Alergije nastaju kao reakcija imunog sistema na supstance koje ljudsko telo smatra štetnim.

Kao odgovor na alergen, počinju da se proizvode antitela koja izazivaju ispuštanje histamina u krv. Ovo uzrokuje simptome alergijske reakcije u obliku osipa na koži, kratkotrajnog udisanja ili dolazi do suzenja očiju.

Hipoalergena ishrana je jedna od glavnih metoda lečenja alergija. Predstavljamo vam top pet proizvoda koji će vam pomoći da ove sezone izbegnete alergije ili ih prevaziđete na što lakši način.

Zeleni čaj

Katehini koji se nalaze u zelenom čaju pomažu da se inhibira proces pretvaranja histidina u histamin (supstanca koja uzrokuje alergije). Zeleni čaj eliminiše simptome alergije, kao što su suzenje očiju, kijanje i kašalj. Potrebno je da konzumirate tri do četiri šoljice zelenog čaja dnevno.

Riba

Pod uslovom da ne postoji alergija na ribu, poželjno je jesti losos i haringe. Ove vrste ribe na najbolji način nadoknađuju u telu omega-3 masne kiseline, koje smanjuju upale i alergijske reakcije.

Jabuke

Jabuke su bogate kvercetinom, koji se smatra moćnim antihistaminikom. Kvercetin je hemijski sličan natrijum hromu (gastrohromu), koji se obično prepisuje za lečenje alergijskog rinitisa i astme.

Kurkuma

Kurkuma blokira proizvodnju histamina, ublažavajući simptome alergije. Dodajte ovo mirisno lišće iz Indije ribi, mesu, pirinču, povrću i morskim plodovima da biste se zaštitili od iznenadnih alergija.

Seme bundeve, lana i suncokreta

Seme bundeve, lana i suncokreta će dopuniti rezervu magnezijuma, čiji deficit povećava nivo histamina u krvi. Pored lečenja alergija, magnezijum je potreban za dobro koordiniran rad srca i nervnog sistema, pomaže u izgradnji mišića i normalizuje krvni pritisak.

Tree photo created by katemangostar – www.freepik.com