Hladniji dani zahtevaju da malo više pažnje posvetiš negovanju kože lica i tela, ali nemoj zaboraviti usne. U ovim jesenjim danima, a bliži nam se i zima, usne su izložene vetru, kiši, snegu i niskim temperaturama zbog čega dolazi do njihovog oštećenja – usne su često suve, crvene i sklone su pucanju. Usne lako gube vlažnost i dehidriraju jer je tu najtanji sloj kože, ali najčešći razlog suvoće je nedostatak tečnosti u organizmu.

Zato obavezno pij vodu, najmanje 8 čaša vode dnevno! Važnu ulogu u negovanju usana ima i ishrana. Nedostatak vitamina i minerala dovodi do pucanja usana i veoma je bitno da kroz ishranu uneseš u organizam dovoljno vitamina A i B.

Da bi tvoje usne bile lepe moraš stalno da vodiš računa o njima. Mnogo je načina da usnama vratiš mekoću, nežnost i sjaj, a mi ti dajemo nekoliko predloga kako to možeš da uradiš već ovog vikenda.

Piling

Mada su gotovi preparati za piling usana lako dostupni, jednostavno i brzo možeš da ga pripremiš i sama. Potrebno je samo da pomešaš jednu kašičicu šećera i pola kašičice meda. Nanesi na usne, ostavi da deluje nekoliko minuta, zatim istrljaj grubim peškirom ili četkicom za zube i isperi mlakom vodom. Ovaj tretman je dovoljno raditi jednom nedjeljno. Veoma je efikasan i piling od šećera, soli i vazelina. Pomešaj sastojke i nežno ih nanesi na usne. Trljaj kružnim pokretima kako bi uklonila mrtve ćelije kože, zatim operi usne mlakom vodom. Efekat će odmah biti vidljiv.

Homemade maske

Jedan od najboljih načina za negu usana su prirodne maske, a med je gotovo nezaobilazan sastojak. Nanesi ga na usne i drži otprilike pet minuta. Ne mora ni da ga skidaš, možeš ga pojesti jer je zdrav i prijaće tvom organizmu. Suve i ispucale usne dobro će nahraniti i kokosovo ulje koje takođe treba da držiš na usnama oko pet minuta, a zatim ga isperi. Za samo nekoliko minuta možeš pripremiti još jednu masku. Pomešaj po jednu kašiku maslinovog i kokosovog ulja, meda i šećera, dok ne dobiješ ujednačenu pastu, a zatim je lagano utrljaj na usne. Posle nekoliko minuta isperi vodom, a ostatak smese sačuvajte za sledeći tretman.

Balzami za negu usana

Svaka devojka u torbi uvek treba da ima balzam za usne koji svakodnevno koristiti, bez obzira na godišnje doba. Izbor balzama je veliki, pronađi onaj koji ti najviše odgovara. Znaš i sama da je potrebno naneti balzam nekoliko puta tokom dana, a obavezno pre spavanja. Koristi preparate koji sadrže glicerin, aloju, vitamin E ili pantenol.

Ako ti imaš neke recepte kako pomoći usnama tokom hladnih dana, javi nam na mail redakcija@superteen.rs kako bismo to podelili sa čitaocima.

Designed by rawpixel.com / Freepik