Da li ste znali da je danas međunarodni dan zagrljaja? Međunarodni dan zagrljaja je ustanovljen 1986. godine u Mičigenu, a mi vas pitamo koliko puta dnevno zagrlite vam dragu osobu? Ne bojte se da zagrlite nekoga jer istraživanja pokazuju da zagrljaj čini ljude srećnijima, otklanja depresiju, loše raspoloženje…

Često mislimo kako smo dovoljni sami sebi i da nam nije potrebno prisustvo druge osobe, piše portal Poosh. Ipak, naučno je dokazano da bismo bez dodira drugih ljudi bili neprepoznatljivi kao ljudska bića. To znači da je apsolutno nužno i zdravo za svakoga od nas da razmenjujemo dodire s drugim osoboba svakog dana. Zagrlja, dodir nam je potrebno isto kao i voda, vazduh i hrana.

Evo nekih činjenica koje nam govore o važnosti dodira: bebe u sirotištima imaju veću stopu smrtnosti jer, čak i ako imaju svu potrebnu negu, ne drže ih i ne maze koliko je potrebno i one doslovno prestaju da rastu. Također je dokazano i da NBA igrači koji su dobro raspoloženi i imaju više kontakata jedni s drugima na terenu, postižu više koševa, što znači da doprinose pobedi svoje ekipe u većem broju utakmica.

Porodični terapeut, Virginia Satir kaže: „Potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za preživljavanje, 8 zagrljaja dnevno za izdržavanje i 12 zagrljaja dnevno za rast.“

Prosečan zagrljaj traje 3 sekunde, ali da bismo osetili prave pogodnosti zagrljaja, trebali bismo se grliti 15-20 sekundi. Tada počinje da luči dobro poznati „hormon ljubavi“, oksitocin. Možda vam je neprijatno da pokušati s drugarima iz razreda ili sa treninga, ali definitivno možete isprobati sve povlastice grljenja s članovima porodice, prijateljima ili partnerima.

„Imam petogodišnju devojčicu kod kuće i kada sam nervozna, a uz to i nju spopadnu njene ‘bubice’, pomislim sam ako je zagrlim to će smanjiti moju nervozu i ispuniti moje srce, jer zagrljaj je mesto gde se zaista međusobno povezujemo i suzbijamo negativna ponašanja i zaista je tako. Nekada samo stojim sa svojim mužem u kuhinji i tek tako se, bezbrižno, grlimo. Po mojoj računici, to traje oko minutuili dva. To za nas oboje predstavlja nekakvu mirnu luku usred haosa kojem smo izloženi svakodnevno. Čak i nakon neke rasprave koju nismo dovršili i koje su ostale da ‘lebde’ sa strane, zagrljajem u potpunosti rešimo i otpustimo, kao da ta bliskost prećutno kaže ‘Žao mi je.’ Zagrljaj je, definitivno, moć na koju telo reaguje i prirodno ispušta dobre emocije“, kaže Satir.

Evo još nekoliko dobrih strana zagrljaja (pri čemu vam se srca dodiruju 20 sekundi):

– Gradi poverenje i osećaj sigurnosti između dvoje ljudi

– Grljenje povećava nivo serotonina i podiže raspoloženje

– Jača imunitet

– Opušta mišićni sistem i smanjuje tenziju

– Pravi ravnotežu u nervrnog sistemu

– Znatno snižava krvni pritisak

– Dovodi nas u stanje potpune povezanosti s drugim bićem

– Povećava nam samopouzdanje, jer se osećamo voljenim

– Povećava oksitocin, što sprečava osećaj usamljenosti i besa

U osnovi, zagrljaj je dobro istražen, visoko efektivan i jeftin način lečenja usamljenosti, anksioznosti i stresa, piše portal Index.hr. Da ne spominjemo i sve povlastice izgrađivanja čvršćih međuljudskih odnosa i jačanja bliskosti. Zato, što pre zagrlite nekoga, jer danas je više nego dobar povod, međunarodni dan zagrlja, a potom se svi zaedno trudite da se u ovoj godini  što više grlite! Ne košta ništa, a pomaže mnogostruko!

Woman photo created by rawpixel.com – www.freepik.com