Pored onih uobičajenih, prethodnih nekoliko meseci obeležile su i neke neočekivane, lepe vesti,  koje se pre svega odnose na životnu sredinu. Podaci različitih centara za merenje kvaliteta vazduha, kao i satelitski snimci objavljeni od strane NASA i Evropske svemirske agencije ukazuju na istu stvar – naša planeta je konačno prodisala!

Emisija ugljen-dioksida tokom ove godine biće smanjena za oko 2,6 milijardi tona. To je šest puta veći pad od onog nakon svetske ekonomske krize, pre nešto više od jedne decenije, i dvostruko veći od svih padova od Drugog svetskog rata[1]. Ako vam ovo zvuči neverovatno, prikaz koji pobija svaku sumnju stiže pravo iz Indije – sigurno ste u proteklih mesec dana naišli na sliku vrhova Himalaja koji se prvi put posle 30 godina vide i sa 200 km udaljenosti!

Pored ovog prizora, svetom su kružile i druge pozitivne vesti koje dokazuju da se priroda vratila u naš fokus. U nastavku donosimo neke od najupečatljivijih:

  1. Životinje ponovo caruju, i to ne samo prirodom

Manjak ljudi na ulicama gradova, zastoj u turizmu, čistiji vazduh i voda, dali su nekim životinjama vetar u leđa da se upute tamo gde inače ne bi ili gde dugo nisu bile. Ribe i labudovi vratili su se u nikad prozirnije i bistrije venecijanske kanale, dve patke „uhvaćene” su kako se brčkaju jedne večeri u fontani na Španskom trgu u Rimu, a krokodili su prvi put posle nekoliko decenija izašli na plažu Ventanila u Meksiku, inače poznatu po eko turizmu.

  1. Maska i narukvica od plastične flaše

Da li ste znali da od jedne plastične flaše mogu da se naprave čak dve zaštitne maske za pametni telefon i nekoliko desetina narukvica za sat? Ova neobična ideja nastala je iz najnovije saradnje skandinavskog tekstilnog brenda Kvadrat i kompanije Samsung, a čitav proces topljenja plastike i izdvajanja tekstilnih niti za pravljenje maski znatno je blagotvorniji za životnu sredinu od standardnih procesa ovog tipa. Nastavljujući u istom duhu, deo prihoda od prodaje ove specijalne linije maski za Galaxy S20+ biće doniran programu Ujedinjenih nacija posvećenom održivom razvoju.

Naša planeta je konačno prodisala!

  1. Još malo o brojkama

Kina, kao jedan od najvećih zagađivača, beleži pad emisije CO2 od čak 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Još neverovatnija je brojka do koje je došao naučnik sa Univerziteta Stenford – smanjenje emisije CO2 samo tokom januara i februara potencijalno je spaslo gotovo 77 hiljada života u Kini[2].

  1. Prolećne kolekcije – recycle bin ili upcycle?

Modna industrija jedan je od većih zagađivača životne sredine, kako zbog korišćenja neobnovljivih resursa, tako i zbog uništavanja neprodate robe.  Zato se danas modne kuće sve više okreću upcycling modelu, odnosno prerađivanju i prepravljanju postojećih komada tkanine. Posebno kreativan i društveno odgovorni primer dolazi nam od strane jednog dansko-holandskog brenda, koji svu odeću izrađuje od iskorišćene posteljine i zavesa iz pariskih hotela.

Načini na koje možemo zaštititi našu planetu i sve njene stanovnike zaista su raznoliki, bilo da delujemo kao pojedinci ili u okviru velikih organizacija i kompanija. Svaki napor je važan i predstavlja korak bliže ka lepšoj i čistijoj budućnosti, u kojoj ovakve pozitivne vesti više neće biti nesvakidašnje.

[1] Istraživanje Međunarodne agencije za energetiku (IEA)

[2] Blog profesora Maršala Burka sa Univerziteta Stenford, zasnovan na informacijama dobijenim od senzora američke Vlade iz četiri grada u Kini.

Image by Gerd Altmann from Pixabay