Izdavačka kuća Kreativni centar, koji ove godine obeležava 30 godina postojanja, nastupa ove godine četrnaesti put samostalno  na Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 16. do 20. oktobra 2019.

Na toj najvećoj i najznačajnijoj izdavačkoj manifestaciji na svetu, koja se održava još od 1949, ove godine se očekuje 7450 izlagača iz 104 zemalje.

Kreativni centar imaće na ovom sajmu sopstveni štand, koji će, kao i prethodnih godina, biti mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima, kao i za predstavljanje novina iz sopstvene produkcije. Nastup u Frankfurtu prilika je i za susret s mnogim poslovnim partnerima s kojima je Kreativni centar ostvario kontakte na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, na kojem izlaže već osamnaest godina.

Stranim izdavačima pripremili smo nekoliko novih izdanja:

  • slikovnice Tigi, vreme je za spavanje i Tigi, hajdemo u šetnju u kojima će se najmlađi čitaoci upoznati s novim junakom Tigrićem Tigijem i na zabavan i podsticajan način steći dobre navike. Vrednost ovih vrhunski odštampanih kartonskih slikovnica s prozorčićima, pored njihove privlačnosti i edukativnosti, jeste i u tome što su delo domaćih autora – Simeona Marinkovića i Slavice Marković, pisaca popularnih dečjih knjiga, i Eveline Daneve Rajninger, veoma talentovane ilustratorke.
  • slikovnicu Na livadi, objavljenu u ediciji Ana i Filip istražuju koja je namenjena predškolcma. Ana i Filip su radoznala deca koja žele da upoznaju svet koji ih okružuje. Zato kreću u uzbudljivo istraživanje okoline: šume, reke, mora, livade… Autor knjige Na livadi je nagrađivani pisac Simeon Marinković, dok je knjigu ilustrovao Dušan Pavlić. Ovaj tandem stoji iza svih knjiga iz edicije Ana i Filip istražuju, kao i iza svih naslova iz edicije za najmlađe Šta sve Ana zna, o simpatičnoj devojčici Ani Lukić koja decu upoznaje sa svetom koji ih okružuje, sa pravilima lepog ponašanja i zdravog života.
  • novu ediciju Bajke za najmlađePrinceza na zrnu graška, Mačak u čizmama, Pepeljuga, Ružno pače, Uspavana lepotica i Snežana i sedam patuljaka (kartonske slikovnice koje su odličan izbor za prvi susret najmlađih s čuvenim bajkama). Tekst ovih bajki najmlađim čitaocima su prilagodili Simeon Marinković i Slavica Marković. Kratke i jednostavne rečenice prate živopisne ilustracije talentovanih domaćih ilustratorki.
  • nove knjige domaćih autora koje su namenjene početnicima u čitanju: Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca Vesne Ćorović Butrić sa ilustracijama Manje Ćirić, Baštovanov san Jasminke Petrović sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića i četiri knjige iz edicije Princeza Sofija Vesne Aleksić, koje je ilustrovala Bojana Stojanović.
  • zbirke zadataka Imate li kefalo? profesora hemije Šimona A. Đarmatija. To su knjige namenjene svima onima koji vole izazove i rešavanje matematičkih problema. Čitaoci će u njima pronaći kako neke stare i poznate matematičke zadatke tako i različite mozgalice. Za uspeh u rešavanju ovih zadataka dovoljno je osnovno matematičko znanje. Na kraju knjiga nalaze se rešenja svih zadataka.

Izdanja Kreativnog centra prevedena su na više jezika i objavljena su u dvadesetak zemalja – od Engleske do Južne Koreje – u kojima su naišla na odličan prijem kod čitalaca. Kada je reč o našim najprodavanijim izdanjima u svetu, knjiga Seks za početnike je najpopularnija i prevedena je na dvadeset šest jezika. Put u svet pronašle su i druge knjige iz edicije Bez dlake na jeziku, kao što su Bonton, Škola, Slatka mala čedovišta, potom knjige iz edicije Šta sve Ana zna i veliki hit – Knjiga za svaku devojčicu (prevedena na dvadeset i dva jezika) – ali i mnogi drugi naslovi.

Očekujemo da će Kreativni centar u Frankfurtu odabrati mnogo novih, originalnih i zanimljivih knjiga stranih izdavača, koje će u narednom periodu objaviti i ponuditi svojim čitaocima.