Mnoge tinejdžerke, devojke i žene svoj make-up ne bi mogle zamisliti bez veštačkih trepavica koje i te kako doprinose celokupnom izgledu lica i šminke, ali naučno je dokazano da su one veoma opasne!

A zašto su veštačke trepavice krive? Evo odgovora!

Naučnici su radili istraživanje u kojem su dokazali da se na veštačkim trepavicama pojavljuje sve više parazita koji su higijenski vrlo, vrlo opasni. Radi se o grinjama.

Šta su grinje? “Ljubimci” koje nikako ne želite da imate! Najbliži rođaci su im krpelji, prenosioci raznih bolesti. Mislimo da je to dovoljno da vam kažemo i znaćete o kakvoj opasnosti je reč! U ovom slučaju, to su konkretno demodeksi, jedna od vrsta grinja.

Kako da znate da su grinje dospele i do vas?

Lako! Svrab očiju, dosta krmelja, crvenila i upaljenosti na vašim očima. Takođe, zanimljivo je to što oni praktično “žive” na vašim trepavicama, a prenose se slično vaškama-sa osobe, na osobu.

Želiš da nosiš trepavice i budeš zaštićena. Kako?

Vrlo lak! U koliko imate veštačke trepavice, redovno ih čistite, perite i održavajte im higijenu. Ako ih koristite  svakodnevno, trebalo bi i i da i perete jednom dnevno. Iako se mnogi plaše toga da će trepavice otpasti ukoliko ih perete, ne verujemo da će se to desiti, a veruju ni naučnici. Tako da čuvajte se opasnih grinja i održavajte higijenu trepavica!

Autor: Arijana Đokić

Foto: Sharon McCutcheon on Unsplash