Ovih dana nismo u mogućnosti da idemo u školu i izvršavamo svakodnevne obaveze, radi trenutne situacije sa korona virusom. Prisiljeni smo da svedemo kreatanje na minimum i radimo što više stvari možemo preko interneta i pametnih uređaja. Tako nam se i nameće pitanje: „Da li su elektronske knjige dobar ili loš izbor u ovoj situaciji?“,  a moje je mišljenje da nisu. A evo i zašto sam odlučila da napišem tekst – Za i protiv elektronskih knjiga.

Radi novonastale situacije već smo skoro dva meseca primorani školovati se kod kuće preko pametnih telefona i ostalih uređaja koji su nam na raspolaganju. Pratimo nastavu svakim danom, te se kako tako snalazimo u novonastaloj situaciji. Kako su sve trgovine i ostala mesta na kojima bi se moglo okupiti više ljudi, osim prodavnica hrane, zatvorene tako su i zatvorene biblioteke i knjižare. Zbog ovoga nemamo mogućnost posuditi ili kupiti knjige koje su nam po nastavnom planu i programu date za lektiru, te smo primorani naći način kako da ih svejedno pročitamo. Tada jedini spas možemo naći u čitanju elektronskih knjiga. Elektronske knjige su u mnogo čemu slične običnima i dobro su rešenje u ovakvim vanrednim situacijama. Na taj način možemo nastaviti školovanje bez ikakvih smetnji. No, ja se ipak ne slažem sa ovim, te mislim da bi se trebalo naći drugačije rešenje. Ovakvog sam mišljenja iz prostog razloga – knjige je uvek bilo i uvek će biti magično čitati kada je uzmemo u ruke, udobno se smestimo, te se upustimo u tu neverovatnu priču. Tako se jednostavno mnogo lakše uživimo, opustimo, te nam ta knjiga predstavlja neki odmor od svakodnevnice. Kada čitamo knjigu jednostavno zaboravimo na sve oko sebe i pustimo da nas ona vodi u velike avanture. Knjige nam bude osećaje tuge, sreće te zadovoljstva kada okrenemo zadnju stranu i pročitamo zadnju reč te knjige. Takav osećaj niko ne može opisati – to jednostavno morate osetiti. No to najbolje možemo osetiti čitajući pravu knjigu – sa stranicama i koricama, jer je tada osećaj jednostavno bolji. Nikada ne bih mogla zamisliti da nema knjižara i biblioteka, te da se sve knjige čitaju preko interneta. Svet bi tada postao nekako tmurno i mračno mesto, više ne bi bilo toliko radosti.

Iz ovih razloga mislim da je potrebno da se što pre ova situacija sa pandemijom smiri i reši, te da se svi trebamo potruditi da bude tako. Mislim da su elektronske knjige solidno privremeno rešenje, no nikako ne trebamo zaboraviti na prave knjige. Osećaj čitanja prave knjige, jednostavno je neopisiv, te bi bila velika šteta da ga zaboravimo.

Ovo je Hanino viđenje situacije sa knjigama, a šta vi kažete da li ste za ili protiv elektronskih knjiga?

Autor: Hana Šehić

Book photo created by freepik – www.freepik.com