Da li ikada pomisliš da imaš previše obaveza? Kada uhvatiš sebe kako ulećeš u petu brzinu, učini svesne napore da usporiš um i telo. Udahni duboko i zadrži dah. Onda izdahni.

U okviru edicije Mala psihologija nedavno je u izdanju Kreativnog centra objavljena knjiga autorke Helejn Beker Tvoj dan bez stresa.

Tvoj dan bez stresa

Stres – za koji se donedavno smatralo da je nezaobilazni pratilac jedino sveta odraslih – sve više je prisutan i u životima dece, koja su danas izložena raznoraznim pritiscima. Ti pritisci delom potiču od brojnih obaveza, a delom proizlaze iz zahteva okoline ili interakcije s drugom decom i odraslima. Stoga je autorka Helejn Beker u svojoj knjizi ponudila konkretne predloge i strategije koje deca i mladi mogu da koriste kada se suoče sa stresnim i izazovnim situacijama.

„Nije tajna da deci život zna da bude težak. Domaći, časovi klavira, treninzi, kućni poslovi (Jesi li namestio krevet?), pakovanje užine (Ne zaboravi jabuku!), pranje zuba. Osim toga, oko tebe je mnoštvo ljudi s kojima svakodnevno dolaziš u dodir – porodica, prijatelji, lažni prijatelji, klinac iz komšiluka, nastavnici… Potrebno je tako mnogo energije! Nije čudo što ti je ponekad svega dosta.“

Posmatrano iz perspektive odraslih, problemi kojima se autorka bavi možda izgledaju bezazleno, ali upravo time što ih je izdvojila Helejn Beker skreće i roditeljima pažnju na to da kod mladih osoba ponekad samo jedna reč ili pogrešna procena mogu da izazovu pravu lavinu stresa. Autorka se svojim čitaocima obraća s mnogo pažnje i razumevanja i uverava ih u to da je za svaki problem moguće naći rešenje, bez obzira na to što u nekom trenutku deluje nesavladivo.

Šta očekuješ da ćeš postići

„Prelistaj strane ove knjige i probaj da primeniš jednostavne savete koji će ti pomoći da prebrodiš teške trenutke. Postoji mnogo toga što svakog dana možeš da uradiš u borbi protiv stresa – od pravljenja dnevnog rasporeda do fizičke aktivnosti i vežbi opuštanja. Dakle, smesti se udobno, duboko udahni i počni da čitaš. Nećeš se pokajati!“

Napravi spisak onoga što treba da uradiš

Povremeno i sami naslovi „lekcija“ u ovoj knjizi predstavljaju svojevrsne savete i smernice za razrešenje stresnih situacija, a neki od njih glase: Mudro biraj svoj tim, Brani svoj stav, Prepoznaj svoja osećanja, Suoči se sa svojim strahovima, Slušaj otkucaje svog srca, Radi vežbe za oči, Pospremi nered, Prekini tok misli, Vežbaj tehniku disanja, Napravi spisak briga, Oslobodi se sitnica koje te nerviraju

Knjigu možete prelistati ovde
https://issuu.com/kreativnicentar/docs/tvoj_dan_bez_stresa

Kako odrastamo, život postaje sve složeniji, a isto tako rastu i naše sposobnosti da se s njim suočavamo. Zato je neophodno da neprekidno učimo i radimo na svom razvoju, jer u suprotnom nećemo moći da izbegnemo neželjene posledice. Zbog toga, ukoliko na vreme naučimo kako da se suočavamo i nosimo sa stresom, osećaćemo se sposobnije, samopouzdanije i ispunjenije. Knjiga Tvoj dan bez stresa nas tome uči, pa je, pored tinejdžera, mogu čitati i odrasli – jer i oni neprekidno rastu.

Sunčica Jovanović, master psiholog i psihoterapeut

Postavi razumne granice

Edicija Mala psihologija obuhvata naslove koji pomažu deci i mladima da na najbolji mogući način razreše brojne probleme odrastanja. Ono što je posebna prednost ovih naslova, pa tako i priručnika Tvoj dan bez stresa, jeste jednostavan ton kojim se autori obraćaju, kao i jasna i koncizna objašnjenja. Iako je knjiga namenjena deci i mladima, tehnike koje autorka predstavlja univerzalne su, pa među stranicama ove knjige pomoć mogu pronaći i roditelji i drugi odrasli čitaoci.

A mi za vas u saradnji sa prijateljima iz Kreativnog centra imamo dva priručnika Tvoj dan bez stresa koja će vam biti sjajan saveznik. Sve što je potrebno jeste da nam na mail redakcija@superteen.rs pošaljete savete kako se vi borite sa obavezama i stresom koji one nose. Pored toga napišite nam svoje podatke – ime, prezime, tačnu adresu i godište. Igramo se do 6. marta, a imena dobnika objavićemo na našem IG storyju.