Većina devojaka i žena koje žele da ubrzaju rast i poboljšaju zdravlje svoje kose počinju da piju različite vitamine i idu na skupe tretmane, zaboravljajući na jednu jako važnu stavku, a to je ishrana.

Naime, kako za Who What Wear ističe nutricionista Robin Foroutan, namirnice koje su dobre za tvoju kožu, dobre su i za tvoju kosu. Foroutan objašnjava da su kosa, koža i nokti načinjeni od sličnih proteina pa im zato odgovaraju iste namirnice i dodaci u vidu vitamina i mineral.

Iako je poželjno uzimati vitamine i ostale proverene dodatke prehrani, izuzetno je bitno balansirati unos hrane. Najpoželjnije namirnice kada su u pitanju rast i jačanje kose su one pune antioksidansa koje vrše detoksaciju tela i štite ga od slobodnih radikala.

Također, napominje Foroutan, važno je da ne štedite na unosu zdravih masti iz biljnih izvora.

Neke namirnice koje je izdvojila i preporučila su: spanać, koji je sjajan izvor gvožđa koje podstiče cirkulaciju u celom telu pa tako i u temenu, semenke bundeve koje su odličan izvor cinka, avokado, losos i orašasti proizvodi zbog zdravih masti, batata i jagode zbog visokog udela antioksidansa te kvnoa, mahunarke, govedina, narandže i paprike.

Image by Pexels from Pixabay