Jesti zdravo i ekološki prihvatljivo – to su dve stvari koje nužno ne idu ruku pod ruku… Ali Super Teen ekipa vam pomaže da saznate kako da ih možete ujedinite.

Jedite zdravo i čuvajte okolinu, a evo kako to i da postignete!

Tost s avokadom, salata s tofuom ili voćna salata s komadićima manga: Zdravi obroci su uvek takvi, ali ako pobliže pogledate poreklo sastojaka, možete videti da nijedan od njih ne uspeva u Srbiji i putuju dug put do nas brodom ili avionom. Ali kako upravljati i postići balans između zdrave i klimatski prijateljske ishrane?

Tako možete jesti i zdravu i održivu hranu sa regionalnim proizvodima

U vegetarijanskoj ishrani na tanjiru nema mesa i ribe. Ali ima puno voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki poput orašastih plodova i koštica. Vegetarijanska dijeta pogodna je za sve koji treba da obnave ravnotežu gvožda jer se jedu prokelj, kelj, spanać, blitva ili orasi, a inače veći deo ljudi u organizam gvožđe unosi kroz crveno meso. Ali ne morate da jedete meso zbog toga. Gore spomenuta hrana takođe povećava količinu gvožđa u organizmu. Najbolji način da ih nabavite je da odete na pijacu ili još bolje ako imate bake i deke na selu uzmete iz njihove bašte.

Klimatske ubice: dijete sa malo ugljenih hidrata

Kako bi brzo izgubile kilograme, vaše će devojke često držati dijetu s niskim udelom ugljenih hidrata. Drastično prilagođavanje ugljenih hidrata ne samo da ima negativne učinke na vaše telo i zdravlje, već je i pravi ubica klime prilikom kupovine. Na vašem potencijalnom meniju je puno jaja, tofua, avokada i mediteranskog povrća. Ne želimo da vas obeshrabrimo kada je dijeta u pitanju, ne samo zbog faktora zaštite okoline, već i zbog toga što nema valjanog razloga da morate da oslabite. Sjajni ste takvi kakvi jeste i ako vam drugi kažu da niste dobri takvi kakvi jeste, onda bi trebalo da se bolje držite podalje od tih ljudi.

5 saveta za ishranu prilagođenu očuvanju okoline

  1. Jedite manje mesa ili ako možete nemojte da ga jedete uopšte.
  2. Pokušajte da zamene proizvode životinjskog porekla, poput mleka, regionalnim alternativama poput ovsenog mleka.
  3. Obratite pažnju na zemlju porekla hrane
  4. Napravite izuzetke kako biste naučili da ceniti nacionalne proizvode.
  5. Pripremite obrok za ručak u školi, na fakultetu ili na poslu i ponesite ga sa sobom u svojoj kutiji.

Foto: Ella Olsson