Svi već znamo koju su velike prednosti čitanja knjiga – čitanjem širom znanje, obogaćujemo rečnik, ono nas vodi u neke nove svetove koje sa uživanjem istražujemo. Međutim, čini nam se da su danas mnogo ljudi uvereni da nemaju vremena da se posvete knjizi. Školske obaveze kod učenika, radne obaveze kod odraslih, neke lične obaveze, vreme provedeno u krugu porodice ili prijatelja kao da nam oduzimaju vreme koje smo namenili čitanju knjiga. To mnoge obeshrabruje da posegnu za knjigom koja skuplja prašinu na noćnom stočiću ili sedi učaurena na polici, jer smatraju da neće imati dovoljno vremena da je završe.

Ali pazite, naučnici tvrde da čak i čitanje nekoliko stranica knjige dnevno može biti od dugoročne koristi.

Prof. dr Naomi S. Baron, profesorke lingvistike na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, sprovela je istraživanje kojim je dolazala da čak i čitanje 15 strana knjige dnevno donosi pozitivne rezultate. To ne zahteva mnogo vremena jer većina nas može da pročita 15 strana za 30 minuta, ako ne i za kraći vremnski period, a samim tim, imaćete već podstrek da nastavite dalje sledećeg dana jer cilj čitanja knjige neće delovati više tako neostvarivo. Ono što je još vaćnije jeste stvaranje navike. Kao i kod sportskog treninga, vežbanja namuzičkom instrument, važna je doslednost u tome što činite. Ako bacite oko na neku knjigu i pomislite da ćete je čitati samo kada budete imali vremena, najverovatnije ćete početak čitanja odlagati danima, a neki možda čak i nedeljama. Zato će vam poštovanje rutine čitanja od 15 strana dvenvno omogućiti da zadržite fokus i razumevanje za temu, radnju i rasplet knjige. (Ovo može da razume svako ko je pauzirao sa čitanjem knjige mesec dana, a zatim joj se vratio, zbunjen što ne može da pohvata konce.)

Pazite samo da se posvetite svakodnevnom čitanju određenog broja stranica, i to stvarnih, fizičkih stranica knjige koju držite urukama, a ne teksta sa ekrana tableta ili laptopa. Sa pravom knjigom u rukama, sigurni ste da ćete maksimalno iskoristiti vreme koje ste odvojili za čitanje, i u potpunosti se koncentrisati na to što čitate. Ako držite u rukama tablet ili pak čitate knjigu na telefonu, sigurno ćete podleći svim razonodama koje taj elektronski uređaj nudi. Proverićete svaki put kada stigne notifikacija za Instagram, Viber, WhatsApp, Tik Tok… Proveravaćete snimke na YT-u, baciti pogled na novi spot omiljenog izvođača. Kad uzimete knjigu u ruke, nema više takvih ometanja, bolje se koncentrišete, pa samim tim bolje pamtite detalje i informacije.

Postoji još jedna korist od držanja knjige u ruci – osećaj da ste nešto postigli. Kad uhvatite prstima 15 stranica, postajete svesni cilja i možete da pratite svoj napredak. Uočavate fizičku manifestaciju te posvećenosti, kako na stranicama koje ste prešli, tako i na stranicama koje su pred vama.

Obavežite se na ovaj cilj i obavestite svoje najbliže da ste sebi postavili novi izazov. To je mala obaveza koja će vam se na kraju vrlo dobro isplatiti.

Izvor: laguna.rs

Photo by Thought Catalog on Unsplash