2020. je godina i verujemo da svi želimo da uštedimo malo više novca nego pre, a ne znamo na koje načine to možemo da postignemo. Trebamo da pripazimo na to koliko novca trošimo i kako ga trošimo. Donosimo par saveta uz pomoć kojih možeš uštedeti novac!

1. Plaćaj ono što samo ti uzimaš

Na šta tačno mislimo-recimo, izlaziš s društvom u kafić, i ti poručiš samo piće i salatu, a ostali predela, glavna jela i dezerte, a račun na kraju delite na broj vas. Ne, to tako ne treba da ide. Svako plaća ono što je uzeo za sebe. Pravi prijatelji će to razumeti i složiti se sa tim.

2. Čuvaj svoje stvari

Sve što se polomi ( poput telefona, televizora, vaze, palete senki i sl. ) može biti zamenjeno za novo-ali to košta. Zato se treba naučiti odgovornosti i paziti na svoje stvari, i velika je verovatnoća da ćeš tako smanjiti svoje troškove.

3. Ne budi “banka“ svojim prijateljima

Naravno da je lepo da jednom ili dva puta častiš svoje društvo kad izađete na kolače, ali ne treba da uvek i sve plaćaš ti. Neka u buduće svako plaća svoje, kao što smo već naveli na početku.

4. Napravi plan štednje

Pod “plan štednje“ mislimo na to da napišeš svoje ciljeve u štednji i vodi beleške o tvojoj dosadašnjoj štednji. Tako možeš videti koliko si novca manje ili više uštedela u odnosu na prethodne mesece i tvoje ciljeve.

5. Rad

Kada kažemo “rad“ ne mislimo da treba da nađeš stalan posao od 9 do 5 naravno, već da pomažeš mami u kućnim poslovima-pranje sudova i veša, usisavanje, brisanje prašine, peglanje, zalivanje cveća i slično. Takođe možeš čuvati mlađeg brata ili sestru i tražiti neku malu svotu novca za ono što si uradio-5 eura, recimo.

A kako ti štediš i da li imaš poseban savet za one koji žele da uštede?

 

Autor: Arijana Đokić

Foto: Alexander Mils on Unsplash