odjeknula filmski svetom – Spajdermen više neće biti deo Marvelovog Cinematic Universea!

Razlog tome je činjenica da dva velika filmska studija Sony i Disney nisu uspela da postignu dogovor kada je u pitanju korištenje glavnog lika.

Prava na njegovu upotrebu ima Sony i popularan lik se mogao pojavljivati u filmovima poput „Osvetnici: Kraj igre“ zahvaljujući dogovoru koji je postojao između Sonyja i studija Marvel, koji je u vlasništvu kompanijeDisney.

Iz Sonyja su poručili kako su razočarani zbog prekida saradnje te se nadaju kako će se u budućnosti stvari promeniti nabolje.

Oni su se na Twitteru zahvalili predsedniku studija Marvel Kevinu Feigeju na savjtima i na pomoći. On je odigrado najznačajniju kreativnu ulogu u stvaranju poslednja dva filma o Spajdermenu kojeg glumi Tom Holland.

Kako piše BBC veoma je teško objasniti gde je nastao problem. Spajdermen je Marvelov junak iz stripa, no 1999. godine kompanija Sony je kupila prava na pojavljivanje ovog superjunaka na filmu. Od tada je Sony snimio pet filmova o ovom superjunaku. Godine 2015. studio se s Disneyjem i Marvelom dogovorio da će u Marvelov filmski univerzum (MCU) uvesti i Petera Parkera, kao i njegov alter-ego.

Po postignutom dogovoru Disney je trebao da učestvovuje u prodkciji i da deli profit od filmova u kojima se pojavljuje Spajdermen. Budući da Disney i Sony u poslednjih nekoliko meseci nisu uspeli da se dogovore o uslovima finansiranja novih filmova, odlučeno je da ovaj lik više neće biti deo Marvelovog Cinematic Universea