Na život sa koronom se navikavamo, posle striktnih mera polako se sve vraća u normalne tokove, a sa tim se nameću neka nova pitanja. Najavljeno je da će u Srbiji proslave poput rođendana, matura, svadbi biti moguće organizovati posle 15. juna, a to znači da ćemo ponovo početi da se šminkamo što sami, što da idemo kod profesionlin šminera.

I sada se svi pitamo da li korona virus može da opstane i da se prenese preko make-up proizvoda?

Kako je za InStyle otkrila virusolog Angela Rasmussen, zadržavanje virusa na određenim površinama van domaćina zavisi o samoj površini proizvoda. Na nekim se proizvodima može zadržati samo dva sata, a na nekima i duže od jednog dana, je ono šta smo svi naučili tokom poslednja dva i po meseca.

„Ne možemo puno reći o SARS-CoV-2 (virusu koji uzrokuje COVID-19) što se tiče make-up proizvoda. Ali ono što je činjenica je da virus treba domaćina kako bi se razmnožavao pa u svakom slučaju ne može dugo da živi, za razliku od bakterija“, rekla je Angela Rasmussen.

Ono što je smo isto naučili je činjenica da nakon dolaska u stan (kuću) odmah operemo ruke. Kako šminku ne možemo prati vodom nabolje bi bilo da proizvode poprskate kako spolja, tako i unutra medicinskim alkoholom. Ne brinite one neće ošteti make-up proizvode, jer se brzo suši. Važno je takođe napomenuti da je jako bitno redovno čistiti četkice i sunđere za šminku, a na četkicama je poželjno dezinficirati drške alkoholom.

A kako su prodavnice i tržni centri ponovo otvoreni, sigurni smo da ćete poželeti u narednim danima da se počastite nekom šminkom, ali vodite računa prilikom kupovine i odabira proizvoda.

Naime zbog još uvek aktuelne pandemije korona virusa potrebno je biti oprezan na svim područjima.

Kako piše Glamour, tu spada i kozmetika jer je reč o preparatima koji su u neposrednom dodiru s kožom, očima i ustima pa se i putem kozmetičkih proizvoda zaraza može širiti.

Ono na šta stručnjaci upozoravaju je korištenje testera u drogerijama i parfimerijama. Apeluju na sve koji u narednom periodu planiraju odlazak u neku parfimeriju da nikako ne koriste testere šminke jer postoji velika mogućnost da ih je koristila zaražena osoba.

Znamo da su kod nas svi preduzeli maksimalne mere, testeri make-up proizvoda su sklonjeni ili su obmotani providnom folijom kako biste mogli da vidite nijanse karmina, senki, rumenila… A takođe su postavljena i dezinfekciona sredstva na ulazima u radnju.

Foto: www.freepik.com