Lepi i negovani nokti su ukras ruku, ali često ih nenamerno uništavamo agresivnim sredstvima za čišćenje, preteranim lakiranjem i nepravilnim turpijanjem. Složićete se sa nama da srećnice kojima nokat nikad nije pukao na nezgodnom mestu ili pred neki važan događaj izuzetno retka pojava.

Da li vam se ponekad čini da tvojim slabim noktima koji često pucaju ili se listaju nema spasa. Srećom, rešenje za takve probleme se nalazi u našem domu, tačnije kuhinji. Pre nego što sasvim odustanete od ideje čvrstih i zdravih noktiju, predlažemo ti da isprobaš neke od ovih trikova. Samo zapamti, važno je da budeš uporna jer se nokti ne mogu oporaviti preko noći.

Bademovo ulje

Jednu kašičicu bademovog ulja pomešaj s malo limunovog soka i utrljaj u ruke i nokte. Ostavi da deluje dva minuta, a potom isperi ruke. Bademovo ulje sadrži antioksidante i hranjive materije koje hrane nokte i sprečava njihovo lomljenje.

Morska so

Potopi ruke u rastvor vode i morske soli u koju možeš da dodaš i sok od limuna. Ruke uroni na 15 minuta, a potom ih isperi. Za bolje rezultate, ponavljaj postupak nedelju dana, dva puta dnevno.

Kokosovo ulje

Stavi nekoliko kapi kokosovog ulja na nokte i nežno ga utrljaj. Kokosovo ulje omekšava zanoktice, poboljšava cirkulaciju krvi u noktima i čini ih jačima.

Sok od paradajza

Budući da je bogat antioksidantima i proteinima, sok od paradajza može da izleči lomljive nokte i ojača njihovu teksturu. Sve što treba da učiniš je da pomešaš dve kapi ruzmarinovog ulja i va kašike soka od paradajza, i uroniš nokte na 10minuta, a potom ih ispereš.

Jabukovo sirće

Pomešaj jednu kaišiku jabukovog sirćeta sa dve do tri šolje tople vode i vaticom nanesi mešavinu na nokte. Sirćetna kiselina vlaži nokte i sprečava njihovo lomljenje.

Maslinovo ulje

Dve kašike maslinovog ulja lagano umasiraj 10 minuta u nokte. Ovo ulje pomaže u apsorpciji kalcijuma i poboljšava mineralizaciju kostiju i proces kalcifikacije.

Sok od limuna

Iscedi sok od limuna i pamučnom vatom nanesi sok na nokte. Potom dobro operi ruke toplom vodom. Limun sadrži vitamin C, snažni antioksidanti koji učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala i sprečava daljnje lomljenje noktiju.

Ulje čajnog drveta i vitamin E

U kašičicu ulja čajnog drveta dodaj dve do tri kapi E vitamina i mešavinu nežno umasiraj u nokte. Za efikasne rezultate, ponavljajte postupak dva puta dnevno tokom mesec dana. Ulje čajnog drveta deluje kao snažan antiseptik, a vitamin E kao antioksidant.

Arganovo ulje

Ovo ulje je dobro za jačanje noktiju. Nanesi arganovo ulje kao deo rutine tokom manikira ili pedikira.

Ako želiš čvršće nokte, izbegavaj prečesto pranje ruku, smanj korištenje odstranjivača laka za nokte, tokom zime obavezno nosi rukavice i pripazi na ishranu.

Foto: www.freepik.com