Primetila si da ti kosa nenormalno opada i pitaš se šta se to dešava. Za početak ćemo ti reći sledeće – stotinjak dlaka dnevno normalan je nivo opadanja kose, ali veća količina može biti pokazatelj nepravilnog funkcionisanja organizma, a ponekad čak i ukazuje na bolest. Razloga za opadanje kose ima mnogo, poput stresa, nedostatka sna, konzumacije duvana, bolesti, neuravnotežene ishrane.

Ukoliko tvoja kosa previše opada, ne moraš odmah da posegneš za skupim preparatima. Dovoljno je samo da pronađeš pravu hranu koja pomaže rastu i sadrži obilje hranjivih sastojaka koji na neki način mogu koristiti tvojoj kosi.

Da li si čula za proso? Proso je zrno bez glutena za koje se zna da podsiče rast kose. Ima visok sadržaj aminokiselina, vitamine B grupe, silicijum dioksid, gvožđe i linolnu kiselinu te pomaže u sprečavanju mnogih zdravstvenih problema štiteći zdravlje srca.

Naime, i naučne studije pokazuju da ekstrakt prosa doprinosi zdravom rastu kose. To postiže stimuliranjem postojećih ćelijskih aktivnosti, kao i obnavljanjem tkiva, stimuliranjem novih folikula dlake i smanjenjem gubitka kose. Silicijum u prosu pomaže stvaranju sjajne kose, a protein podstiče proizvodnju keratina.

Kako možeš da koristiš proso za negu?

Kupi ulje od prosa i uključi ga u ritual nege kose. U koren utrljaj ulje i ostavi da odstoji bar pola sata. Nakon toga kosu operi i oblikuj po želji.

Uvrsti proso u svoju ishranu. Ovo bezglutensko zrno može se koristiti kao tradicionalna žitarica. Možete ga koristiti u kaši, grickalicama i u hlebu. Proso možemo koristiti i u raznim čorbicama, na primer, s povrćem i slanutkom, kuvanog ga dodavati u salate te praviti ukusne vegetarijanske hamburgere. Međutim, oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom najpre se trebaju konsultovati sa svojim lekarom.

Proso, osim što podstiče rast kose, poboljšava celokupnu strukturu dlake, smanjuje nadraženost i upale vlasišta te kosi daje više sjaja.

Designed by Evening_tao / Freepik