Lepe, duge i guste trepavice najlepši su ukras svakoga lica. Dok je neke srećnice majka priroda nagradila upravo takvim trepavicama, druge devojke posežu za različitim vrstama maskara ili koriste uvijače za trepavice, kako bi postigle utisak gušćih i dužih trepavica.

Tako se može činiti da zapravo i nemaš na šta da staviš maskaru. Ipak, nemoj da očajavaš. Za glamurozne događaje uvek se možeš počastiti veštačkim trepavicama, a ono što možeš koliko već danas je da isprobaš i narodni recept koji pospešuje rast trepavica. Pa da krenmo!

Za ovaj recept ti je potrebno ricinusovo ulje, limunova korica i četkica (kao iz maskare).

U malu čistu posudicu stavi nekoliko kašika ricinusovog ulja. Pažljivo oljušti limunovu koricu. Ne trebaš da ljuštiš  ceo limun, dovoljan je komadić od santimetar-dva. Napravi male komadiće da ti stanu u posudu. Koricu dobro operi, a potom ostavi da se osuši. Pomešaj ulje i koricu i ostavi nekoliko dana da se sastojci prožmu. Najbolje je ostaviti da stoji četiri dana.

Svake noći pre spavanja (naravno, nakon što si skinula šminku ukoliko je koristiš), čistom četkicom nanesi malo mešavine ricinusovog ulja i limuna na trepavice. Ujutro isperi. Ponavljaj svake večeri pre spavanja.

Šta još može pomoći da tvoje trepavice budu gušće, sjajnije, lepše?

Probaj da uzimaš hranu i vitamine koji pospješuju rast kose. Ove namirnice pospešuju i rast trepavica. Ovo je posebno bitno ukoliko ti trepavice stalno otpadaju.

Nanošenje noćne kreme na trepavice može pomoći u razvijanju jačih i bujnijih trepavica. Naime, ovako se dodaje potrebna vlažnost koja pak pomaže da trepavice manje pucaju i ispadaju. Bitno je znati da ne treba nanositi noćne kreme namenjene masnoj koži.

Izbegavaj vodonepropusne maskare. Naime, upravo ovakve maskare mogu najviše naštetiti tvojim trepavicama, posebnoe ako su i ovako slabe. Ako baš moraš koristiti maskare, svakako izaberi laganije koje se lako skidaju.

Šminka ima svoj rok trajanja, a maskara je posebno osetljiva jer se radi o tvojim očima. Ne zaboravi da je preporučeno da se maskara menjanja na svaka dva meseca.

Maslinovo ulje također odlično popravlja izgled trepavica te stimuliše njihov rast. Dakle, pre spavanja nanesi tanak sloj na trepavice. Ovo će, uz ostale blagodati, tvojim trepavicama podariti predivan sjaj.

Mnoge devojke često preteruju s nanošenjem maskare, stavljanjem veštačkih trepavica, ili pak ne skidaju šminku pre spavanja, što sve može dodatno oštetiti trepavice, pa čak do te mere da one u potpunosti otpadnu. Zato budi pažljiva i vodi računa o svojim trepavicama, baš kao što se brineš za kosu, kožu, nokte. One također štite oči i bez njih oči bi bile izložene različitim česticama prašine.

Image by HeikeIr from Pixabay